luni

24 ianuarie, 2022

Guvernul vrea să scutească de plata TVA jurnaliștii cu drepturi de autor de 35.000-65.000 de euro pe an

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 mai, 2012

Plafonul până la care întreprinderile mici pot aplica regimul special de scutire de TVA va fi majorat de la 35.000 de euro (119.000 lei) la 65.000 de euro (220.000 lei), prevede proiectul de modificare a Codului Fiscal, publicat luni pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice /MFP/, citat de Agerpres.

Potrivit prevederilor actuale în domeniul TVA, plafonul până la care persoanele impozabile cu sediul activităţii economice în România pot aplica regimul special de scutire pentru întreprinderi mici reglementat la art. 152 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal este de 35.000 euro calculat la cursul de schimb de la data aderării, respectiv 119.000 lei.

Consiliul Uniunii Europene a autorizat România să majoreze plafonul de scutire pentru mici întreprinderi de la 35.000 la 65.000 de euro, la cursul de schimb al BNR valabil la data aderării României la UE, respectiv de la 119.000 lei la 220.000 lei. Măsura vizează implementarea acestei derogări în legislaţia naţională şi introducerea unor prevederi tranzitorii, astfel încât să conducă la reducerea numărului persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în vederea îmbunătăţirii administrării fiscale a acestor persoane şi combaterii mai eficiente a evaziunii fiscale.


Pe de altă parte, măsura are ca efect simplificarea obligaţiilor în materie de TVA ale persoanelor impozabile care realizează o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 220.000 lei, având în vedere că acestea nu mai au obligaţia depunerii de deconturi de TVA.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Premierul Victor Ponta a declarat, recent, că dorește să găsească o soluție pentru ca persoanele care primesc venituri din drepturi de autor de peste 35.000 de euro pe an să nu mai plătească TVA.

Șeful Guvernului a arătat că măsura plății TVA la veniturile de peste 35.000 de euro din drepturi de autor a vizat jurnaliștii care sunt plătiţi astfel, şi care, până acum, trebuiau să vireze TVA.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr