sâmbătă

20 aprilie, 2024

30 august, 2013

Guvernul vrea să reducă, din nou, certificatele verzi pentru finanțarea producătorilor de energie din surse regenerabile, potrivit unui proiect de hotărâre inițiat de Ministerul Economiei.

În urma reducerilor, cotele de certificate verzi vor scădea astfel:

  • de la 3 certificate la 2,3, pentru pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat, dacă centralele hidroelectrice sunt noi cu puteri instalate de cel mult 10 MW;
  • de la 2 certificate la 1,5 până în anul 2017 şi de la 1 certificat la 0,75 certificate verzi începând cu anul 2018, pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat de producătorii de energie electrică din energie eoliană;
  • de la 6 certificate verzi la 3 certificate pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat de producătorii de energie electrică din energie solară.

Calculele sunt făcute de Agenția Națională pentru reglementare în Energie (ANRE), care are în vedere supracompensarea, în funcție de prețurile tehnologiilor folosite la producerea energiei.

Aceste reduceri vin după ce, anul acesta, Guvernul a decis amânarea, pentru perioada 1 iulie 2013-31 martie 2017, a unui număr de certificate verzi pentru diferitele categorii de producători de energie din surse regenerabile: câte 1 certificat pentru centralele hidroelectrice noi, cu puteri instalate de cel mult 10 MW și pentru centralele eoliene, și 2 certificate pentru centralele solare.

(Descarca de AICI Proiectul de HG si Nota de fundamentare)

Economii totale de 10 milioane de euro pe an


Ministerul Economiei estimează că în urma reducerii certificatelor verzi se vor face economii de circa 10 milioane de euro pe an în dreptul tuturor consumatorilor.

  • ”Acreditarea a 100 MW instalaţii fotovoltaice cu 3 certificate verzi pentru fiecare MWh produs şi livrat, în loc de 6, cu factorul de capacitate 16% şi preţul certificatului verde de 45 euro/buc conduce pe durata de viaţă de 15 ani la scăderea contribuţiei plătită de consumatori cu cca 95 milioane euro”.
  • ”Acreditarea a 100 MW instalaţii eoliene cu 1,5 respectiv 0,75 certificate verzi din 2018 pentru fiecare MWh produs şi livrat, în loc de 2 respectiv 1 certificat verde, cu factorul de capacitate 25% şi preţul certificatului verde de 45 euro/buc, conduce la scăderea contribuţiei plătită de consumatori cu cca 47 milioane euro”.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: