Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult›
13.01.2021
Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult›
13.01.2021
Noiembrie 2020 – producția industrială în pierdere de viteză, influențată de sezonalitate

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat… Mai mult›
13.01.2021
Guvernul discută prima rectificare bugetară pe 2018
de Razvan Diaconu , 30.7.2018
Discuţii cu privire la rectificarea bugetară au loc, luni, la Palatul Victoria, potrivit unor surse guvernamentale citate de Agerpres.
Deși o ordonanță de urgență în acest sens ar putea fi adoptată în ședința de joi a Executivului, Ministerul Finanțelor Publice nu a pus în dezbatere, până la această oră, proiectul de act normativ.
La discuţiile de la Palatul Victoria participă premierul Viorica Dăncilă și mai mulţi miniştri ai cabinetului.
Discuţiile au loc în contextul în care rectificarea bugetară ar urma să fie aprobată de guvern cel mai probabil joi, au mai spus sursele citate.
La începutul lunii iulie, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, declara că, în ultima săptămână a lunii iulie, va avea loc prima rectificare bugetară din acest an.
„Nu este problemă în asigurarea cheltuielilor în derulare sau la nivel local, sau de funcţionare. Aceasta este prima concluzie la care am ajuns cu structurile la nivel central sau local. Nu s-a pus problema să nu existe bani de salarii”, arăta Teodorovici.
În 2017, prima rectificare bugetară a fost operată de guvern în septembrie, iar a doua în noiembrie.
Potrivit datelor Ministerului de Finanțe, bugetul general consolidat a înregistrat la finele semestrului I din 2018 un deficit de aprope 15 miliarde de lei, sumă echivalentă cu 1,61% din PIB estimat pentru anul în curs.
Rezultatul a fost cu circa 8,7 miliarde lei mai slab decât în prima jumătate a lui 2017, când deficitul bugetar s-a situat la doar 0,73% din PIB. Adică mai puţin de jumătate din cifra pe 2018.