11 iunie, 2013

Guvernul a încercat să amâne cu şase luni calendarul de liberalizare a preţurilor gazelor naturale, dar comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a recomandat respectarea actualelor termene de renunțare la prețurile reglementate, a informat, marți, Departamentul pentru Energie din Ministerul Economiei.

Departamentul a transmis în mai o scrisoare la Bruxelles, în care a anunţat intenţia Guvernului de amânare a liberalizării prețurilor la gaze, însă comisarul Oettinger i-a răsăuns în 31 mai că nu este recomandată amânarea.

”Comisarul a subliniat faptul că impactul preţului energiei asupra competitivităţii industriei europene reprezintă o problemă de interes pentru Comisie. Comisarul a arătat că preţul gazelor de pe piaţa locală trebuie privit în perspectivă, raportat la preţurile de pe piaţa UE, menţionând că în anul 2011, preţul reglementat pentru consumatorii industriali din România era cel mai mic din Uniune. Răspunsul oficialului european include recomandarea de a respecta calendarul de liberalizare, atrăgând atenţia asupra faptului că, potrivit legislaţiei în vigoare, ANRE este instituţia abilitată să ia decizii privind preţul gazului din producţie locală şi a calendarului de liberalizare a preţurilor”, a menționat Departamentului pentru Energie, într-un comunicat.


„Răspunsul oficialului european include recomandarea de a respecta calendarul de liberalizare, atrăgând atenţia asupra faptului că, potrivit legislaţiei în vigoare, ANRE este instituţia abilitată să ia decizii privind preţul gazului din producţie locală şi a calendarului de liberalizare a preţurilor. Comisarul a subliniat faptul că impactul preţului energiei asupra competitivităţii industriei europene reprezintă o problemă de interes pentru Comisie”, a mai arătat Departamentul pentru Energie.

Comisarul european a susținut a arătat că preţul gazelor trebuie privit în perspectivă şi raportat la preţurile de pe piaţa Uniunii Europene.

Combinatul ArcelorMittal Galaţi, unul dintre cei mai mari consumatori de energie din România, a a cerut Guvernului amânarea liberalizării preţurilor gazelor naturale.

Potrivit calendarului de liberalizare, gazele destinate consumatorilor industriali s-au scumpit în 1 aprilie cu 5%, iar în 1 iulie ar trebui să ca prețurile să mai crească cu 5%.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: