miercuri

24 aprilie, 2024

8 martie, 2011

Guvernul şi-a angajat, marţi, răspunderea în faţa Parlamentului pe noul Cod al muncii, remierul Emil Boc ajungând la a 11 asumare în cei doi ani de mandat.

Potrivit ultimelor modificări la proiectul guvernamental, patronii care condiţionează angajarea femeilor de prezentarea unui test de graviditate vor fi amendaţi cu 1.500 – 3.000 de lei.

”Codul muncii actual interzice solicitarea la angajare a testelor de graviditate. În continuare, această solicitare a testelor de graviditate la angajare este interzisă, iar dacă cineva la angajare solicită un asemenea test,  va fi sancţionat cu amendă între 1.500 şi 3.000 de lei”, a detaliat Boc în plenul reunit al Legislativului.


Aceleaşi sancţiuni le vor primi şi angajatorii care angajează muncitori fără certificat medical.

Prin viitorul Cod al muncii, angajatorii ar putea încadra personal după 45 de zile de la concedirile colective efectuate, potrivit altui amendament acceptat de Executiv.

În cazul concedierilor colective, în termen de 45 de zile de la data concedierii, salariatul concediat are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reînfiinţat în aceeaşi activitate, fără examen, concurs sau perioadă de probă.

”În situaţia în care în perioada prevăzută se reiau aceleaşi activităţi, angajatorul va transmite salariaţilor care au fost concediaţi de pe posturile a căror activitate este reluată în aceleaşi condiţii de competenţă profesională o comunicare scrisă în care sunt informaţi asupra reluării activităţii”, mai prevede proiectul.


În legislaţia în vigoare, angajatorul trebuia să aştepte 9 luni pentru a angaja alte persoane  în urma disponibilizărilor.

Noul Cod al muncii ar urma să instituie prioritatea criteriilor de performanţă în faţa celor sociale în cazul disponibilizărilor.

De asemenea, Guvernul a acceptat un amendament prin care părţile, reprezentarea acestora şi procedura de negociere şi încheiere a contractelor colective de muncă se stabilesc potrivit legii.

De asemenea, apare şi angajamentul de adoptare a unei noi legi speciale pentru reglementarea viitoarelor contracte colective de muncă.

”Contractele colective de muncă şi actele adiţionale încheiate după data intrării în vigoare a prezentei legi şi până la 31 decembrie 2011 nu pot prevedea o durată de valabilitate care să depăşească 31 decembrie 2011. După această dată, contractele colective de muncă şi actele adiţionale se vor încheia pe durată stabilită prin legea specială”, se arată în amendamentul acceptat.

Opoziţia depune, marţi, moţiune de cenzură pe marginea angajării răspunderii, iar numai dacă acţiunea parlamentară va fi respinsă se va cnsidera adoptat noul Cod al muncii. Dacă moţiunea trece, Guvernul este demis.

La şedinţa de marţi, pentru angajarea răspunderii, sindicaliştilor nu le-a fost permis accesul în loja invitaţilor, de la sala de ple

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: