duminică

10 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 septembrie, 2017

Ministerul Energiei a cerut ca viitoarea AGA a Electrica S.A. (EL) să decidă, prin metoda votului cumulativ, care vor fi membrii consiliului de administraţie al celui mai mare furnizor român de energie, potrivit unui raport trimis la Bursa de Valori București (BVB).

Astfel, Ministerul Energiei a solicitat suplimentarea ordinii de zi a şedinţei AGA din 26 octombrie, în speranța că va reuși să-și impună propriile propuneri cu o majoritate de voturi obținută prin trecerea de partea sa a unor acționari privați.

Electrica S.A. (EL) este o companie majoritar privată. Ministerul Energiei are doar 48,75% din acțiunile EL, dar este cel mai mare acționar. Totuși nu are decât trei reprezentanți în CA.


 berd este al doilea cel mai mare acționar cu 8,65% din acțiuni.

Operațiunea Ministerului Energiei face parte, pe de o parte, dintr-o mai veche dispută dintre reprezentanții statului și conducerea Electrica și acționarii privați care o susțin. Încă din 2015, conducerea Electrica acuză ministerul că încearcă să preia controlul Electrica și să numească administratori pe criterii politice, nu de competență.

Miza este accesul la lichiditățile de miliarde de lei ale companiei. Electrica avea la sfârșitul anului trecut aproape 2,8 miliarde de lei în numerar și echivalent de numerar (889 mil. lei) și în depozite, certificate de trezorerie și obligațiuni guvernamentale (1.875 mil. lei).

Pe de altă parte, solicitarea Ministerului Energie face parte dintr-o ofensivă susținută pe parcursul acestui an de schimbare, fie și pentru perioade temporare, a conduerilor companiilor la care statul are majoritatea acțiunilor.


Compania are o valoare de piaţă de 4,49 miliarde lei, potrivit prețului acțiunii EL la BVB.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: