luni

22 aprilie, 2024

9 ianuarie, 2013

Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanţa prin care primăriile pot să nu aplice majorarea taxelor locale cu 16,5%, prevăzută de Codul fiscal, însă facilitatea este valabilă doar în anul 2013.

”Pentru anul 2013, prin derogare de la prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificările şi completările ulterioare, autorităţile administraţiei publice locale pot adopta hotărâri privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor şi taxelor locale prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 1309/2012 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul 2013, cel mult până la nivelurile prevăzute prin hotărârea autorităţilor administraţiei publice locale respective, adoptate de către aceştia pentru anul 2012”, prevede actul normativ.

Primarii au la dispoziţie 20 de zile pentru a-şi trece prin consiliile locale hotărârile pentru nemajorarea taxelor locale cu 16,5% în anul 2013.


În cazurile în care contribuabilii au apucat deja să plătească la începutul anului 2013 impozitele cu 16,5% mai mari decât în anul 2012, cetăţenii respectivi vor primi compensaţii cu obligaţii de plată către bugetele locale, cu termene de plată viitoare, sau li se vor restitui banii, la cererea contribuabililor.

Primăriile erau obligate să majoreze taxele locale cu 16,5%, adică rata inflaţiei pe ultimii 3 ani, potrivit prevederilor din Codul fiscal, coroborat cu o hotărâre de guvern din decembrie 2012.

Premierul Victor Ponta i-a avertizat pe primarii care nu vor majora taxele locale cu 16,5% că Guvernul nu le va acorda apoi fonduri de la bugetul central pentru a compensa găurile din bugetele locale.

”Cei 16%, pe care unii primari vor să-i încaseze, merg în bugetul primăriei. Dacă nu se măresc taxele, nici nu vin bani de la bugetul de stat. Nu pentru domnul Boc, pentru că e în opoziţie, nici pentru primarii noştri. Nu mai vin cei 16% de la bugetul de stat, că de la bugetul de stat trebuie să plătim salarii, pensii, să facem investiţii publice, să plătim la sănătate ce avem de plătit, la educaţie”, a spus Ponta.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: