fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Producția agricolă 2019 – scădere istorică a valorii brute adăugate în economie

Valoarea producției agricole a scăzut în 2019 cu 3,8% în termeni reali față de anul precedent, potrivit datelor semidefinitive comunicate de INS. Ponderea sectorului vegetal… Mai mult

27.07.2020

Chestiunea

Document / Proiectul pentru munca flexibilă: nu se fac concedieri colective, managementul nu primește bonusuri pe perioada aplicării Kurzarbeit

Angajatorul poate reduce unilateral timpul de muncă al salariaților cu cel mult 50%, în situații excepționale precum epidemia de coronavirus, conform proiectului de OUG prin… Mai mult

23.07.2020

Europa

Document / Detaliile Acordului: 70% din granturi trebuie atrase în următorii 2 ani. Campionii negocierilor – lista statelor care au obținut bani suplimentari

Consiliul European a aprobat, la capătul a 5 zile de negociere, Cadru Financiar Multianual al UE pentru perioada 2021-2027, cu cea mai importantă componentă a… Mai mult

21.07.2020

Chestiunea

OECD: Ravagiile pe care le-a făcut criza Covid în segmentul IMM-urilor la nivel mondial

Peste un sfert (26%) din cele peste 30.000 de IMM-uri din întreaga lume ce au participat la un sondaj OECD au declarat închiderea activității între… Mai mult

20.07.2020

Document / Guvernul reduce TVA la pâine, dar crește accizele la alcool și suprataxează luxul

de Claudiu Zamfir 29.7.2013

Guvernul va decide marți scăderea TVA la pâine de la 24% la 9% pe întregul lanț de producție, de la 1 septembrie 2013, însă va majora accizele la alcool și va introduce accizarea produselor de lux, a declarat, luni, premierul Victor Ponta, după o discuție cu reprezentanții FMI, Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale.

Potrivit acestuia, impactul bugetar negativ cauzat de reducerea TVA la pâine va fi de circa 100 de milioane de lei, în cele trei luni care vor mai rămâne de taxat din anul acesta. În nota de fundamentare a proiectului de ordonanță impactul bugetar negativ pentru anul 2013 este de 80 de milioane de lei, iar în 2014 – 350 de milioane de lei, 2014 – 360 de milioane de lei și 2016 – 380 de milioane de lei.

”Eventualul impact negativ asupra bugetului de stat, produs de această măsură este compensat de o creştere convenită la accizele pe alcool şi la bunuri de lux”, a declarat Victor Ponta.

El a precizat că Guvernul speră ca reducerea TVA la pâine ”să aducă efecte pozitive, în primul rând în ceea ce priveşte combaterea evaziunii, dar şi încasări suplimentare şi eventualele scăderi de preţuri”.

În context, el a precizat că reprezentanții creditorilor internaționali au acceptat cu greu reducerea de TVA și a făcut apel la operatorii din întregul lanț de producție a pâinii să contribuie la o reducere reală a evaziunii fiscale în domeniu, pentru ca măsura să nu fie compromisă, în condițiile în care Guvernul vrea să o extindă și la alte domenii.

(Descarcă de AICI proiectul de ordonanță pentru TVA la pâine și accize, precum și Nota de fundamentare)

Creșteri de accize: 300 de milioane de lei, în plus la buget

Pentru compensarea scăderii TVA la pâine, Guvernul va majora accizele la alcool de la 750 euro/hectolitru la 1.000 de euro/hectolitru, a precizat ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu.

De asemenea, vor fi introduse accize pentru comerțul cu următoarele categorii de produse pe care Guvernul le cataloghează ca fiind de lux:

 • bijuterii din aur şi/sau din platină, mai puţin verighete;
 • confecţii din blănuri naturale;
 • autoturisme şi autoturisme de teren, inclusiv cele importate sau achiziţionate intracomunitar, noi sau rulate, a căror capacitate cilindrică este mai mare sau egală cu 3.000 cm3;
 • arme de vânătoare şi arme de uz personal, altele decât cele de uz militar sau de uz sportiv, precum şi muniţia aferentă;
 • iahturi şi alte nave şi ambarcaţiuni, cu sau fără motor, pentru agrement, cu excepţia celor destinate utilizării în sportul de performanţă.

Potrivit notei de fundamentare, Guvernul estimează venituri suplimentare la buget din accizele majorate, respectiv introduse de +252,7 milioane de lei în anul 2013. Pentru 2014, se preconizează o creștere de venituri de 480,6 milioane de lei, în 2015, de 494,1 milioane de lei, iar în 2016, de 506,4 milioane de lei.

Timbrul de mediu auto se plătește și la partaj

Proiectul de ordonanță simplă modifică și timbrul de mediu la vînzarea automobilelor, astfel încât acesta să se aplice și în cazul mașinilor împărțite la partaj, în situații de divorț sau în alte scopuri.

Astfel, noua ordonanță abrogă o prevedere din OUG 9/2013, care stipulează că se exceptează de la plata timbrului de mediu ”înmatricularea autovehiculelor dobândite prin încetarea regimului matrimonial în urma desfacerii căsătoriei sau dobândite prin partaj prin bună învoială/pe cale judecătorească pentru un autovehicul deja înmatriculat”.

Guvernul își motiovează eliminarea acestei excepții prin faptul că aduce un prejudiciu Fondului de Mediu și ar putea constituim o încălcare a principiului nediscriminării taxelor şi impozitelor fiscale.

După introducerea timbrului de mediu la vînzarea automobilelor, presa a relatat că mai multe persoane au reușit să eludeze taxa sub pretextul împărțirii bunului prin partaj, procedură care nu se face neapărat între soți, ci și între două persoane care cumpără împreună o mașină și vor să-și partajeze drepturile asupra sa.

Astfel, înmatricularea automobilului se putea face fără plata timbrului de mediu.

Consultarea societății civile – mai puțin de o zi la dispoziție

În nota de fundamentare a modificărilor fiscale, Guvernul arată că îndeplinește obligația de ”informare a societăţii civile cu privire la necesitatea elaborării proiectului de act normativ”.

În schimb, în același document se arată că ”proiectul de act normativ se publică pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice şi este dezbătut în cadrul Comisiei de Dialog Social la care participă reprezentanţi ai organismelor interesate”.

Numai că proiectul de ordonanță a fost postat pe site-ul Ministerului Finanțelor luni seara, în jurul orei 20.00, iar a doua zi, marți, la ora 14.00 este programată ședința de guvern în care urmează să se adopte măsurile fiscale.

”Mâine vom adopta o ordonanţă simplă şi imediat, sigur, ordonanţa de rectificare, prin care TVA pe tot lanţul producţiei de pâine va fi redus la 9%”, a declarat luni premierul Victor Ponta.

Astfel, pentru așa-numita consultare a societății civile privind proiectul de modificare fiscală, Guvernul a alocat circa 18 ore, cel mult.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 29.7.2013

2 comentarii

 1. Caliman Eugen - analist de provincie
  31.7.2013, 10:37 am

  1.Reducerea TVA la paine, in speranta scaderii pretului la paine, este o masura economica de tip “postcomunist”, a unei conduceri politice neadecvate societatii economice romanesti, care dovedeste ca inca n-a reusit tranzitia (ideologica)la capitalism.
  Incapacitatii de a construi un “proiect economic”, ale carui componente sa asigurea cresterea economica de 3-4 la suta pe an, pentru crearea masiva de noi locuri de munca (si declansarea reindustrializarii), iata ca i-a luat locul un “surogat” social:diminuarea TVA la paine!
  Masura este profund populista, find menita a tine locul promisei (si nereusitei) revigorari economice, in perspectiva alegerilor de la anul.
  2.Odata cu asocierea politica cu UNPR, USL a preluat si viziunea acestuia,ce asigura continuitatea economica-sociala postcomunista, care dupa esecul ECONOMATELOR, pare sa faca realizabila pe calea diminuarii TVA la paine(si produselor alimentare),satisfacerea economica a saracimii.
  3.Nimic nu dovedeste mai bine esecul ideologic si programatic economic al PSD, decit pedalarea populista si postcomunista, pe nemuritoarea lozinca comunista:”sa luam de la bogati si sa dam la saraci”!
  Ori saracii Romaniei nu au nevoie de farimituri populiste, ca reducerea bucatii de paine alba cu 5 bani, ci de 5 milioane de locuri de munca, de o economie in crestere rapida care sa le asigure si in general de iesirea din peisajul economic si social deprimant,actual, in care locurile de munca dispar continuu, iar scumpirile sint unicul rezultat palpabil, al politicii economice guvernamemtale.
  4.Cu sau fara intentie, PSD a dat un raspuns si la intrebarea fiului lui A.Nastase, “ce a cistigat Romania, prin scoaterea acestuia din viata politica?”.
  Raspunsul a devenit unul la “vedere”:De la ideologia “reindustrialzarii, ca unica forma a restructurarii economice a Romaniei” sustinuta de Adrian Nastase(vezi Romania Europeana), PSD-USL a trecut la postcomunismul UNPR, de conceptie “economat-ista”, de a da la saraci, luind (prin asediul impozitar continuu), 7 piei de pe bogati!

  • iooo
   31.7.2013, 12:09 pm

   D-le Caliman in primul rand tva de 24% la produsele alimentare de baza e o prostie in EU foarte putine state au tva in cota standard pe acest tip de produse,
   apoi dpv economic tva-ul pe produsele cu grad de complexitate si tehnicitate redus distruge concurenta,la aceste produse daca un activist de partid protejat de institutiile statului nu plateste tva iar concurentul lui un nimeni politic plateste,acesta din urma nu are cum sa fie cu 24% mai competitiv pe acest tip de produse,astfel piata libera se transforma intr-o gluma de prost gust pentru oamenii onesti,
   painea e abia primul pas sa nu uitam insa toata industria alimentara, constructiile, energia, turismul, unde un tva de peste 10% in cel mai rau caz creeaza distorsiuni masive in piata libera.
   Vb de locuri de munca, pai cum sa fie create daca nu exista concurenta? concurenta actioneaza pe 3 paliere pretul produsului,pretul muncii si nr de angajati.
   In rest sunt perfect de acord cu afirmatiile dv.

Lăsați un comentariu


Stiri

Diminuarea numărului de ore dedicate științelor în preuniversitar compromite “competitivitatea” – Academia Română

Vladimir Ionescu

Academia Română consideră că diminuarea numărului de ore de ştiinţe, din variantele de planuri-cadru pentru Gimnaziu, compromite “competitivitatea” absolvenților români de preuniversitar, într-un context global… Mai mult

Stiri

Institutul de Sănătate Publică actualizează definiția decesului Covid și lista priorităților la testare

Vladimir Ionescu

INSP a actualizat definițiile de caz și deces pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus și recomandă testarea cu prioritate a 13 categorii de persoane.… Mai mult

Europa

Slovacia a expulzat 3 diplomați ruși

Iulian Soare

Slovacia a anunțat luni că a expulzat 3 membri ai ambasadei Rusiei din Bratislava invocând ”un abuz de vize în Slovacia”. Presa locală, transmite Euractiv,… Mai mult

Stiri

China vrea să facă din Taiwan ”următorul Hong Kong”: vizită istorică la Taipei a unui înalt oficial american

Iulian Soare

China încearcă să facă din teritoriul democratic Taiwan “următorul Hong Kong”, a acuzat marţi ministrul taiwanez de externe Joseph Wu (foto) după o întâlnire cu… Mai mult

Stiri

Guvernul Libanului a demisionat

Vladimir Ionescu

Ministrul Sănătății din Liban, Hamad Hassan, a anunțat luni demisia întregului guvern libian, decizia fiind luată sub presiunea faptului că mai mulți membri ai cabinetului… Mai mult

Stiri

Complexul Energetic Oltenia are nevoie de 7 mld. lei pentru investiții în producția pe gaze și din regenerabile

Adrian N Ionescu

Restructurarea producției Complexului Energetic Oltenia ar urma să coste circa 7 miliarde de lei doar pentru investiția în conversia grupurilor de producție pe cărbune în… Mai mult

Stiri

Redeschiderea Dosarului 10 august / Curtea de Apel București și-a declinat competența și trimite cazul la Tribunal

Vladimir Ionescu

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis, luni, că nu are competenţa materială să judece cererea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai… Mai mult