Guvernul României a trimis, marți seara, președintelui României solicitarea de convocare în regim de urgență a ședinței Consililui Suprem de Apărare a Țării în vederea analizării și avizării propunerilor de rectificare a bugetelor instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale, cuprinse în proiectul primei rectificări a bugetului de stat pe anul 2018.
Un comunicat al executivul transmis miercuri dimineața anunță că Guvernul a făcut acest demers în temeiul art. 6 (alin 2) din Legea nr. 415/2002 privind organizarea și funcționarea Consililui Suprem de Apărare a Țării, care stabilește că CSAT poate fi convocat și la solicitarea unei treimi a membrilor acestuia.
Potrivit Mediafax, premierul Dăncilă nu se număra printre semnatarii solicitării trimise la Palatul Cotroceni. Oficial, motivul invocat este acela că Viorica Dăncilă, vicepreședinte al CSAT ca efect al funcției deținute, a dorit să elimine ”orice confuzie” vizavi de legea care precizează că CSAT poate fi convocat la solicitarea a o treime dintre membri.
Membri ai CSAT sunt miniștrii Justiției, Externelor, Apărării, Finanțelor, Internelor.
Anunţul privind solicitarea Executivului de convocare a CSAT a fost făcut marţi seară, la Antena 3, de către liderul PSD, Liviu Dragnea, care a susţinut că este o premieră ca rectificarea bugetară să nu fie aprobată de CSAT.
În acest context, Liviu Dragnea a mai indicat că dorește ca CSAT să fie eliminat din procedura de avizare a bugetului, a rectificărilor bugetare și a altor timpuri de acte normative.
Tot marţi, Administraţia Prezidenţială a anunţat că secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) face demersurile necesare pentru obţinerea acordului individual al membrilor CSAT pentru emiterea unei hotărâri privind propunerile de rectificare a bugetului de stat pentru 2018 al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale – Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
Bugetul Administraţiei Prezidenţiale ar urma să fie redus cu 11,1 milioane de lei ca urmare a rectificării bugetare pe care Guvernul intenţionează să o facă.
Preşedinţia a acuzat că această rectificare nu are nicio legătură cu necesitatea consolidării bugetului naţional, ci este un instrument de sancţionare a instituţiilor nesubordonate PSD, Executivul apelând la o formă de sabotaj bugetar. În replică, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că instituţia nu are angajamente pentru tot bugetul alocat, refuzând să-şi modifice decizia.
Rectificarea afectează și bugetele SRI, SIE, STS și SPP.