luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 iulie, 2016

cabluri internetGuvernul a aprobat miercuri un memorandum cu măsuri pentru consolidarea gestiunii sistemelor informatice ale administrației și dezvoltarea serviciilor de e-guvernare.

Măsura vine într-un moment în care digitalizarea instituțiilor statului e în mare impas, în ciuda miliardelor de euro cheltuite în ultimii ani: ministerele și instituțiile și-au creat sisteme informatice care fie nu comunică între ele, fie sunt pur și simplu incompatibile cu cele ale altor instituții cu care ar trebui să existe cooperare. În plus, unele programe sunt pur și simplu inutile și au fost create doar pentru contracte cu dedicație.

Premierul Cioloș a explicat joi, pe Facebook, decizia guvernmentală: „Tehnologia informației este cheia pentru ca administrația să țină pasul cu era digitală și să răspundă prompt nevoilor cetățenilor. O știm cu toții, dar prea puțin s-a făcut până acum în această direcție. Am adoptat în ședința de guvern mai multe măsuri în logica și în spiritul demersurilor de simplificare deja începute. Pentru a debloca sistemele informatice nefuncționale, dar și pentru a propulsa dezvoltarea zonei de IT în administrație vom acționa pe fond, dar și inovativ”.


Dacian Cioloș mai precizează că Executivul va lansa în această lună și un program care va aduce inovație în administrație.

„Vom crea o direcție de coordonare a tehnologiei informației la Guvern, pentru proiectele de importanță strategică. În același timp, vom lansa în această lună un program care va aduce inovație în administrație, va promova ideile tinerilor specialiști, valorificându-le în interes public. Programatori, designeri, dezvoltatori, experți în securitate cibernetică, manageri de proiect și alții cu competențe în zona IT se vor întâlni cu Guvernul pentru a dezvolta împreună servicii digitale inovatoare pentru cetățeni”, mai scrie Dacian Cioloș.

Măsuri: se înființează Coodronatorul pentru tehnolgia informației și GovITHub

Un comunicat de miercuri al Executivului transmite că Memorandumul vizează două măsuri:

  • constituirea și operaționalizarea unei structuri de coordonare și decizie la nivel înalt în ceea ce privește sistemele informatice guvernamentale, prin înființarea rolului de Coordonator pentru Tehnologia Informației alături de structura de suport- Direcția Guvernamentală pentru Tehnologia Informației
  • înființarea GovITHub, un program guvernamental coordonat de Cancelaria Prim-ministrului

Potrivit Guvernului, coordonatorul pentru Tehnologia Informației  (rol cunoscut tradițional sub denumirea de CIO – Chief Information Officer – Guvernamental), împreună cu Direcția Guvernamentală pentru Tehnologia Informației, reprezintă o structură dedicată coordonării tehnologiei informației și proiectelor de IT la nivel național, care va asigura o viziune unitară în domeniul guvernării electronice.


Misiunea principală a acestei structuri este dezvoltarea platformelor de guvernare electronică, astfel încât cetățenii să poata interacționa mai ușor cu statul. Activitatea și proiectele acestui departament vor face posibilă o mai bună comunicare între  ministere și instituții, sprijinind eforturile de simplificare și eliminare a birocrației.

De asemenea, structura va urmări ca investițiile în IT ale instituțiilor publice  să fie făcute eficient, conform unei strategii și în interesul cetățenilor. Rolul Coordonatorului pentru Tehnologia Informaţiei va consta și în consolidarea protecţiei datelor cu caracter personal și în promovarea standardelor deschise şi reutilizabile în domeniu.

Pe de altă parte, GovITHub va fi un program guvernamental care îi va aduce la un loc pe cei care cred într-un viitor digital pentru România, prin transformarea serviciilor publice cu ajutorul tehnologiei. Acesta va funcționa în cadrul Guvernului, în colaborare cu Direcția Guvernamentală pentru Tehnologia Informației. Coordonarea GovITHub este asigurată de Cancelaria Prim-ministrului.

GovITHub va reuni specialiști din domeniul IT care vor să lucreze proiecte concrete ale administrației și care dezvoltă soluții de securitate cibernetică; antreprenori care vor să genereze soluții pentru servicii publice mai bune și factori de decizie.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Scopul comun este rezolvarea problemelor stringente ale serviciilor publice și transformarea modului în care statul interacționează cu cetățenii și cu mediul antreprenorial.

De asemenea, GovITHub va reuni companii, organizații și instituții partenere, va promova proiectele sale și va susține, pe criterii competitive și prin diferite mecanisme colaborative, proiectele care au potențial de dezvoltare. Comunitatea va coopta acceleratoare și incubatoare de afaceri, hub-uri IT, ONG-uri, fonduri de investiții, strartup-uri și companii private.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: