cursdeguvernare

marți

17 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Guvernul pregătește 3 forme de taxare suplimentară a energiei și resurselor minerale

21 ianuarie, 2013

Guvernul urmează să adopte marți un pachet fiscal care cuprinde, printre altele, trei forme suplimentare de taxare a companiilor din domeniul energiei și resurselor minerale.

În trei ordonanțe separate, sunt vizate în primul rând companiile care extrag și vând gaze, distribuitorii de gaz metan și de energie electrică, operatorilor care extrag anumite resurse minerale.

Taxe în domeniul gazelor

  • Taxa pe veniturile suplimentare din libealizarea prețurilor. Printr-o ordonanță, operatorii economici care desfăşoară activităţi de extracţie şi comercializare a gazelor naturale vor plăti o taxă de 60% din valoarea veniturile suplimentare pe care le vor realiza operatorii economici ca urmare a dereglementării preţurilor la gaze pentru consumatorii casnici și non-casnici.

De această taxă sunt vizate exact companiile care desfăşoară cumulativ activităţi de extracţie şi comercializare a gazelor naturale din România din teritoriul naţional, în marea teritorială, în zona contiguă şi/sau zona economică exclusivă a României din Marea Neagră. Excepție de la plata acestei taxe de 60% vor face veniturile suplimentare obţinute din capacităţile de extracţie realizate după intrarea în vigoare a ordonanţei.


Prețurile reglementate de referință de la care vor fi calculate veniturile suplimentare rezușltate din liberalizarea prețurilor la gaze sunt 495 lei/1000 mc la consumatorii casnici și non-casnici (la nivelul anului 2012).

  • Taxa pe monopol. Printr-o a doua ordonanță, de la 1 februarie 2013 se instituie taxa pe monopolul natural din sectorul energiei electrice şi a gazului metan. Sunt vizați operatorii de transport şi distribuţie a gazului metan licenţiaţi de ANRE, cu excepţia operatorilor de distribuţie care prestează acest tip de serviciu la un număr de clienţi mai mic de 100.000.

Valoarea taxei este de 0,45 lei/MWh la transportul gazelor către sistemele de distribuție, 1,25 lei/MWh la distribuție și 1,7 lei/MWh în cazul cantității transportate doar prin sistemul de transport de gaze.

Taxa în domeniul energiei electrice

Prin această a doua ordonanță, de la 1 februarie 2013, taxa pe monopolul natural va fi plătită și de operatorii de transport şi distribuţie a energiei electrice licenţiaţi de ANRE, cu excepţia firmelor de distribuţie care prestează acest serviciu la un număr de clienţi mai mic de 100.000.

Taxa este de 0,45 lei/MWh la cantitatea de curent transportată către sistemele de distribuție, 1,25 lei/MWh la curentul distribuit și 1,7 lei la curentul transportat doar prin sistemele de transport.

Taxa la exploatarea resurselor naturale altele decât gazele


Printr-o a treia ordonanță, Guvernul instituie o taxă specială de 0,5% din cifra de afaceri pentru companii din domeniul exploatării și extracției resurselor naturale, altele decât gazele:

  • exploatarea forestieră
  • extracţia cărbunelui superior
  • cărbunelui inferior
  • extracţia petrolului brut
  • extracţia minereurilor feroase
  • extracţia minereurilor de uraniu şi toriu
  • extracţia altor minereuri metalifere neferoase
  • alte activităţi extractive.

Sub incidenţa acestei taxe intră şi operatorii economici care au licenţe de exploatare a resurselor menţionate dar a căror activitate principală nu corespunde condurilor CAEN pentru domeniile menționate.

Operatorii economici calculează, declară şi plătesc lunar taxa specială asupra veniturilor obţinute, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se calculează această taxă.

Ordonanța intră în vigoare de la 1 februarie 2013, iar taxa stabilită se datorează până la data de 31 decembrie 2014.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. ( ? ) Ce sa faci mai rapid si eficient pentru a aduce bani la buget. Intradevar, ca si in cazul privatiz[rii Oltchim comedia continua.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. ( ? ) Ce sa faci mai rapid si eficient pentru a aduce bani la buget. Intradevar, ca si in cazul privatiz[rii Oltchim comedia continua.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: