Guvernul introduce taxa pe locul de muncă: 2% la fondul de salarii pentru angajatori. Ministrul Finanțelor susține că ne obligă UE - CursDeGuvernare.ro
sâmbătă

23 octombrie, 2021

Guvernul introduce taxa pe locul de muncă: 2% la fondul de salarii pentru angajatori. Ministrul Finanțelor susține că ne obligă UE

19 octombrie, 2017

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a anunțat miercuri seară, într-un interviu la postul Antena3, că guvernul va introduce o ”taxă de solidaritate” aplicată angajatorilor, în funcție de fondul de salarii.

”Va mai fi o taxă, în principiu o vom numi taxă de solidaritate, în principiu aşa se discută, trebuie să vedem exact care va fi decizia finală, de 2% care va reveni angajatorului. (…) Taxa o plăteşte angajatorul la fondul de salarii. (…) E o taxă ce se aplică la fondul de salariu, care nu poate fi eliminată sau comasată cu alte categorii de contribuţii” – a declarat ministrul Finanțelor.

El a justificat decizia Coaliției prntru această taxă atât prin faptul că am fi obligați de o Directivă europeană, cât și de discuțiile cu sindicatele :


”Au fost foarte multe discuţii cu sindicatele care spuneau: nu va rămâne nicio responsabilitate în sarcina angajatorului. Dacă el trebuie să plătească pentru angajat, dar nu va fi responsabil din acest punct de vedere, va crea o problemă angajatului în sine. Lăsaţi taxe şi la nivelul angajatorului astfel încât să vă puteţi îndrepta asupra lui, să puteţi realiza ulterior nişte măsuri de coerciţie pentru a putea răspunde faţă de bugetul de stat pentru neplata acelei sume. Şi am zis ok, transferăm o parte din aceste contribuţii şi la nivelul angajatorului să aibă şi el o responsabilitate faţă de bugetul de stat” – a explicat Ionuț Mișa.

Ministrul susține că România e obligată de o directivă europeană să impună și angajatorului o taxă, asta în condițiile în care România tocmai a elaborat legislația pentru transferul tuturor taxelor de la angajator la angajat :

”Există o directivă europeană care ne obligă să aplicăm un anumit procent fondului de salarii. Această taxă nu poate fi eliminată sub nicio formă (…) Este o directiva europeană care reglementează pentru fondul de salarii o anumită taxă ” – susține ministrul Ionuț Mișa.

Ministrul nu a dat niciun detaliu, însă directiva la care s-ar putea referi este 80/987/CE/1980, dar documentul european se referă la cu totul altceva: la fondul de garantare a salariilor în cazul insolvenței companiilor – adică bani de care statul nu se poate atinge.


Ministrul Finanțelor a anunțat și scăderea impozitelor pe toate formele de venit, de la 16 la 10%.

”De anul viitor, impozitul va scădea de la 16% la 10% pentru absolut toate veniturile, dar neimpozitarea salariilor de până la 2.000 de lei nu va mai fi implementată în această perioadă şi până la sfârşitul anului. Guvernul îşi menţine, totodată, decizia de a transfera contribuţiile sociale integral de la angajator la angajat” – a declarat oficialul.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Declarațiile ministrului de Finanțe vin în contextul în care miercuri dimineață a avut loc ședința coaliției PSD-ALDE, la care s-a stabilit strategia de acțiune pentru următoarele luni și măsurile pentru bugetul 2018. Liderii Liviu Dragnea și C.P. Tăriceanu au refuzat să răspundă întrebărilor referitoare la modificările de fiscalitate.

În plus, ”taxa de solidaritate” a fost între primele respinse de premierul Tudose, la câteva săptămâni de la preluarea mandatului: ”O putem trece la discutate și uitate” – declara în 25 iulie premierul Mihai Tudose.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr