21 noiembrie, 2011

Guvernul intenționează să majoreze de la 670 de lei la 700 de lei salariul minim brut pe economie, din anul 2012, potrivit unui proiect de hotărâre obținut de cursdeguvernare.ro.
Majorarea cu doar 4,5%, generează, de fapt, ”profit” pentru stat, care va încasa dublu decât cheltuiește prin această operație, din contribuțiile angajaților și angajatorilor, publici, dar mai ales privați.

Începând cu data de 1 ianuarie 2012, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 700 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore în medie pe lună în anul 2012 reprezentând 4,13 lei/oră”, prevede proiectul de act normative.

Încălcarea prevederilor atrage pentru agenții economici amenzi de la 1.000 lei la 2.000 lei, conform documentului.

Impact bugetar – statul este pe plus, pe seama privatului


În privința impactului asupra bugetului de stat și asupra firmelor private, datele de care dispune Ministerul Muncii variază mult între cele colectate de Institutul Național de Statistică și cele obținute de Inspecția Muncii.

Astfel, creșterea salariului minim cu 4,5% ar influența veniturile obținute de circa 790.000 de persoane, care au salariul brut mai mic de 700 de lei, la privat și la stat, conform Inspecției Muncii.

Potrivit INS, numărul acestor persoane este de aproape 568.000, la privat și la stat.

Și într-un caz și în celălalt, impactul asupra firmelor private este mai mare decât asupra bugetului de stat, în total.


Astfel, Guvernul va suporta de la bugetul de stat pe anul 2012 un impact de 30,5 milioane de lei, din care 28,5 milioane de lei reprezintă majorarea tuturor salariilor sub 700 de lei la acest nivel, iar restul de 2 milioane de lei sunt creșteri aferente indemnizațiilor de merit care se acordă suplimentar persoanlului din Educație, Ministerul Culturii, Academia Română (circa 1.620 de persoane care primesc indemnizația majorată).

Majorarea salariului minim pe economie cu 30 de lei va obliga firmele să crească salariile sub 700 de lei la acest nivel, iar pe cele care oferă salarii mai mari fără forme legale, le va obliga să scoată din economia gri cei 30 de lei.

Din acest motiv, statul plănuiește să-și acopere cheltuielile cu majorarea salariilor personalului său prin colectarea contribuțiilor suplimentare atât de la angajați cât și de la angajatori, din sectorul public și mai ales din cel privat.

Astfel, conform estimărilor INS, statul se așteaptă să colecteze 45,2 milioane de lei, conform INS, iar potrivit datelor de la Inspecția Muncii, 63 de milioane de lei, mai mult decât dublul cheltuielilor sale suplimentare pe salarizare.

Aceasta se explică, în condițiile în care majorarea cu 30 de lei a salariului minim brut pe economie se aplică unui număr de circa 125.000 de salariați de la stat, restul de 665.000 (potrivit Inspecției Muncii) sau 443.000 (potrivit INS) de salariați provenind din privat.

De asemenea, Guvernul ia în calcul faptul că majorarea salariului minim cu 30 de lei conduce, de fapt, la o majorare în medie cu numai 15 lei a salariilor care sunt sub 700 de lei, la stat.

În sectorul concurențial (privat, n.r.)se regăsesc 665.515 persoane (conform datelor Inspectiei Muncii), respectiv 442.781 persoane (conform datelor INS), care au salariul de bază sub valoarea de 700 lei și aduc o influență financiară totală pe venituri ale bugetelor anului 2012 de 63,0 milioane lei (Inspectia Muncii), respectiv 45,2 milioane lei(INS). Față de cele de mai sus, rezultă că suma necesară acoperirii cheltuielii financiare suplimentare de 28,5 milioane lei pentru personalul din sectorul bugetar este acoperită în totalitate de suma adusă suplimentar la bugetele anului 2012, sumă reprezentând contribuțiile suplimentare aplicate la diferența medie (15 lei) între noul salariu de bază minim brut pe țară (700 lei) și vechiul salariu minim brut pe țară garantat în plată (670 lei)”, se arată în documentele Ministerului Muncii.

Măsură nu influenţează grila generală de salarizare: Salariile bugetare de peste 700 de lei sunt înghețate

Creșterea salariilor minime nu va mări și grilele de salarizare prevăzute de Legea salarizăroii unitare în sectorul bugetar, pentru că deputații coaliției de guvernare au trecut, luna aceasta, prin Parlament o lege de aprobare a Ordonanței de guvern 80/2010, la care parlamentarii puterii au adăugat o serie de amendamente care prevăd înghețarea salariilor în sectorul bugetar în anul 2012.

Astfel, Guvernul se menține în anvelopa salarială maximă de 7,2% din produsul intern brut pentru salariile bugetarilor, condorm înțelegerilor cu Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și Banca Mondială.

”O valoare mai mare de 700 lei a salariului de bază minim brut pe țară ar conduce la depăsirea țintei stabilite cu FMI de 7,2% din PIB”, se precizează în scriptele de la Ministerul Muncii.

(Citeşte şi publicaţia nou apărutăcronicaeuropeană.ro)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

5 răspunsuri

    1. Nu te obliga nimeni sa traiesiti din 700lei/luna, poti sa cauti un loc de munca in care sa fi platit cu 700euro sau mai mult… depinde doar de tine
      Guvernul are rolul sa garanteze un venit minim… de tine depinde venitul real

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

5 răspunsuri

    1. Nu te obliga nimeni sa traiesiti din 700lei/luna, poti sa cauti un loc de munca in care sa fi platit cu 700euro sau mai mult… depinde doar de tine
      Guvernul are rolul sa garanteze un venit minim… de tine depinde venitul real

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: