miercuri

25 mai, 2022

Guvernul PNL își asumă răspunderea și pe proiectul legii Bugetului de stat 2020

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 decembrie, 2019

Liderii PNL au discutat luni, în ședința BEx, pe marginea proiectului de buget pe anul 2020, fiind luată decizia ca Executivul să își asume răspunderea pe proiectul care, luni, 15 decembrie, nu era prezentat public.

Ministrul Finanțelor, Florin Câțu, a anunțat, în urmă cu o săptămână, că proiectul de buget ar urma să fie finalizat până la data de 15 decembrie, că va fi discutat până pe 20 decembrie și că speră ca acesta să fie aprobat până la sfârșitul lunii.

Premierul Ludovic Orban a declarat duminică că, în situația în care guvernul va constata pericolul ca Parlamentul să tergiverseze adoptarea acestui proiect. În realitate, PNL se teme că PSD va impune în comisii amendamente care vor dezechilibra suplimentar bugetul pe anul viitor, prognozat să se închidă cu un deficit de maxim 3,6% din PIB.


În cazul asumării răspunderii, partidele parlamentare pot depune amendamente, pe care, spre deosebire de procedura adoptării în Parlament, Guvernul decide dacă le adoptă sau nu, înainte de ședința în care își asumă răspunderea.

În principiu, PNL a ales data de 23 decembrie ca moment al asumării răspunderii pentru proiectele Bugetului de Stat și Bugetului asigurărilor sociale.

Niciun alt guvern postdecembriest nu a mai recurs la asumarea răspunderii pentru legea Bugetului de Stat.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În urmă cu câteva zile, PSD încă amenința că va depune moțiune de cenzură dacă PNL va decide asumarea răspunderii pentru legea bugetului. Vicepreședintele Gabriel Zetea a anunțat luni că partidul a decis, în Cex, să depună o moțiune de cenzură numai în situația în care Guvernul Orban încearcă să modifice Legea alegerilor locale prin asumarea răspunderii.


PSD, spune Gabriel Zetea, nu este mulțumit că PNL vrea să treacă bugetul prin asumarea răspunderii, însă în această situație se va limita la a sesiza CCR neconstituționalitatea acestui proceduri.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 86 (al 15-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE Curs de Guvernare: Din cele 192 de pagini, 26 sunt alocate unei serii de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: