Guvernul vrea să facă economii de 1,8 miliarde de lei anul acesta prin tăierea unor cheltuieli la nivelul autorităților publice și companiilor de stat cenrtrale și locale, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat miercuri în primă lectură, în ședința Executivului.
Reducerile de cheltuieli vizează în primul rând protocolul și deplasările externe, dar și serviciile externalizate.
Atinse de tăierile propuse de Ministerul Finanțelor sunt ”autorităţile şi instituţiile publice ale administraţiei publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi regiile autonome”.
Unde și ce taie Guvernul:
- Se interzice achiziționarea de servicii juridice de consultanţă, asistenţă şi/sau reprezentare de către instituțiile care au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică. Excepţii de la această interdicţie pot fi aprobate de către guvern sau, după caz, de către Consiliile locale sau Consiliile judeţene;
- Se taie cu 30% cheltuielile de protocol cele cu deplasările în străinătate efectuate de către autorităţile şi instituţiile publice în semestrul II al anului 2012, faţă de cheltuielile de această natură efectuate în semestrul II al anului 2011. La stabilirea acestor cheltuieli nu se iau în calcul cheltuielile de protocol cu deplasările în străinătate aferente proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile și nici cele privind participarea forţelor armate la misiunile externe.
- Se limitează achiziția din fiindurile publice de tipărituri şi alte bunuri pentru acţiunile de reprezentare şi protocol, precum şi pentru zile festive şi onomastice, în condiţiile legii, numai la cele organizate la nivelul Preşedintelui României, Preşedintelui Senatului, Preşedintelui Camerei Deputaţilor, Primului-ministru, Preşedintelui Curţii Constituţionale, Preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Preşedintelui Curţii de Conturi, miniştrilor şi celorlalţi conducători ai instituţiilor şi autorităţilor publice centrale şi locale cu rol de ordonator principal de credite.
- Se interzice instituțiilor și companiilor care au înregistrat pierderi în anul precedent achiziţionarea de tipărituri şi alte bunuri pentru zile festive şi onomastice. Execpție fac cheltuielile aferente proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile.
- Miniştrii, miniştrii delegaţi, secretarul general al Guvernului, secretarii de stat, subsecretarii de stat, personalul încadrat în funcţii asimilate acestora, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali, precum şi înalţii funcţionari publici, pe perioada deplasărilor în străinătate, pot fi însoţiţi de cel mult 2 persoane iar în cazul deplasărilor în străinătate, delegaţiile ministerelor, Secretariatului General al Guvernului, instituţiilor publice din subordinea/coordonarea Guvernului sau a ministerelor, instituţiilor şi autorităţilor publice ale administraţiei publice locale, pot fi alcătuite din maxim 2 persoane. Excepţii de la aceste interdicţii pot fi aprobate de către Prim-ministru/Viceprim-ministru sau, după caz, de către Consiliile locale sau Consiliile judeţene. Aceste restricţii nu se aplică pentru deplasările la instituţiile Uniunii Europene, deplasările personalului forţelor armate la misiuni, exerciţii, antrenamente, ceremoniale şi activităţi conexe organizate în afara teritoriului statului român, deplasările la reuniunile de cooperare transfrontalieră, precum şi deplasările din cadrul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile.
- Se instituie reguli de disciplină bugetară în ce priveşte efectuarea de cheltuieli pentru achiziţionarea şi/sau elaborarea studiilor de prefezabilitate, a studiilor de fezabilitate, a altor studii aferente obiectivelor de investiţii.