miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 martie, 2014

Autoritatea Naţională de cadastru şi Publicitate Imobiliară a fost trecută din coordonarea secretarului general al Guvernului în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, condus în prezent de Liviu Dragnea.

Transferul a fost decis de guvern prin ordonanţă de urgenţă.

Autoritatea pentru cadastru cofinanțează inventarierea terenurilor: O miză de 500 de milioane de euro

O precizare foarte importantă pentru bugetul Autorității Naționale pentru cadastru și Publicitate Imobiliară este faptul că tarifele și încasările nu sunt purtătoare de TVA. Principala activitate a Autorității este, potrivit Ordonanței, Programul național de cadastru și carte funciară.


Din venituri proprii, Autoritatea poate cofinanța inventarierea terenurilor în cazul în care autoritatea locală nu dispune de destule fonduri. Prin actul normativ se precizează că se pot aloca 6 lei/hectar. Lista comunităților locale care pot beneficia de cofinanțare este întocmită de prefecți și transmisă ANCPI. Guvernul susține că astfel dorește să urgenteze inventarierea terenurilor și a fixat și un termen pentru finalizarea procesului: 1 septembrie 2014.

În luna mai 2012, în prima şedină a Guvernului USL, Inspectoratul de stat în Construcţii şi Oficiul pentru cadastru au fost transferate din gestionarea Ministerului Dezvoltării, condus până atunci de Elena Udrea(din partea PDL) în subordinea Executivului, premierul Victor Ponta afirmând atunci că cele două structuri au fost trecute anterior la minister „mai mult pe criterii personale” decât funcţionale.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În momentul preluării Autorităţii de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în 2011, se estima că va fi nevoie de 500 de milioane de euro pentru Cadastrul general la nivel naţional.

Actul normativ mai prevede că membrii CA şi directorul general sunt numiţi şi revocaţi din funcţie prin decizie a premierului, la propunerea ministrului Dezvoltării.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: