marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 martie, 2015

victor pontaGuvernul intenţionează să decidă în luna aprilie reducerea, începând cu luna iunie, a taxei pe valoarea adăugată, urmând să stabilească dacă va fi diminuată cota standard de TVA (de la 24% la 20%), sau TVA la produse alimentare de bază (de la 24% la 9%), a anunţat miercuri premierul Victor Ponta.

Înaintea ședinței de guvern în care se va decide adoptarea proiectelor de lege privind Codul fiscal și Codul de procedură fiscală, Victor Ponta a afirmat iniţial: „99% putem reduce TVA din aprilie”, dar că mai trebuie avute ultime negocieri cu instituţiile financiare internaţionale.

Ulterior, la întrebările presei, Victor Ponta a precizat că în aprilie va fi luată decizia pentru ca TVA să fie redusă în devans cu şase luni faţă de termenul stabilit iniţial, de 1 ianuarie 2016.

Produse incluse în lista alimentelor de bază


Lista produselor pentru care Guvernul promite TVA de 9%, şi care a inclus iniţial doar pâinea, carnea, peştele, legumele şi fructele, a fost extinsă prin includerea şi altor produse.

Potrivit proiectului de Cod fiscal, este propusă extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 9%, începând cu anul viitor, alături de pâine, pentru livrarea următoarelor bunuri:

  • animale vii şi păsări vii, din specii domestice
  • carne, inclusiv organe comestibile şi preparate din carne
  • peşte şi preparate din peşte, cu excepţia peştilor ornamentali
  • lapte, produse şi subproduse lactate
  • ouă de păsări
  • legume, plante, rădăcini şi tuberculi
  • fructe comestibile şi preparate din acestea

Noul proiect conține ideea reducerii cotei standard de TVA de la 24% la 20%, începând cu 2016, şi la 18%, începând cu 2018.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: