luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 aprilie, 2013

Guvernul a decis, miercuri, să majoreze de la 120.000 de lei la 400.000 de lei plafonul până la care pot accesa credite IMM-urile în Programul Kogălniceanu, subvenționarea dobânzilor urmând să se facă în întregime, a declarat ministrul delegat pentru IMM-uri, Maria Grapini.

Astfel, dobânzile la creditele luate în program vor fi subvenționate 100% de Guvern, în loc de 75% ca până acum.

”Sunt două lucruri modificate în bine: plafonul creditului a crescut de la 120.000 la 400.000 de lei, iar dobânda era subvenționată în proporție de 75%, iar acum 100%”, a declarat Grapini, pentru cursdeguvernare.ro.


Hotărârea de guvern modifică normele de aplicare a programului, după ce o serie de IMM-uri beneficiare și bănci s-au plâns de faptul că nu puteau prelungi contractele de credit peste perioada de un an, a menționat ministrul.

”Programul Kogălniceanu este un credit pe un an, cu posibilitate de prelungire pe încă un an. Și erau firme care voiau să intre în prelungire și nu puteau”, a spus Maria Grapini.

Hotărârea de guvern introduce o abordare separată a celor două facilități: subvenția de dobândă și garanția.

Astfel, beneficiarii programului pot accesa cele două facilități atât cumulat, cât și separat.


În condițiile în care garanția nu este considerată ajutor de stat, reglementarea posibilității de a accesa garanția de stat, distinct de ajutorul de minimis, permite IMM-urilor să fie declarate eligibile pentru componenta de garantare și să contracteze o finanțare fără dobândă subvenționată, beneficiind totuși de o garanție din partea statului.

Promisiuni de creștere a bugetului pentru Kogălniceanu

Ministrul delegat pentru IMM-uri a mai afirmat că a primit deja promisiuni de la Ministerul Finanțelor că, în vară, la rectificarea bugetară, fondurile destinate programului Kogălniceanu nu vor mai fi reduse cu 10%, cum era preconizat, ci vor fi chiar suplimentate, însă numai în cazul în care IMM-urile vor consuma actualul buget al facilității.

Măsura ar urma să se aplice pentru semestrul al doilea.

”M-am înțeles cu Finanțele ca, până la rectificare, să primesc plafon de creditare atât cât a fost anul trecut și, dacă se cheltuiește, am promisiunea pe Kogălniceanu ca pentru semestrul II să nu se mai taie 10%, ci să se suplimenteze”, a mai spus Maria Grapini.

Bilanțul Programului Kogălniceanu, după doi ani

Din iunie 2011, de când a fost aprobat, și până în prezent, Programul Mihail Kogălniceanu a oferit, prin Fondul de Garantare a Creditelor aproximativ 1.200 de garanții de stat, in valoare de circa 93 milioane de lei IMM-urilor.

Din acestea, în 12 cazuri băncile au solicitat plata garanțiilor de stat, după ce IMM-urile contractante nu și-au putut achita creditele, potrivit datelor furnizate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, la solicitarea cursdeguvernare.ro.

Valoarea garanțiilor pentru care există solicitări de plată este în jur de 850.000 lei, a menționat FNGCIMM.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: