Secretarul britanic pentru Brexit, Steve Barclay (foto), a semnat duminică ordinul de aplicare a legii care o abrogă pe cea din 1972, care stabilea aderarea la Uniunea Europeană, respectiv transpunerea legislației europene în legislația britanică, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Ieșirea din UE.
Legea din 1972 consfințea aderarea Marii Britanii la Uniunea Europeană, care a fost abrogată la sfârșitul luni iunie, după ce a primit consimțământul reginei.
Actul semnat duminică „marchează un pas istoric în întoarcerea în Regatul Unit a puterii de legiferare de la Bruxelles, spune comunicatul citat.
Abrogarea legii privind Comunitatea Europeană din 1972 va intra efectiv în vigoare la 31 octombrie, dată la care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană.
„Acesta este un semn clar dat poporului acestei țări că nu mai este cale de întoarcere: părăsim UE, așa cum am promis, la 31 octombrie, indiferent de citrcumstanțe – respectând ceea ce ni s-a cerut (prin referendum) în 2016”, a declarat secretarul pentru Brexit, în documentul citat.
Pe de altă parte, circumstanțele Brexitului sunt încă în discuție, în condițiile în care, un document confidențial guvernamental avertizează că un Brexit fără acord, așa cum premierul Boris Johnson se declară pregătit să-l consimtă, va duce la serioase penurii de alimengteș combustibil și medicamente.
(Citiți și: Prognoza guvernului de la Londra: Penuria de alimente, combustibil și de medicamente care va însoți Brexitul fără acord cu UE)
Premierul Boris Johnson se va întâlni săptămâna viitoare la Berlin și Paris cu cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron, în încercarea de a-i convinge că UE trebuie să ofere un alt acord de despărțire.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ca și liderii german și francez, au atras atenția prmierului britanic că nu va mai exista un alt acord decât cel negociat.