Guvernul modifică impozitarea în agricultură prin utilizarea mai largă a normelor de venit, care din anul 2014 urmează să fie stabilit de către direcțiile teritoriale ale Ministerului Agriculturii, în funcție de specificul zonei.
Astfel, fermierii care plăteau impozitele prin sistemul de contabilitate în partidă simplă vor fi impozitați numai pe baza normelor anuale de venit.
Per ansamblu, în privința agriculturii, modificările la Codul fiscal urmăresc lărgirea bazei de impozitare.
Schimbările apar în proiectul de ordonanță pentru modificarea Codului fiscal, care urmează să fie adoptat marți de Guvern.
Cum se impozitează agricultura în prezent
Veniturile din agricultură şi silvicultură sunt venituri neimpozabile, excepție făcând veniturile din activităţi agricole, definite potrivit legii, care reprezintă venituri impozabile.
Impozitarea se face cu:
– 16% asupra venitulului net anual determinat pe bază de norme de venit sau în sistem real.
– 2% asupra venitului brut determinat pe baza valorii produselor livrate, prin reţinere la sursă, în cazul valorificării produselor agricole, în stare naturală, către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi pentru utilizare ca atare.
Cum se va aplica impozitarea cu norme de venit
Modificările introduc determinarea venitului anual pentru veniturile din activităţi agricole numai pe baza normelor anuale de venit şi eliminarea modalităţii de determinare a venitului net anual în sistem real, pe baza datelor din contabilitate în partidă simplă.
Impozitul pentru activitățile agricole determinate pe baza de norme de venit se aplică astfel:
- Pentru veniturile obţinute în perioada 1 ianuarie 2013 şi până la 1 februarie 2013, normele de venit se stabilesc de către direcţiile teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii şi se aprobă de către direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale ale Ministerului Finanţelor. Normele de venit se stabilesc, se avizează şi se publică până cel târziu la data de 31 mai a anului pentru care se aplică aceste norme de venit.
- Pentru veniturile obținute perioada impozabilă din anul fiscal 2013 cuprinsă între 1 februarie 2013 şi până la sfârşitul anului fiscal, normele de venit sunt calculate în funcție de suprafețele cultivate și de tipul de culturi. De exemplu, la cereale cultivate pe suprafețe între 2 și 50 ha, norma de venit este de 449 de lei. La cartof, pentru aceeași suprafață, norma de venit crește la 3.488 de lei, iar la tutun este de 938 de lei. Cea mai mare nirmă de venit este la plante ornamentale, 11.773 de lei în cazul unor suprafeșe de 0,5-2 ha.
- Pentru veniturile începând cu anul fiscal 2014, normele de venit se stabilesc de către direcţiile teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii, se aprobă şi se publică de către direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale ale Ministerului Finanţelor, până cel târziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplică aceste norme de venit.
Conform prevederilor ordonanței, impozitul pe venitul din activităţi agricole se calculează de organul fiscal competent prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activităţi agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final.
Alte modificări la fiscalizarea agriculturii
- La plata impozitului pe venit vor fi incluse activitățile de creştere şi exploatare a animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de originec animală, în stare naturală precum şi a veniturilor din silvicultură şi piscicultură.
- Determinarea venitului net anual în sistem real, pentru veniturile din silvicultură şi piscicultură potrivit regulilor de impunere proprii veniturilor din activităţi independente.
Veniturile neimpozabile din agricultură
Nu sunt venituri impozabile veniturile obţinute de persoanele fizice din valorificarea în stare naturală, a produselor culese sau capturate din flora şi fauna sălbatice.
De asemenea, neimpozabile sunt veniturile obținute în gospodării de dimensiuni reduse. De exemplu: maximum 2 ha cultivate cu cereale sau cartofi, maximum 1 ha de vie sau tutun.
La creșterea animalelor, nu se impozitează în cazul în care e vorba de maximum 3 vaci, sau maximum 10 oi ori capre, sau până la 6 porci, sau cel mult 100 de păsări.
Ministrul Daniel Constantin susține că impozitul va scădea pentru agricultorii-persoane fizice
Ministrul agriculturii susține că impozitul din agricultură perntru persoanele fizice va scădea de la 214 lei pe hectar la 85-96,5 lei pe hectar, în funcţie de suprafaţă.
”Nu este un nou impozit, ci schimbarea modalităţii în care se impozitează persoanele fizice. La persoanele juridice nu se schimbă nimic. Acest tip de impozitare nu se aplică celor care au mai puţin de 2 hectare de teren, celor care au mai puţin de 6 porci, pentru autoconsum, sau mai puţin de 10 bovine”, a spus Constantin, la o discuție cu reprezentanți ai patronatelor din agricultură.
„Interesul nostru este de a fiscaliza cât mai mult din activitatea agricolă şi de a ajuta la comasarea terenurilor”, a precizat el.
Potrivit acestuia, impozitarea se va face astfel pentru persoane fizice producători de cereale:
- Cele cu mai puţin de două hectare nu vor fi impozitaţi, ca şi până în prezent.
- Cei care au între 2 şi 5 hectare vor plăti 96,5 lei, față de 214,5 lei pe hectar, în prezent.
- La proprietarii persoane fizice cu peste 50 de hectare de teren, impozitul va fi de 84,94 lei pe hectar, față de 214,5 lei pe hectar.
De asemenea, 5,5% din sumele colectate din impozitare vor ajunge la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, iar agricultorii vor plăti impozitul după ce încasează banii din producţie, în două tranşe, pe 25 octombrie şi 15 decembrie, a mai spus ministrul Agriculturii.
3 răspunsuri
Sunt curioasa cum s-au stabilit normele de venit/HA la livezi, cum au facut fundamentarea sau se ghideaza dupa productia din fermele pomicole de mare performanta.EU am sa va redau mai jos situatia reala pt un ha de livada al carui proprietar este o persoana fizica oarecare.Pentru operatiunea de taiere a pomilor din primavara s-a platit 2-3 ron /pom( 700-800 pomi/ha = 2100 ron), se adauga stropirile , ierbicidat, ingrasaminte, culesul fructelor. In toamna anului trecut productia / HA a fost de 7 to de calitate sub stas (BORHOT) valorificat cu 0,50 lei/ kg(7000kg ori 0,50= 3.500 lei.Daca se scad cheltuielilr se ramane pe ppierdere si guvernul a stabilit norma de venit de 4709 lei /ha la care se va plati 16% impozit in suma de 753 lei.Deci facand calcul am incasat 3.500 lei pe mere platesc 753 impozit si cheltuielile si munca din ce le mai acopar, merita sa mai faci agricultura?.Eu am ajuns la concluzia ca la noi in tara nu se vrea progres si nici un minister nu are specialisti care sa cunoasca realitatea din teren.Muncesti un an de zile la gandul ca-ti vei integi veniturile mizere dupa zeci de ani de munca dar la noi in tara guvernantii s-au gandit repede sa nu se imbogateasca amaratii de agricultori si repede au hotarat sa le impoziteze veniturile in loc sa impoziteze veniturile ilicite si sa stopeze evaziunea fiscala.
..asta e o masura ptr ca banii dati ptr subventii sa se intoarca tot la stat,ca sa-si mai inbunatateasca trau\iul saracii parlamentari,iar taranul ramane sa se descurce cum poate!! asta e Romania!! halal guvernanti !
Salut!
Mie tot nu imi este clar: daca detin 2ha de livada va trebui sa platesc ~1400RON?
Din cate am inteles, doar ce depaseste 1.5HA livada se impoziteaza. In acest context, eu voi plati taxe pentru 0.5HA sau pentru 2HA???
Va rog sa ma ajutati cu cateva clarificari.
Multumesc!