marți

19 martie, 2024

11 ianuarie, 2012

Guvernul a adoptat, miercuri normele de aplicare a noii taxe de poluare pentru autovehicule, care extinde această obligație și la mașinile înmatriculate înainte de 2007.

Pentru mașinile înmatriculate în România înainte de 2007 taxa de poluare va fi plătită la revânzare, de către cumpărător, potrivit legii care se va aplica din 13 ianuarie.

Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule mai prevede și reducerea cuantumului taxei de poluare cu până la 25%.


”Statul român nu poate să-şi permită să aloce pentru Programul Rabla peste 1,1 miliarde de lei, cât a alocat în ultimii doi ani, şi totodată, să nu taxeze maşinile second-hand. Din această categorie, în 2010, peste 60% au fost mai vechi de 10 ani, iar în 2011, circa 30%”, a afirmat ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Laszlo Borbely a mai subliniat că banii din taxa de poluare sunt utilizaţi pentru finanţarea de programe de protejare a mediului, promovate prin Fondul pentru Mediu.

De asemenea, ministrul Borbély a precizat că persoanele care au plătit taxă de poluare după 1 iulie 2008, iar cuantumul acesteia este mai mare decât cea rezultată din aplicarea legislaţiei în vigoare, vor putea să recupereze această diferenţă de la direcţiile financiare. Persoanele interesate trebuie să completeze un formular de restituire pe care îl vor găsi la direcţiile financiare, să aducă documentul doveditor al plăţii taxei de poluare, copia cărţii de identitate a vehiculului şi copia certificatului de înmatriculare, împreună cu prezentarea în original a acestora. Restituirea se va face în intervalul de 45 de zile de la depunerea cererii, printr-un cont indicat de solicitant sau prin direcţiile financiare.

Ministrul Mediului a mai precizat că sumele pentru restituire sunt prevăzute în bugetul Fondului pentru Mediu.


Prin noul sistem de calcul al taxei auto, Guvernul estimează o creștere cu 336 milioane lei a veniturilor la Fondul de Mediu, prin extinderea taxei, dar şi o scădere de 240 milioane lei, prin reducerea cu 25% a taxei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: