Guvernul adoptă vineri o ordonanță de urgență care prevede limitarea la maximum 5% a adaosului comercial pentru ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, pui și vită care sunt importate vrac și nu sunt supuse procesării în țară.
Totodată, se prelungește cu încă trei luni, pe perioada sărbătorilor de iarnă, limitarea adaosului comercial pentru alimentele de bază, iar pe listă intră cozonacul, uleiul, carnea tocată și alte alimente.
Premierul Ciolacu și-a motivat decizia de a limita adaosurile comerciale prin nevoia de a stopa creșterea prețurilor la alimente.
În nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență, unul dintre motivele plafonării adaosului e faptul că „în această perioadă se consumă în mod tradițional cozonac, sarmale, prăjituri, pentru prepararea cărora este necesară smântâna, carnea tocată, orezul, bulionul de roșii, margarina și drojdia”.
Guvernul a invocat în nota de fundamentare ”riscul unei creşteri abrupte a preţurilor la alimente, tendință care se manifestă în perioada sărbătorilor de iarnă și care poate produce dezechilibre majore între cererea şi oferta existentă pe piaţa produselor agroalimentare, fiind resimţită şi de consumatorul final, deosebit de vulnerabil, ceea ce determină necesitatea luării unor măsuri urgente cu caracter temporar în vederea limitării acestor efecte”.
„Datele INS ne arată că măsura a avut efectele așteptate. Am oprit creșterea excesivă a prețurilor la alimente. Acest guvern nu poate susține practica speculativă de a importa ieftin și de a vinde scump”, a declarat Marcel Ciolacu în debutul ședinței de guvern.
„Adoptăm o măsură prin care continuăm protejarea puterii de cumpărare. Prelungim limitarea adaosului comercial pentru alimente de bază pentru încă trei luni și extindem măsura cu încă un număr de categorii de produse, de la 14 la 21. Avem toate motivele să continuăm măsura. Suplimentar, introducem o limită de maximum 5% a adaosului comercial pentru ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui și carne de vită, care sunt importate vrac și care nu sunt procesate în România”, a mai spus Ciolacu.
Guvernul adoptă astăzi ordonanța de urgență de plafonare a adaosului comercial, cu toate că oficialii FMI au atras atenția că plafonarea prețurilor unor produse va atrage mereu creșterea prețurilor altor produse.
Rămâne de văzut ce efecte va avea această ordonanță, pentru că până acum oamenii nu au simțit atât de mult ieftinirile deoarece s-au redus prețurile în principal la legumele și fructele de sezon. La lactate sau alte produs de bază, ieftinirile au fost de doar câteva procente.
***