Guvernul a aprobat miercuri măsurile necesare finanțării din Fondul pentru mediu a proiectelor pentru dezvoltarea rețelei naționale de transport gaze naturale aparţinând Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale „Transgaz” – S.A.
Valoarea totală a finanțării este de 500 milioane lei (100 milioane euro), care se acordă pentru 3 proiecte:
- Conductă de transport gaze Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa (inclusiv alimentarea cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică)- 229 milioane lei
- Conductă de transport gaze DN 600 Mihai Bravu – Siliștea și transformare în conductă godevilabilă (cu dispozitive pentru cuățarea interioară a țevilor)- 169 milioane lei
- Conductă de transport gaze Tetila – Horezu – Râmnicu Vâlcea (inclusiv alimentarea cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică)- 102 milioane lei
Aceste trei proiecte – parte a Planului de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport – au caracter multianual, cu plăți prevăzute până în anul 2026 și termen de punere în funcțiune în anul 2027.
Asigurarea creditelor de angajament și a creditelor bugetare la nivelul anului 2024, pentru finanțarea proiectelor pentru dezvoltarea rețelei naționale de transport gaze naturale aparținând Societății Naționale de Transport Gaze Naturale „Transgaz” S.A., se va efectua la rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al Fondului pentru Mediu și al Administrației Fondului pentru Mediu.
Cu o lună în urmă, Transgaz SA a semnat și un contract de împrumut sindicalizat în valoare totală de 1,93 miliarde lei, cu scopul de a asigura finanțarea proiectelor de investiţii din Planul de Dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport gaze naturale.
Creditul sindicalizat a fost coordonat de UniCredit Bank, în calitate de Aranjor Principal Mandatat Coordonator, și Bookrunner, Creditor, Agent de Documentaţie şi Plăţi şi Agent de Facilitate. Băncile participante în tranzacţie, în calitate de Aranjori Principali, sunt: Banca Transilvania, Banca Comercială Română, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank şi CECBank.
Transgaz va face conexiunea cu Neptun Deep
Punerea în exploatare a zăcământului Neptun Deep din Marea Neagră la finele anilor 2020 ar putea asigura independența energetică a României și ar putea exporta cantități importante pe piețele UE. Transgaz, operatorului sistemului de transport prin conducte, va construi o conductă care va lega punctul onshore Neptun Deep din apropierea coastei Mării Negre de rețeaua de gaze a UE la interconexiunea BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria).
Proiectul BRUA Faza 1 presupune construirea pe teritoriul României a unei conducte de transport de gaze naturale ce va facilita conexiunea dintre conductele existente, de la Podişor până la Recaş, pe direcţia Podişor-Corbu-Hurezani-Haţeg-Recaş şi constă în: construcţia conductei transport gaze naturale Podişor-Recaş în lungime de 479 km, staţie de comprimare gaze Podişor, staţie de comprimare gaze Bibeşti, staţie de comprimare gaze Jupa, fiecare staţie fiind echipată cu câte două agregate de comprimare (unul în funcţiune şi unul de rezervă) cu posibilitatea de asigurare a fluxului bidirecţional de gaze.
Gazoductul va traversa judeţele Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş. Termenul de finalizare a Fazei I a BRUA este, conform calendarului, anul 2029.
***