7 mai, 2012

UPDATE / Ceremonia depunerii jurământului de către miniştrii guvernului Ponta  s-a desfăşurat luni seară la palatul Cotroceni. Şeful statului a cerut noului guvern  să păstreze măsurile de modernizare a statului luate „cu mari sacrificii politice de către guvernul Boc. „Nu voi rămâne impasibil la restauraţie” a spus Băsescu, după care a explicat că se referă la legie muncii, educaţiei, salarizării, pensiilor şi la legile justitiei.

Băsescu a mai cerut guvernului să păstreze distanţa faţă de instituţiile care trebuie să rămână independente:  Parchetul general, DNA, CSM.

Cabinetul cu care Victor Ponta s-a prezentat luni în faţa parlamentului a fost investit. Guvernul nou creat a primit 284 de voturi „pentru”, cu 8 mai mult decât numărul parlamentarilor din formaţiunile care au anunţat că-l vor sprijini (USL, UNPR şi Grupul minorităţilor), ceea ce înseamnă că 8 parlamentari de la PDL şi/sau UDMR au votat trecerea guvernului.


„Nu vom face modificări legislative prin asumarea răspunderii, ci prin votarea în Parlament” – a declarat, înainte de vot, în Plen, Victor Ponta.

Noul premier a mai adăugat: „Înţeleg ca există reţineri faţă de capacitatea USL de a adopta o lege a Sănătătii. Eu cred in profesionisti şi în faptul ca lucrurile bune pot fi continuate, de aceea l-am propus pe domnul Cepoi. (…) Referitor la decizia instanţei privind UMF Târgu Mureş: Un Guvern legitim si constituţional nu încalcă hotărârile judecătoreşti, altfel puteaţi rămâne cu dl. Ungureanu premier”.

Până la votul final, miniştrii au trecut testul audierilor în comisiile de specialitate. Iată, potrivit prestaţiei fiecăruia în faţa comisiilor, planurile miniştrilor:

Florin Georgescu, ministrul Finanţelor, viceprim-ministru

După creşterea salriilor bugetarilor cu 8% din 1 iunie, va urma o altă creştere salarială pe care o vom stabili după ce vine misiunea creditorilor internaţionali, în iulie. Atunci vom lua în discuţie o a doua etapă de creştere salarială.

Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei

  •  ”Vom renegocia în 10 zile contractele din energie cu băieţii deştepţi.
  • Aşa cum ne-am asumat faţă de instituţiile internaţionale, după ce Ministerul Mediului va da avizul, se va putea derula întreaga procedură de privatizare a Curpru Min. Mai sunt 4 luni pentru a începe aceste proceduri’
  • Vom modifica legea redevenţelor, inclusiv cu OMV Petrom. Contractul de privatizare expiră în 2014, trebuie să negociem cu ei. Dacă nu sunt de acord, le majorăm şi înainte, prin impozitarea veniturilor excepţionale, adică veniturile care au o rată a profitabilităţii foarte mare”

Ioan Rus, ministrul Internelor

  • ”Există o infracţionalitate mărită în raportul pe 2011 şi va trebui, într-o analiză extrem de solidă, să vedem dacă acest lucru s-a întâmplat, într-o oarecare măsură, din cauza scăderii numărului de angajaţi, poate din cauza scăderii salariilor, poate din cauza dotărilor, neimplicării, poate din cauza managementului profesional greşit în interiorul ministerului, şi luăm decizii în funcţie de această analiză.
  • Nu am în vedere restructurări masive
  • În perioada următoare ne ocupăm de poliţia locală. poliţiştii locali s-au transformat în agenţi electorali ai primarilor indiferent de culoarea politică a acestora.

Victor Paul Dobre, ministrul Administraţiei


”Parlamentul urmează să decidă dacă se păstrează actuala Lege electorală, dacă se modifică şi cum, urmând ca ministrul să asigure măsurile care îi revin în buna desfăşurare alegerilor generale parlamentare.

Andrei Marga, ministrul Afacerilor Externe

  • Se merge pe o înnoire la nivelul secretarilor de stat şi în acest sens doi secretari de stat vor veni din partea PSD şi unul va veni din partea liberalilor şi conservatorilor şi atunci acesta este echilibrul 2-2 pentru că eu sunt din partea liberalilor. Aceasta nu înseamnă că automat cei care sunt trebuie să plece.
  • Problema este aceea a continuităţii în a rezolva problemele şi pot să asigur că şi secretarii de stat şi ceilalţi oameni care îşi fac datoria vor avea loc să şi-o facă în continuare.
  • Secretarul de stat Bogdan Aurescu ar trebui să rămână în funcţie la MAE.
  • Parteneriatul cu SUA e insuficient foolsit, relaţiile cu Rusia şi China stagnează.

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii

  • M-am angajat ca în cele şase luni să discut cu reprezentaţii Ministerului Finanţelor, astfel încât, până la sfârşitul anului, cel puţin pe zona de morărit şi panificaţie, să venim cu reducerea TVA la 9%. Sper ca această măsură să dea roade în câteva luni şi din 2013 să implementăm întreaga măsură aşa cum am gândit-o
  • Consider că trebuie avute discuţii convingătoare cu cei de la Fondul Monetar Internaţional astfel încât să facem calcule pentru ca bugetul să nu fie afectat. Din datele pe care le avem, diferenţa din TVA poate fi acoperită din ceea ce iese din evaziunea fiscală, aducând chiar venituri suplimentare la buget.
  • Avem trei variante prin care vrem să oferim energie ieftină pentru fermieri. Un preţ sezonier care ar putea fi introdus de la 1 iulie şi care ar putea funcţiona pe o anumită perioadă. O altă variantă ar fi acreditarea ANIF ca furnizor pe piaţa de energie, dar acesta este un proces care durează cel puţin un an, iar noi vizăm măsuri imediate. Cea de-a treia variantă se referă la o negociere directă cu furnizorii de stat, pentru ca beneficiarii să aibă un preţ redus, dar şi aici trebuie discutat cu Consiliul Concurenţei, fiindcă singurul transportator de stat este Electrica, care are o distribuţie doar pe zece judeţe.

Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene

  • În momentul de faţă va trebui în următoarele luni să facem o evaluare – care proiecte mai au o şansă să fie realizate şi care nu – şi, din păcate, pe zona mediului va fi un număr important de proiecte unde va trebuie să luăm decizia de retragere a finanţărilor. Printr-o asemenea decizie vom evita pierderea fondurilor respective şi va trebui să găsim soluţii privind ceea ce facem cu proiectele respective
  • Din anul 2013 trebuie constituit un fond guvernamental de 500 de milioane – 1 miliard de euro, din care să se asigure un flux continuu de plăţi interne către beneficiarii de fonduri europene.
  • După părerea mea, toate aceste autorităţile de management de la ministere ar trebui să treacă la Ministerul Afacerilor Europene, din anul 2014.

Titus Corlăţean, ministrul Justiţiei

”Pentru această perioadă, care este determinată, de 6 – 7 luni, Guvernul îşi propune să se concentreze pe câteva priorităţi reale ale statului român în domeniul Justiţiei. Este şi un efort firesc de continuitate, dincolo de ceea ce înseamnă dezbaterea politică, polemică şi adesea firească într-o societate democratică”

Ovidiu Silaghi, ministrul Transporturilor

  • ”Privatizarea CFR Marfă este prinsă în acordul cu FMI, poate momentul nu este cel mai bun, iar compania Deloitte va face testul investitorului privat, şi, dacă acest test iese corespunzător, vom continua privatizarea. Dacă nu, vom regândi procesul.
  • În ceea ce priveşte TAROM, cred că ar fi de vândut în totalitate, iar CFR Marfă doar o parte
  • În ceea ce priveşte subvenţia la CFR Călători, cred că cel mai bine ar fi să introducem subvenţia pe călător, pentru a evita discriminarea transportului feroviar de călători în dauna celui rutier”.

Rovana Plumb, ministrul Mediului

  • ”Voi reanaliza situaţia de la Roşia Montană. În momentul acesta, nu ştim decât despre dezbaterile publice care au avut loc. Decizia în ceea ce priveşte proiectul Roşia Montană va fi o decizie a Guvernului
  • Vom discuta despre Roşia Montană în momentul în care voi ajunge şi voi vedea care este situaţia exactă în cadrul ministerului
  • Valorificarea resurselor minerale trebuie făcută pe principii europene, pe principiile dezvoltării durabile şi în interes naţional şi în interesul cetăţenilor”

Eduard Hellvig, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului

  • ”Domeniul serviciilor publice prestate de cadastru şi inspecţia construcţiilor este prioritar. Acestea se confruntă cu o birocratizare excesivă şi cu indiferenţa faţă de beneficiarul avizelor – cetăţeanul şi mediul de afaceri.
  • În următoarea perioadă trebuie luate trei măsuri: introducerea termenelor fixe pentru eliberarea avizelor pentru cetăţeni şi mediul de afaceri, introducerea avizului unic de autorizare a construcţiilor şi utilizarea internetului pentru mai multe servicii.
  • Turismul de nişă poate să dea potenţialul economic şi de dezvoltare regională a României. Vrem să derulăm un program de vouchere turistice, în colaborare cu Ministerul Muncii, pentru pensionari şi pentru persoanele cu dizabilităţi.

Corneliu Dobriţoiu, ministrul Apărării Naţionale

  • ”Mizăm pe valorificarea la maximum a potenţialului privind parteneriatul strategic cu SUA.
  • În ceea ce priveşte acest parcurs de şase luni, priorităţile se referă la aducerea pensiilor diminuate ale personalului militar la nivelul din decembrie 2010. Ne propunem să identificăm consultările cu comisiile de Apărare şi cu partenerii sociali în aşa fel încât să venim în faţa Parlamentului cu un pachet legislativ legat de statutul cadrelor militare şi de legea pensiilor ocupaţionale.
  • Pentru reîntregirea pensiilor militare, ”principala sursă este bugetul, a doua sursă sunt resursele extrabugetare, adică prin vânzarea unor active sau prin închirieri. Astfel, banii respectivi vor putea fi alocaţi bugetului de stat din care 30 de milioane pe an vor fi identificaţi pentru a repara această nedreptate”.

Mircea Diaconu, ministrul Culturii

”Dacă vorbim de cultura română, mai ales în efortul nostru de europenizare, există un risc enorm, acela de a ne pierde identitatea”.

Dan Nica, ministrul Comunicaţiilor

”Circa 300 de angajaţi din personalul administrativ ar trebui să plece. La fel, unul din zece directori rămâne, mai ales că sunt circa 100 de directori acum. Poşta Română este într-o situaţie extrem de preocupantă”.

Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii

  • ” Sunt foarte multe cereri, foarte multe acţiuni în justiţie şi nu mă refer numai la contribuţiile de asigurări de sănătate. Sunt şi cele legate de modul de calcul al pensiei, de includerea unor perioade sau luarea în calcul a unor venituri din anumite perioade
  • Este foarte clar, atât în programul de guvernare cât şi prin ceea ce a declarat primul ministru desemnat. Reîntregirea salariilor este hotărâtă cu Fondul Monetar Internaţional şi se va face în două etape, prima fiind la 1 iunie”.

Ioan Mang, ministrul Educaţei

  •  ”Legea educaţiei naţionale poate fi schimbată într-un timp foarte scurt. Există o lege într-o formă finală, dar va trebui să avem discuţii cu partenerii sociali şi abia după aceea să primească votul final în Comisia pentru educaţie a Senatului. Cred că vom reveni la sistemul cu 4 ani de gimnaziu şi 4 ani de liceu
  • Păstrăm exigenţele la BAC, nu vom elimina camerele de luat vederi.
  • Vom redeschide unele şcoli.
  • Criteriile de promovare în învăţământul superior trebuie regândite

Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii

  • Raed Arafat va rămâne subsecretar de stat în minister.
  • Luăm în calcul redeschiderea unor spitale
  • Prin descentralizare am ajuns să nu cunoaşte situaţia din spitale. Vom regândi legislaţia astfel încât să cunoaştem ce se întâmplă în sistem.
  • E o decizie politică ce fel de sistem de sănătate vrem să avem.
  • Vom debloca posturile din sănătate.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: