Coaliţia conservatoare de guvernământ din Germania, condusă de Angela Merkel, urmează să adopte un proiect de lege prin care se alocă 405 milioane de euro unui fond din care să se plătească o alocaţie lunară, părinţilor care vor să-şi ţină acasă copiii cu vârste între 1-3 ani, relatează Daily Mail.
Părinţii ar urma să primească o alocaţie lunară de 150 de euro, dacă decid să stea acasă şi să aibă grijă de copii, în loc să-i înscrie la creşă.
Cabinetul condus de Merkel a adoptat această propunere în luna iunie şi urmează ca aceasta să fie dezbătută de Parlament, pentru a doua oară, înainte de finalul lunii august.
Legea a fost aprig dezbătută de cele două tabere: suporterii ei, care spun că oferă părinţilor posibilitatea de a alege modalitatea în care să aibă grijă de copiii lor, şi criticii, care susţin că banii ar trebui alocaţi creării mai multor centre de zi pentru copii, subvenţionate de stat.
De asemenea, banii ar putea fi utilizaţi de părinţii care nu vor să stea acasă cu copiii, dar decid să plătească o bonă cu acei bani sau să-şi înscrie fiul sau fiica la o grădiniţă particulară, pentru că legea nu îngrădeşte acest lucru.
Dorothee Bär, purtător de cuvânt pentur probleme familiale al Partidului Creştin-Democrat (CDU) condus de Merkel, spune că proiectul este un pas important în politica familiei, pentru că “se asigură familiilor libertatea de a alege dacă vor sau nu să-şi ducă bebeluşii la creşă sau să-i educe acasă”.
Partidele din opoziţie s-au dovedit, de data aceasta, extrem de unite şi au semnat o petiţie către parlamentari, la primul vot exprimat în iunie, prin care le cer să nu adopte acest proiect. “Nimeni nu vrea alocaţie pentru creşterea copilului. Cerem guvernului german să repsingă această alocaţie şi să investească aceşti bani în extinderea şi calitatea sistemelor de educaţie timpurie”, se arată în documentul respectiv.
Eforturi pentru îmbunătăţirea sistemului de educaţie
Germania a făcut schimbări semnificative în sistemul de îngrijire a copiilor, în ultimii ani, făcând eforturi pentru a creşte procentul părinţilor, în special al mamelor, care se întorc la muncă, cu normă întreagă, după ce au născut şi şi-au întemeiat o familie.
Executivul de la Berlin a investit aproape 13 milioane de euro, pe o perioadă de 5 ani, pentru a înfiinţa noi centre de îngrijire a copilului în întreaga ţară şi, începând de anul viitor, părinţii nemţi vor avea dreptul legal şi gratuit de a-şi înscrie copiii cu vîrste de 1-2 ani la aceste creşe.
Alocaţia este în prezent calculată în funcţie de salariul părinţilor şi se acordă până la vârsta de 14 luni a copilului.
Axel Plünnecke, un cercetător la Institutul pentru Cercetare Economică din Koln, spune că părinţii nu ar trebui să primească acest gen de compensaţii şi să stea acasă. În jur de 100.000 de angajaţi necalificaţi sau slab calificaţi ar putea să considere că aceste ajutoare de creştere a copilului mai atrăgătoare decât întoarcerea la serviciuă, ceea ce ar întârzia revenirea lor pe piaţa muncii.