Executivul a adoptat marţi hotărârea de guvern prin care la UMF Târgu Mureş se creează o nouă facultate cu predare în limbile maghiară, română şi engleză, actul normativ fiind semnat şi de preşedintele Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).
„În cadrul UMF Târgu Mureş se înfiinţează o nouă facultate, Facultatea de Medicină şi Farmacie, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză (…). UMF Târgu Mureş derulează, potrivit legii, procedurile pentru organizarea alegerilor, precum şi cele pentru organizarea concursurilor în vederea ocupării posturilor necesare pentru coordonarea administrativă a facultăţilor înfiinţate”, se arată în noua hotărâre, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, citat de Agerpres.
De asemenea, hotărârea mai prevede că Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior stabileşte numărul maxim de studenţi care poate fi şcolarizaţi la programele de studii care pot funcţiona în cadrul facultăţii înfiinţate.
La rândul său, ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a precizat că prin această hotărâre „nu se creează niciun program nou de studiu, toate programele sunt programe care există şi care la ora actuală se desfăşoară în UMF Târgu Mureş”.
„Facultatea care s-a înfiinţat are în componenţă programe în liniile română, maghiară şi engleză. De asemenea, Guvernul a discutat posibilitatea înfiinţării unei linii în limba germană, dar este un proiect pe termen lung”, a adăugat ministrul.
În context, Cătălin Baba a susţinut că Guvernul ar fi încălcat Legea educaţiei naţionale, dacă nu ar fi aprobat înfiinţarea noii facultăţi la UMF Târgu Mureş.
„În situaţia în care Guvernul şi ministerul nu ar fi pus în aplicare Legea educaţiei naţionale, am fi putut să fim acuzaţi de abuz în funcţie”, a afirmat ministrul.
În privinţa finanţării noii facultăţi care va fi înfiinţată la UMF Târgu Mureş, ministrul Educaţiei a precizat că Ministerul nu va cheltui bani în plus.
„Învăţământul superior este finanţat în funcţie de numărul de studenţi. Eu trebuie să am – dacă vorbesc despre învăţământ medical – la 100 de studenţi trebuie să am 20 de cadre didactice. Din punct de vedere al finanţării, pentru tot ceea ce înseamnă învăţământ superior medical, fie că se desfăşoară la Bucureşti, fie la Târgu Mureş, există sumele necesare pentru a acoperi această resursă umană”, a sus ministrul.
”Ministerul nu va da bani în plus şi nu dă bani în plus la nicio altă universitate din România. Practic, fiecare facultate este autonomă să-şi gestioneze resursele pe care le produce. Atât facultatea nou-înfiinţată, cât şi alte facultăţi de medicină din România au suficienţi bani pentru a-şi plăti resursa umană”, a adăugat Cătălin Baba.
Hotărârea de guvern adoptată marţi mai stipulează că Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) stabileşte numărul maxim de studenţi.
„ARACIS fiind o instituţie independentă, care nu este controlată nici de Ministerul Educaţiei, nici de Guvern, evaluează asigurarea calităţii în învăţământul superior şi, în funcţie de respectarea sau nerespectarea acestor standarde, ARACIS va lua o decizie personală, pe care toată lumea o respectă. Orice program din România, indiferent de locaţie, de nivelul de studii, dacă nu îndeplineşte standardele, intră în lichidare”, a explicat Baba.
Marko: Şeful ARACIS a semnat deja HG, dar urmează verificări la noua facultate, pentru acreditare
Vicepremierul Marko Bela a declarat, pentru AGERPRES, că Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) va examina aspectele tehnice legate de viitoarea facultate în limba maghiară de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, însă preşedintele ARACIS, Ioan Curtu, ar fi semnat deja hotărârea de guvern privind înfiinţarea acestei secţii în cadrul UMF.
„Eu nu am am discutat cu preşedintele ARACIS, ministrul Educaţiei am înţeles că a discutat cu preşedintele ARACIS, care am înţeles că a semnat această hotărâre”, a declarat Marko Bela, după şedinţa de guvern.
În context, el s-a declarat convins că profesorii noii facultăţi de la UMF Târgu Mureş fac faţă evaluărilor ARACIS.
„Bineînţeles că cifrele de şcolarizare, alte condiţii trebuie să fie examinate de ARACIS în mod firesc, aceasta este instituţia care monitorizează îndeplinirea criteriilor de acreditare la fiecare universitate. Eu sunt convins că, din acest punct de vedere, cadrele didactice de la acea universitate şi toţi cei care vor preda la această facultate fac faţă criteriilor de acreditare. Urmează o perioadă de organizare, trebuie să se ia o serie de măsuri administrative, înfiinţarea unei structuri administrative în cadrul facultăţii, alegeri privind conducerea acestei structuri. (…) ARACIS va decide ce trebuie să evalueze, care sunt problemele care trebuie să fie rezolvate, dacă sunt astfel de probleme”, a mai afirmat vicepremierul.
Marko Bela a apreciat că hotărârea de guvern pentru înfiinţarea facultăţii cu predare în limbile maghiară, engleză şi română la UMF Târgu Mureş reprezintă o „soluţie foarte bună”.
„S-a ajuns la o soluţie foarte bună. O facultate care include medicină în limba maghiară, farmacie în limba maghiară, medicină în limba engleză, cât şi învăţământ pentru asistenţi medicali în limba română şi în limba maghiară într-adevăr va putea să fie o facultate puternică în cadrul UMF Târgu Mureş”, a menţionat Marko Bela.