miercuri

24 aprilie, 2024

5 martie, 2019

Un proiect de ordonanță de urgență al Ministerului de Finanțe (MFP) asigură cadrul legal intrării companilor de stat Loteria Română şi Imprimeria S.A. „în proprietatea privată” a Fondului Suveran de Investiţii şi Dezvoltare (FSID).

„Pentru a se crea cadrul legal astfel încât CN Loteria Română S.A. şi C.N. Imprimeria S.A. să poată intra în proprietatea privată a unui fond, la data înregistrării acestuia la Registrul Comerţului, prin aportarea acţiunilor statului la cele două companii la capitalul social al fondului, este necesară o intervenţie legislativă la nivel primar”, spune proiectul citat de OUG.

Adoptarea ordonanţei ar permite entităţilor statului desemnate să îl reprezinte în FSID să fie acţionare sub diverse forme, iar actele constitutive ale celor două companii urmează să fie abrogate.

Guvernul se grăbește să înființeze FSID


Guvernul ar putea adopta hotărârea de înființare a fondului suveran FSID chiar în ședința de guvern de marți, odată cu ordonanța menționată, dacă acestea vor fi puse pe lista suplimentară a proiectelor de acte normative.

„Intrarea celor două companii în proprietatea privată a unui fond presupune o serie de demersuri premergătoare a căror durată este influenţată în mod direct de crearea unui cadru legislativ adecvat, mai spune proiectul OUG citat.

Astfel că „modificarea actualului cadru legislativ este necesar a fi făcută anterior înfiinţării unui asemenea fond, ţinând cont de perioada necesară pentru asigurarea condiţiilor ca fondul să devină funcţional”, conform documentului.

Liderul politic Liviu Dragnea a confirmat că HG de înfiinţare ar putea fi luată  „săptămâna asta sau cea viitoare. Ne-au prezentat o formă în coaliţie. Cu cât mai repede cu atât mai bine”, a  declarat luni Liviu Dragnea, citat de Mediafax.


Scopul declarat al FSID este finanţarea „de proiecte de investiţii rentabile şi sustenabile, în diverse sectoare economice, singur sau împreună cu alţi investitori instituţionali sau privaţi, inclusiv prin participarea în parteneriate public-private, în vederea obţinerii de profit, estimată la circa 18 luni”, aminteşte proiectul de OUG citat.

Liber la indemnizaţii, alte asigurări

Ordonanţa mai introduce reglementarea conform căreia remuneraţiile membrilor consiliului de supraveghere şi ale membrilor directoratului FSID le stabilesc AGA acestuia, prin derogare de la reglementările anterioare în domeniu.

De asemeni, „dacă Institutul Naţional de Statistică (INS) reclasifică în sectorul administraţiei publice o companie ale cărei pachete de acţiuni au fost aduse ca aport în natură de către statul român la capitalul social al unui fond şi care poate conduce la reclasificarea acestuia în sectorul administraţiei publice, toate acţiunile acelei companii pot fi transferate cu titlu gratuit din proprietatea privată a fondului în proprietatea privată a statului prin hotărâre a adunării generale extraordinare a acţionarilor, capitalul social al fondului diminuându-se în mod corespunzător”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: