miercuri

24 aprilie, 2024

5 septembrie, 2018

Lucian Netejoru mai rămâne la conducerea Inspecției Judiciare, deși mandatul i-a expirat la 1 septembrie

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, ordonanța de urgență pentru reglementarea interimatului conducerii Inspecţiei Judiciare, cea care se ocupă de anchetarea disciplinară a magistraților.

Actul normativ înseamnă excluderea Consiliului Superior al Magistraturii din numirea interimarului, contrar modului în care se proceda până acum. Demersul este făcut pentru a-l mai păstra în funcție pe actualul șef al IJ, Lucian Netejoru.

Forumul Judecătorilor avertizase Executivul, în urmă cu câteva zile, că adoptarea unei asemenea OUG înseamnă „amputarea unei atribuții a Consiliului Superior al Magistraturii, în virtutea rolului său constituțional de garant al independenţei justiţiei, ceea ce ar putea contraveni literei și spiritului legii, dar și Constituției României”.


OUG a fost inițiativa ministrului Justiției și era necesară pentru menținerea în funcție a actualei conduceri a IJ, echipă acuzată de mai mulți magistrați că ar fi luat decizii cu tentă politică și a declanșat verificări disciplinare împotriva unor procurori sau jduecători care au exprimat critici la adresa inițiativelor legislative ale coaliției PSD – ALDE.

Ordonanța completează articolul 67 din Legea 317/2004 privind CSM și precizează:

În situaţia vacantării funcţiei de inspector-şef sau, după caz, de inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, ca urmare a expirării mandatului, interimatul funcţiei se asigură de inspectorul-şef sau, după caz, de inspectorul-şef adjunct ale căror mandate au expirat, până la data ocupării acestor funcţii în condiţiile legii.

În caz de încetare a mandatului de inspector-şef ca urmare a altor situaţii decât expirarea mandatului, interimatul funcţiei se asigură de către inspectorul-şef adjunct până la data ocupării acestei funcţii în condiţiile legii, iar în caz de încetare a mandatului de inspector-şef adjunct, ca urmare a altor situaţii decât expirarea mandatului, interimatul funcţiei se asigură de către un inspector judiciar numit de inspectorul-şef până la data ocupării acestei funcţii în condiţiile legii,


Așadar,  Lucian Netejoru (foto), bănuit că ar fi unul din pionii coaliției în sistemul judiciar, rămâne în funcție, în pofida faptului că mandatul său a expirat la 1 septembrie, iar judecătorul Andrea Chiș a solicitat din 28 august inițierea de către CSM a procedurii de delegare în funcțiile de conducere ce urmau să fie vacantate.

Tudorel Toader a ignorat cererea și argumentele Forumului Judecătorilor

OUG a fost promovată de Tudorel Toader, deși Forumul Judecătorilor, cea mai importantă asociație de profil, i-a cerut acum câteva zile să o retragă.

Argumentele Forumului Judecătorilor:

  • O intervenție legislativă printr-o Ordonanță de urgență a Guvernului poate avea ca efect nu acoperirea unei pretinse „lacune legislative”, cum se arată în nota de fundamentare, ci amputarea unei atribuții a Consiliului Superior al Magistraturii, în virtutea rolului său constituțional de garant al independenţei justiţiei, ceea ce ar putea contraveni literei și spiritului legii, dar și Constituției României, deoarece ar introduce în circuitul juridic posibilitatea exercitării unei funcții de conducere pe o perioadă nedeterminată, prin prelungire automată, ca efect nediferențiat al legii, a unui mandat expirat, fără nicio posibilitate de exercitare de către CSM a marjei de apreciere care este de esența rolului său constituțional.
  • Nu a existat oficial în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgenţă, cu respectarea principiului transparenței decizionale, chiar dacă în spațiul public a apărut un draft al unui astfel de proiect, a cărui veridicitate nu a fost infirmată de surse oficiale.
  • Hotărârea Plenului CSM nr. 159 din 9 martie 2012 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru numirea în funcţie a inspectorului-şef şi a inspectorului-şef adjunct ai Inspecţiei Judiciare a fost suspendată printr-o hotărâre judecătorească pronunțată de Curtea de Apel București, astfel că prelungirea automată, sub forma interimatului, a mandatelor actualei conduceri a Inspecției Judiciare s-ar face sine die, prin efectul unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului, pe o durată nedeterminată, fără posibilitatea de exercitare de către CSM a atribuției prevăzute de lege de a dispune delegarea în funcții de conducere prin evaluarea proiectelor inspectorilor judiciari care optează pentru asigurarea interimatului.
  • Conform dispozițiilor art. 133 alin. 1 din Constituția României, „Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei”, ceea ce presupune exercitarea puterii de a aprecia nu numai cu privire la numirea Inspectorului-şef şi a inspectorului-şef adjunct al Inspecției Judiciare, în condițiile art. 67 din Legea nr. 317/2004, ci și cu privire la delegarea într-o astfel de funcție de conducere devenită vacantă prin expirarea mandatului, în condițiile art. 57 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: