joi

2 mai, 2024

13 mai, 2014

Datoriile istorice ale industriei de apărare vor fi şterse de Guvern, prin proceduri acceptate de către Uniunea Europeană, a anunţat premierul Victor Ponta, în şedinţa de marţi a Guvernului.

„Vreau, prin măsuri care ne sunt permise şi de Uniunea Europeană, să sprijinim industria de apărare din România, industrie care a fost, în ultimii ani, din păcate, o zonă oropsită, nimeni nu s-a mai preocupat de ea. Vreau nu doar să salvăm locurile de muncă, să redevenim competitivi, dar, prin ceea ce ne-a permis Uniunea Europeană, să putem şterge datorii istorice, pe care oricum nu o să le poată niciodată plăti, şi să relansăm acest sector esenţial pentru economia românească”, a spus Victor Ponta, în debutul şedinţei.

Un astfel de proiect a avut şi Cabinetul Emil Boc, în 2011, iar suma de atunci ajunge la un miliard de lei.


Decizia vine însă într-un context istoric serios, în care tensiunile dintre Occident și Rusia au crescut după anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainiene Crimea și în care NATO a reluat exerciții militare de amploare în țările din estul Europei.

Creşterea bugetului Apărării

Această nu este singura veste pentru industria militară a României. La sfârşitul lunii aprilie, premierul anunţa suplimentarea cu 700 milioane lei a bugetului Ministerului Apărării, banii urmând a fi folosiţi pentru modernizarea capacităţilor militare, cu echipamente produse în principal în fabricile româneşti.

“Vom suplimenta cu 0,2% din PIB, în jur de 700 milioane, bugetul pe anul acesta al Ministerului Apărării Naţionale, în aşa fel încât investiţiile în modernizarea capacităţilor militare să fie făcute imediat. Armata română va avea echipament tehnologic îmbunătăţit, iar aceste lucrări vor fi făcute în special în fabricile din România”, spunea pe 28 aprilie premierul Ponta.

Acordul din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi al Comisiei Europene (CE) pentru majorarea plafonului de cheltuieli a fost obţinut, iar măsura va fi aplicată la rectificarea din iulie a bugetului de stat.


România s-a obligat în tratatul de aderare la NATO să acorde Apărării 2% din PIB. Din cauza crizei, România a fost nevoită să amâne atingerea acestui plafon pentru anul 2016.

Cu cele 700 de milioane de lei suplimentare pe care intenţionează să le aloce la rectificarea din această vară, România se va apropia de nivelul de 2% din PIB. În momentul de faţă, bugetul Apărării este de 1,42% din PIB.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: