vineri

19 aprilie, 2024

4 iulie, 2012

Guvernul a decis, miercuri, înfiinţarea unei direcţii de integritate în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Direcţia Generală de Integritate va avea atribuţii pentru crearea unor mecanisme specifice de luptă împotriva fraudării sistemului fiscal, a anunţat Guvernul.

”În cadrul aceluiaşi buget se înfiinţează, dacă vreţi, un fel de Doi ş’un sfert al ANAF-ului”, explicat Andrei Zaharescu, purtătorul de cuvânta al Guvernului.


Supranumită Doi ş’un sfert, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă a Ministerului Administraţiei şi Internelor este urmaşul serviciului teritorial Bucureşti al Securităţii Statului, din perioada comunistă.

În prezent, DGIPI este un serviciu de informaţii departamental, care culege date în vederea instrumentării unor cazuri de corupţie sau crimă organizată.

Potrivit ANAF, Direcţia Generală de Integritate va avea ca principale atribuţii crearea unor mecanisme de luptă împotriva fraudării sistemului fiscal şi împotriva corupţiei din sistem.

”Un obiectiv important al ANAF este crearea unei administraţii fiscale care să răspundă cât mai bine obiectivelor de colectare eficientă a veniturilor bugetare, iar pentru atingerea acestui obiectiv este necesară crearea unor mecanisme de combatere a actelor de corupţiei. Eforturile noastre sunt strâns legate de obiectivele prevăzute în Strategia Naţională Anticorupţie şi de recomandările Comisiei Europene, cuprinse în Mecanismul de Cooperare şi Verificare”, a declarat preşedintele ANAF, Şerban Pop.


ANAF răspunde astfel observaţiilor şi recomandărilor Comisiei Europene cuprinse în Mecanismul de Cooperare şi Verificare privind reducerea corupţiei în cadrul sistemului vamal şi a celorlalte instituţii subordonate ANAF.

Structura actuală a ANAF este una extrem de vastă şi complexă, cuprinzând unele zone sensibile la corupţie prin factori ridicaţi de risc, iar crearea noii direcţii reprezintă cadrul organizatoric de urmărire şi aplicare a măsurilor şi acţiunilor de prevenire şi combatere a corupţiei, atât la nivel central cât şi teritorial, inclusiv la nivelul Autorităţii Naţionale a Vămilor şi Gărzii Financiare.

Astfel se încearcă eliminarea vulnerabilităţilor din sistemul fiscal, vulnerabilităţi care favorizează faptele de corupţie, susţine Fiscul.

Direcţia Generală de Integritate va funcţiona în directa coordonare a preşedintelui ANAF.

Noua structură nu dispune momentan de documente necesare funcţionării, urmând să fie elaborate acte administrative privind aprobarea structurii organizatorice şi a numărului total de posturi, precum şi fişe de post conforme noilor atribuţii şi competenţe ale angajaţilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: