joi

18 aprilie, 2024

16 decembrie, 2019

Liderii PNL au discutat luni, în ședința BEx, pe marginea proiectului de buget pe anul 2020, fiind luată decizia ca Executivul să își asume răspunderea pe proiectul care, luni, 15 decembrie, nu era prezentat public.

Ministrul Finanțelor, Florin Câțu, a anunțat, în urmă cu o săptămână, că proiectul de buget ar urma să fie finalizat până la data de 15 decembrie, că va fi discutat până pe 20 decembrie și că speră ca acesta să fie aprobat până la sfârșitul lunii.

Premierul Ludovic Orban a declarat duminică că, în situația în care guvernul va constata pericolul ca Parlamentul să tergiverseze adoptarea acestui proiect. În realitate, PNL se teme că PSD va impune în comisii amendamente care vor dezechilibra suplimentar bugetul pe anul viitor, prognozat să se închidă cu un deficit de maxim 3,6% din PIB.


În cazul asumării răspunderii, partidele parlamentare pot depune amendamente, pe care, spre deosebire de procedura adoptării în Parlament, Guvernul decide dacă le adoptă sau nu, înainte de ședința în care își asumă răspunderea.

În principiu, PNL a ales data de 23 decembrie ca moment al asumării răspunderii pentru proiectele Bugetului de Stat și Bugetului asigurărilor sociale.

Niciun alt guvern postdecembriest nu a mai recurs la asumarea răspunderii pentru legea Bugetului de Stat.

În urmă cu câteva zile, PSD încă amenința că va depune moțiune de cenzură dacă PNL va decide asumarea răspunderii pentru legea bugetului. Vicepreședintele Gabriel Zetea a anunțat luni că partidul a decis, în Cex, să depună o moțiune de cenzură numai în situația în care Guvernul Orban încearcă să modifice Legea alegerilor locale prin asumarea răspunderii.


PSD, spune Gabriel Zetea, nu este mulțumit că PNL vrea să treacă bugetul prin asumarea răspunderii, însă în această situație se va limita la a sesiza CCR neconstituționalitatea acestui proceduri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: