duminică

4 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 ianuarie, 2013

Guvernul ar putea reduce experimental TVA de la 24% la 9% pe lanţul de producţie a pâinii, în semestrul al doilea al anului 2013,probabil în contextul unui viitor acord cu FMI, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„E o discuţie destul de avansată între Ministerul Agriculturii şi Ministerul Finanţelor – propunerea este să introducem cel mai probabil în al doilea semestru, experimental la pâine, pentru tot lanţul de producţie, un TVA redus de 9%. Asta înseamnă la cereale, la morărit şi panificaţie la acele produse destinate exclusiv consumului de pâine, pentru că acolo se înregistrează o evaziune fiscală foarte mare”, a spus ministrul.

Impactul bugetar al acestei reduceri de TVA la un anumit cod CAEN ar fi de minus 200 de milioane de lei pe an, a menţionat Constantin.


El a arătat că proiectul se va dovedi de succes dacă ar conduce la reducerea evaziunii fiscale din panificaţie de la 70% la 20%.

Reprezentanţii Guvernului vor discuta cu FMI reducerea TVA la pâine probabil când se va negocia un nou acord, în martie-aprilie, însă nu şi în ianuarie, în cadrul actualului acord cu Fondul.

„Mai sunt foarte multe calcule care trebuie finalizate, iar după ce vom termina, probabil în martie-aprilie, când vom discuta cu FMI, vom pune pe masa discuţiilor şi această temă”, a afirmat ministrul conservator al Agriculturii.

Măsura reducerii TVA la produsele agricole este prevăzută în Programul de guvernare 2013-2016: ”Reducem TVA la producătorii de produse agricole de la 24% la 9%, iar 15% va ramane la acestia pentru dezvoltare. Masura va fi valabila doar pentru productie si nu pe lantul de prelucrare. Stimulam astfel producatorii interni si reducem evaziunea fiscala din agricultura”.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: