2 aprilie, 2014

Guvernul german a adoptat miercuri salariul minim pe economie, un proiect al social-democraţilor germani şi o condiţie pusă de ei pentru formarea marii coaliţii de la Berlin. Nivelul acestuia este de 8,5 euro pe oră brut şi se va aplica tuturor, cu excepţia anumitor categorii, din 2017.

„Această lege este cea mai complexă muncă şi cea mai mare reuşită din ultimele decenii, un punct de cotitură în relaţiile sociale din ţara noastră”, a spus ministrul german al Muncii, Andrea Nahles.

Stabilirea unui salariu minim în Germania este o revoluţie într-o ţară în care, istoric, partenerii sociali au avut libertatea să negocieze salariile. Salarii minime au existat doar pe anumite ramuri şi sectoare industriale, pentru paznici, electricieni şi lucrători în domeniul curăţeniei.

  • Legea adoptată de guvern trebuie să fie votată şi de cele două camere ale parlamentului, Bundesrat, camera superioară, fiind ultima care se va pronunţa, cel mai probabil în toamnă. Legea ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2015.
  • Este prevăzută o perioadă de tranziţie pentru sectoarele în care există o înţelegere salarială între partenerii sociali, iar pentru acestea legea se va aplica din 2017, pentru a avea timp să se adapteze noului nivel.
  • Institutul de cercetare economică DIW a estimat că, înainte de intrare în vitoare a acestui salariu minim, 4,5 milioane de germani câştigau sub 8,5 euro pe oră. Ministrul Muncii, Andrea Nahles, a afirmat că 4 milioane de salariaţi vor beneficia de pe urma acestei decizii. Potrivit datelor din 2012, în Germania sunt 39 de milioane de salariaţi şi o populaţie activă de 42 de milioane, printre care şi cei care practică profesii liberale.
  • Cei care nu vor beneficia de acest salariu minim sunt cei care optează în acest sens, minorii, tinerii în formare profesională, stafiarii – dacă stagiul lor este mai scurt de şase săptămâni şi dacă este obligatoriu în formarea profesională sau universitară – şi şomerii de lungă durată (adică mai mult de un an) cărora va trebui să li se plătească un salariu minim în primele şase luni după găsirea unui loc de muncă, pentru a li se permite inserţia pe piaţa muncii.

O măsură controversată şi costurile aferente


Criticii acestei măsuri, atât din mediul academic, cât şi politicienii creştin-democraţi şi creştin-sociali din Bavaria, dar şi mediul de business au invocat costurile acestei măsuri.

O analiză a Deutsche Bank, citată de Financial Times, estima că Germania va pierde între 450.000 şi un milion de locuri de muncă atunci când măsura va fi implementată în 2017.

Pe de altă parte, susţinătorii argumentează că pe o piaţă a muncii unde rata şomajului este relativ mică, în jur de 7%, acestor oameni nu le va fi greu să îşi găsească un alt loc de muncă, mai bine plătit.

Efectele nu se vor simţi niciunde atât de dur ca în fosta germanie de est. Aici salariile sunt mici, şomajul ridicat, iar tinerii calificaţi sunt puţini, pentru că s-au mutat în vestul Germaniei.


În timp ce 15% dintre vest germani câştigă mai puţin de 8,5 euro pe oră, în est ei ajung la 27%. În sectoarele cu salarii mici, precum agricultura, procesarea alimentară sau turism, 60% dintre angajaţi câştigă sub 8,5 euro pe oră. Media este în jur de 7 euro, dar sunt multe zone în care salariul minim pe oră este chiar 4 euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: