joi

25 aprilie, 2024

7 februarie, 2012

Liderii actualei coaliţii de guvernare au convenit să-şi menţină actualele portofolii în viitorul Guvern, dar se dau bătălii dure în interiorul PDL pentru desemnarea miniştrilor care revin partidului.

Potrivit unor surse politice, preşeintele PDL Emil Boc a cerut în Colegiul director al partidului schimbarea tuturor miniştrilor PDL, pentru a modifica profund imaginea Executivului. El a arătat că numai aşa se justifică şi gestul său de a demisiona din fruntea Guvernului.

Un cuvânt greu îl va avea, însă, preşedintele Traian Băsescu.


Premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, este aşteptat să vină marţi, la ora 20,00 cu lista cabinetului său, în faţa liderilor coaliţiei, pentru ca miercuri să intre cu miniştrii săi în comisiile parlamentare, iar joi plenul reunit al Parlamentului să decidă asupra noului guvern şi programului de guvernare.

Lista miniştrilor şi ministeriabililor:

  • Premier: Mihai Răzvan Ungureanu (idependent)
  • Vicepremier: Marko Bela (UDMR). A existat şi zvonul preluării funcţiei de vicepremier de către şeful UDMR, Kelemen Hunor. De asemenea, a existat şi zvonul creării a trei posturi de vicepremieri, câte unul de fiecare partid din guvern (în afara minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară, care susţin Executivul doar din Parlament)
  • Ministrul Economiei: Ion Ariton/Andreea Paul Vass (PDL)
  • Interne: Traian Igaş/Gabriel Berca. Berca este preşedinte al PDL Bacău, dar el este în partid doar din iunie 2010, unde a venit de la PNL, după ce fusese ales senator din partea liberalilor. De asemenea, PDL Bacău nu este o organizaţie foarte puternică, aşa cum sunt cele de la Arad (de unde provine Igaş), Braşov, Suceava etc.
  • Ministrul Finanţelor: Gheorghe Ialomiţianu/Bogdan Drăgoi (PDL). Pe Gheorghe Ialomiţianu l-ar mai putea ţine în guvern necesitatea continuităţii în negocierile cu FMI, CE şi BM. Un nume vehiculat pentru înlocuirea sa este tânărul secretar de stat pentru finanţare Bogdan Drăgoi (31 de ani). Tatăl lui Bogdan Drăgoi este cunoscut ca om de afaceri apropiat de PDL şi de Adriean Videanu.
  • Ministrul Transporturilor. Anca Boagiu (PDL) nu prea are cu cine să fie înlocuită, deocamdată. Vehiculat este şi numele lui Alexandru Nazare,  actual secretar de stat la Transporturi.
  • Ministrul Afacerilor Externe: Cristian Diaconescu (UNPR) îşi păstrează postul de-abia ocupat.
  • Ministrul Afacerilor Europene: Independentul Leonard Orban este susţinut de preşedintele Traian Băsescu şi agreat de liderii europeni.
  • Ministrul Justiţiei: independentul Cătălin Predoiu rămâne ministru, în condiţiile eforturilor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe justiţie.
  • Ministerul Apărării Naţionale: Gabriel Oprea (UNPR) rămâne pe poziţie.
  • Ministerul Mediului: Laszlo Borbely (UDMR) se afă sub presiunile legate de aprobările pentru proiectul minier de la Roşia Montană.
  • Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului: Elena Udrea (PDL) este foarte influentă în partid, însă foşti lideri ca Vasile Blaga şi Radu Berceanu îi cer să facă un pas înapoi, pentru primenirea imaginii Guvernului.
  • Ministru Culturii: preşedintele UDMR, Kelemen Hunor îşi oăstrează portofoliul, dar ar putea prelua şi funcţia de vicepremier.
  • Ministrul Comunicaţiilor: Valerian Vreme va fi înlocuit, cel mai probabil cu deputatul Cristian Boureanu (din tabăra lui Blaga), dar pe listă mai e şi William Brânză (din tabăra lui Udrea).
  • Ministrul Muncii: Sulfina Barbu nu are un înlocuitor puternic, însă este vehiculat numele deputatei Claudiei Boghicevici (PDL Arad).
  • Ministrul Educaţiei: Daniel Funeriu se bucură de sprijinul lui Traian Băsescu în continuare, dar este contestat din interiorul PDL pentru msurile dure de la Bacalaureat, care fac partidul să piardă voturi. Ar putea fi înlocuit cu actualul secretar de stat din Ministerul Educaţiei Cătălin Baba, un apropiat al lui Eml Boc.
  • Ministrul Sănătăţii: Nu se aude despre vreun înlocuitor al lui Ladislau Ritli (UDMR), însă ministrul este contestat în UDMR.
  • Ministrul Ageiculrturii: Valeriu Tabără ar putea fi înlocuit cu proaspătul deputat PDL Adrian Rădulescu, un tehnocrat al domeniului. Rădulescu este, însă, în PDL de-abia de anul trecut, când a şi fost ales deputat (de Neamţ), iar Tabără se bucură de sprijin în partid. Pe listă mai e şi deputatul Stelian Fuia (PDL Călăraşi)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: