vineri

26 aprilie, 2024

20 aprilie, 2017

„Nivelul împrumuturilor din primul trimestru al lui 2017, raportat la PIB, este comparabil cu cel al anilor anteriori.(…) Fiecare guvern are propria strategie de atragere de finanțare, care se bazează pe oportunitățile oferite de piața internațională și națională”, spune un comunicat al Guvernului.

Comunicatul a fost emis ca replică la o știre care compara îndatorarea guvernului, contractată în acest an, cu cea de la începutul crizei.

Guvernul „a reușit ca, în doar trei luni și jumătate, să se îndatoreze cu 4,697 miliarde de euro, cam 40% din împrumutul semnat cu FMI, la începutul crizei economice, de atât de criticatul guvern Boc“, a observat Digi 24, miercuri.


În replică, Guvernul mai spune că „toate împrumuturile sunt contractate conform Programului Indicativ de Finanțare pentru anul 2017”.

Executivul își susține strategia de fructificare a oportunităților de piață cu emisiunea de eurobonduri din 11 aprilie, care „ a fost realizată la cel mai bun randament istoric pentru România”.

Comunicatul nu precizează în ce măsură randamentul la eurobondurile românești a fost „bun” ca urmare a performanțelor Palatului Victoria și cât de mult – datorită costurilor în general erduse de pe piața europeană a titlurilor de stat, ca urmare a politicii Băncii Centrale Europene.

Randamentele

Împrumuturile contractate acum de guvern s-au făcut pe termen lung, la costuri reduse”, spune comunicatul dând ca exemplu aceeași emisiune de eurobonduri, dar randamentele la titlurile de stat au continuat să crească în pentru scadenţele de peste un an.


Dobânda tranzacţionată în piaţă la obligaţiunile pe 10 ani a crescut la peste 4% pe an în februarie și se păstrează pe o pantă ascendentă.

Randamentul la titlurile de stat sunt un indicator invers proporţional al crdibilităţii financiare a statului respectiv. Fiind raportul dintre dobândă și prețul de piață a obligațiunii, randamentul crește cu atât mai mult, cu cât prețul scade mai mult (pentru că deținătorii vor să vândă mai repede titlurile considerate mai riscante)

Comunicatul mai argumentează spunând că „sumele obținute vor fi utilizate pentru proiecte de dezvoltare”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: