20 mai, 2020

Guvernul a împrumutat 3,3 miliarde de euro de pe piețele externe, prin două emisiuni de eurobonduri la scadențe de 5 și 10 ani și la costuri mai ridicate decât cele anterioare. Emisiunile au fost puternic suprasubscrise, cererea de titluri românești fiind de 13 miliarde de euro, potrivit Bloomberg.

Au fost atrase 1,3 miliarde de euro prin obligațiuni pe 5 ani, cu dobânda de 305 puncte de bază (premium) peste referința mid-swap, 2 miliarde de euro pe 10 ani, cu un premium de 375 puncte de bază.

Astfel că împrumuturile actuale sunt mult mai scumpe faţă de cele din ianuarie, când Ministerul Finanțelor a atras 3 miliarde de euro, la premium de dobândă de 180 de puncte de bază pentru scadenţa de 12 ani şi de 285 de de puncte de bază la scadenţa de 30 de ani.


Dobânzile atractive au sporit cererea investitorilor, care a fost inițial de 5 miliarde de euro pentru titlurile pe 5 ani și de 8 miliarde de euro pentru cele pe 10 ani. Până la final cererea a scăzut la 4,4 miliarde de euro pentru 5 ani și a rămas la 8 miliarde de euro pe 10 ani.

România are un rating pe ultima treaptă recomandată pentru investiții din partea celor trei mari agenții, S&P, Fitch și Moody’s, dar toate au în prezent o perspectivă negativă pentru calificativul suveran al României.

Fitch și Moody’s au revizuit în aprilie de la stabilă la negativă perspectiva ratingului României, iar S&P a înrăutățit perspectiva la negativă în decembrie şi ar urma să comunice o decizie la începutul lunii iunie.

O retrogradare a ratingului României în categoria nerecomandată investitorilor (junk) ar scumpi şi mai mult împrumuturile statului de pe piețele externe de obligațiuni, în condiţiile în care nevoile de finanţarea ale Guvernului au crescut şi mai mult din cauza crizei coronavirus.


Guvernul a împrumutat deja suma pe care intenționa iniţial să o atragă de pe piețele externe în 2020, de 6 miliarde de euro, plafon orientativ stabilit, însă, înainte de rectificarea bugetară, care a majorat necesarul împrumuturilor totale pentru finanțarea deficitului de la 40,5 miliarde lei, până la 72,5 miliarde lei.

Aranjorii emisiunii de marți sunt BNP Paribas, Erste, ING, JP Morgan, RBI și UniCredit.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: