miercuri

17 aprilie, 2024

29 septembrie, 2021

Guvernul a aprobat miercuri ordonanța de urgență de prelungire a şomajului tehnic, în contextul creșterii semnificative a numărului de infectări Covid-19.

Guvernul estimează că va fi necesar un sprijin pentru aproximativ 50.000 de persoane, 32.000 de salariaţi şi 15.000 de profesionişti. Impactul financiar calculat pentru două luni este de aproximativ 238,4 milioane de lei, conform ministrului Muncii, Raluca Turcan.

Șomajul tehnic se acordă angajaţilor şi angajatorilor a căror activitate este restricţionată prin decizii ale autorităţilor, precum carantinarea localităților.


Ajutorul constă în plata a 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut.

Indemnizația se poate acorda angajatorilor care îşi întrerup total sau parţial activitatea pe o perioadă determinată, ca urmare a măsurilor de prevenire şi control a infecţiilor cu SARS-CVv-2, angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice, dar şi profesioniştilor precum comercianţii, întreprinzătorii, operatorii economici sau orice altă persoană autorizată să desfăşoare activităţi economice sau profesionale, persoane fizice care obţin venituri exclusiv din drepturi de autor şi drepturi conexe sau care încheie convenţii individuale de muncă în baza legii privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei sau persoane implicate în activităţi sportive, precum sportivi, antrenori, medici, asistenţi, maseuri, kinetoterapeuţi.

Plata zilelor libere acordate părinţilor copiilor aflaţi în şcoala online se va aproba întro ședință de guvern viitoare. Sumele vor acoperi 75% din câştigul salarial mediu brut al părintelui, pentru fiecare zi liberă acordată.

„În ceea ce priveşte OUG pentru acordarea de zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor care se află în şcoala online (…), estimăm ca prin prelungirea acestei măsuri să existe un număr de aproximativ 20.000 de beneficiari şi un efort financiar de 50 de milioane de lei pe lună. Acest sprijin se acordă părinţilor copiilor care au până în 12 ani, se află în sistemul de educaţie ante-preşcolară şi preşcolară şi el reprezintă corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut pentru fiecare zi liberă acordată. Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinţi, în baza unei declaraţii pe propria răspundere, cu condiţia să nu fie în activitate de telemuncă. Pentru anumite sectoare, precum sistemul energetic naţional, radioul, televiziunea publică, telecomunicaţiile, acest sprijin se realizează doar cu acordul angajatorului. Fac excepţie de la acordarea de zile libere angajaţi din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, angajaţii din penitenciare şi personalul din unităţi sanitare publice. Pentru familiile monoparentale, în situaţia în care se află într-unul dintre aceste sisteme există opţiunea majorării salariului cu acelaşi procent în care constă sprijinul pentru supravegherea copiilor, iar dacă sunt familii cu ambii părinţi în sisteme esenţiale, atunci sprijinul poate fi obţinut doar de unul dintre părinţi”, a explicat Raluca Turcan, miercuri, după ședința de Guvern.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: