luni

22 aprilie, 2024

9 august, 2012

Guvernul cere administrațiilor locale să elimine din listele electorale permanente românii cu reședința sau domiciliul în străinătate,potrivit unor documente prezentate de președintele suspendat, Traian Băsescu, iar Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că s-a apucat să numere românii din afara granițelor țării.

Dacă românii din străinătate vor fi eliminați din cvorum, acesta ar scădea cu circa 2 milioane de persoane, potrivit unor estimări neoficiale, ceea ce ar conduce la demiterea președintelui suspendat Traian Băsescu.

Băsescu a prezentat, joi, o serie de documente pe care le-a atribuit Guvernului, printre care și o adresă transmisă prefecților de Ministerul Administrației și Internelor. MAI indică astfel 9 cazuri de persoane care urmează să fie scoase de pe liste de către primari:

  • Persoanele decedate
  • Persoanele care și-au pierdut dreptul de a vota
  • Persoanele care au obținut statutul de cetățean român cu domiciliul în străinătate,
  • Persoanele care au pierdut cetățenia română
  • Persoanele al căror act de identitate a expirat și nu a fost reînnoit
  • Persoanele care și-au schimbat domiciliul fără a fi radiate din lista localității rezidenței anterioare
  • Persoanale care se identifică la un domiciliu într-un număr ce nu se corelează cu suprafața locuibilă și numărul de camere ale imobilului.
  • Persoanele care și-au schimbat numele prin căsătorie, divorț pe cale administrativă.
  • Persoanele cu reședința/domiciliul în străinătate.

Începând cu 10 august, administrațiile locale vor face comunicări zilnice care vor ajunge la Ministerul Administrației și Internelor.

Deși MAI face această solicitare în baza unui memorandum – care nu are valoare de act normativ cu dispoziții obligatorii -, primarii și președinții de consilii județene vor semna pentru aceste rectificări de liste electorale și vor răspunde eventual în fața legii, în cazul în care se vor face ilegal.

”Tabelele vor fi semnate, la nivelul localităților, de către primar, secretarul unității administrativ-teritoriale, șeful serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor. La nivel județean / al Municipiului București, tabelele vor purta semnătura prefectului, președintelui Consiliului Județean, șefului serviciului public comunitar județean / al Municipiului București de evidență a persoanelor”, se arată în adresa transmisă prefecților de MAI.

Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe a comunicat joi că a inițiat demersurile pentru a stabili numărul alegătorilor români care au drept de ședere sau reședință în străinătate.


”Ministerul Afacerilor Externe a iniţiat deja demersurile necesare pentru a stabili numărul cetăţenilor români care deţin un drept legal de şedere în ţara de reşedinţă şi care au împlinit vârsta de 18 ani până la data de 29 iulie 2012”, se arată într-un comunicat al MAE.

Ministerul de Externe invocă pentru această operațiune necesitatea respectării deciziei Curții Constituționale din 2 august.

Astfel, Guvernul invocă Legea 35/2008, privind alegerea parlamentarilor, în baza căreia la cvorum se ia în considerare doar electoratul din țară.

Aceeași lege a fost menționată de CCR și într-o decizie din 2 august, însă, ulterior, Curtea a menționat că în decizie fusese introdus și un paragraf în care se preciza că pentru referendumul de demitere a președintelui se ia în considerare, la calcularea cvorumului, prevederea din Legea 370/2004, pentru alegerea șefului statului, care prevede că la constituirea cvorumului participă toți cetățenii români cu drept de vot, inclusiv cei din străinătate.

În decizia sa, CCR a menționat, însă, cu asterisc, că paragraful acesta a fost omis inițial în textul trimis la Monitorul Oficial, dintr-o eroare materială.

Ulterior, însă, Curtea a trimis la Monitorul Oficial, printr-o rectificare, paragraful lămuritor, rectificarea fiind publicată zilele trecute.

Miercuri și joi, însă, o serie de judecători ai CCR au declarat presei că rectificarea s-a făcut ilegal, pentru că nu s-a convocat plenul Curții.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

3 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

3 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: