15 ianuarie, 2013

Guvernul ar putea reduce experimental TVA de la 24% la 9% pe lanţul de producţie a pâinii, în semestrul al doilea al anului 2013,probabil în contextul unui viitor acord cu FMI, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„E o discuţie destul de avansată între Ministerul Agriculturii şi Ministerul Finanţelor – propunerea este să introducem cel mai probabil în al doilea semestru, experimental la pâine, pentru tot lanţul de producţie, un TVA redus de 9%. Asta înseamnă la cereale, la morărit şi panificaţie la acele produse destinate exclusiv consumului de pâine, pentru că acolo se înregistrează o evaziune fiscală foarte mare”, a spus ministrul.

Impactul bugetar al acestei reduceri de TVA la un anumit cod CAEN ar fi de minus 200 de milioane de lei pe an, a menţionat Constantin.


El a arătat că proiectul se va dovedi de succes dacă ar conduce la reducerea evaziunii fiscale din panificaţie de la 70% la 20%.

Reprezentanţii Guvernului vor discuta cu FMI reducerea TVA la pâine probabil când se va negocia un nou acord, în martie-aprilie, însă nu şi în ianuarie, în cadrul actualului acord cu Fondul.

„Mai sunt foarte multe calcule care trebuie finalizate, iar după ce vom termina, probabil în martie-aprilie, când vom discuta cu FMI, vom pune pe masa discuţiilor şi această temă”, a afirmat ministrul conservator al Agriculturii.

Măsura reducerii TVA la produsele agricole este prevăzută în Programul de guvernare 2013-2016: ”Reducem TVA la producătorii de produse agricole de la 24% la 9%, iar 15% va ramane la acestia pentru dezvoltare. Masura va fi valabila doar pentru productie si nu pe lantul de prelucrare. Stimulam astfel producatorii interni si reducem evaziunea fiscala din agricultura”.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: