luni

22 iulie, 2024

21 iulie, 2021

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat miercuri că guvernul său va organiza un referendum pe tema controversatei sale legi anti-LGBT, relatează Euronews.

Șeful guvernului de la Budapesta și al Fidesz a făcut anunțul într-un live pe pagina sa de Facebook.

Autoritățile de la Budapesta au motivat că scopul legii, adoptate în iunie, este acela de a-i „proteja pe copii” și de a „lupta împotriva pedofiliei”.


„Pornografia şi conţinutul care reprezintă sexualitate sau promovează o abatere de la identitatea de gen, schimbarea sexului şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile celor cu vârsta sub 18 ani”, se arată în textul consultat de AFP, care îşi propune să „protejeze drepturile copiilor”.

Viktor Orban, care se va confrunta cu alegeri parlamentare anul viitor, a devenit tot mai radical în privinţa politicilor sociale, într-o autoproclamată luptă de a apăra în faţa liberalismului occidental ceea ce el susţine că sunt valorile creştine tradiţionale ale Ungariei.

Legea a determinat 17 state membre, printre care Franţa, Germania, Olanda, Italia şi Belgia, să le scrie liderilor UE Charles Michel şi Ursula von der Leyen şi secretarului general al ONU Antonio Guterres (invitat la summit) despre necesitatea de a susţine valorile europene.

Din cauza acestei legi, premierul Țărilor de Jos, Mark Rutte, a susținut că „Ungaria nu mai are ce să caute în Uniunea Europeană”.


Ulterior, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Ungariei pentru legea sa discriminatorie. Comisia a mai decis să amâne PNRR-ul maghiar de la aprobare până ce Budapesta va rectifica anumite carențe în legislația internă.

În iunie, premierul Viktor Orban acuza că Uniunea Europeană se transformă într-un “imperiu” ce contravine intereselor naţiunilor de pe continentul european. “Europa nu se va schimba şi nu se va îmbunătăţi singură, noi suntem cei care trebuie să o facem mai bună, să o reformăm şi să o repunem pe o cale care a avut succes la vremea respectivă”, spunea Viktor Orban.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: