duminică

23 iunie, 2024

28 februarie, 2012

Guvernul a decis marţi semnarea de către România a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în Uniunea Europeană şi zona monetară UE.

România a obţinut, în urma negocierilor desfăşurate, introducerea în Tratat a prevederii care va permite participarea la reuniunile la nivel înalt ale zonei euro, a şefilor de stat sau de guvern din toate statele membre ale UE.

„A fost unul din demersurile la care România a ţinut foarte mult, pentru a fi parte a procesului în permanenţă, pentru a fi consultată şi capabilă să afle în timp util, să participe la aceste dezbateri legate de sustenabilitatea şi coerenţa fiscală a Zonei Euro”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.


Preşedintele Traian Băsescu urmează să semneze Tratatul la Bruxelles, pe 1 martie.

Ce mai prevede Tratatul:

  • Deficitul structural este limitat la 0,5% din PIB
  • În cazul în care nivelul datoriei publice este semnificativ sub 60% şi nu există riscuri privind sustenabilitatea pe termen lung a finanţelor publice, acest deficit structural poate să ajungă la circa 1% din PIB.
  • Deficitul bugetar maxim ciclic plus cel structural se va încadra în limita de 3% din PIB.
  • În cazul unor abateri faţă de aceste nivele, există un mecanism de activare directă, prin care Comisia Europeană sesizează Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, iar apoi, în funcţie de hotărârea acestei instanţe, poate să aibă loc o sancţiune financiară de maximum 0,1% din PIB-ul ţării respective contraveniente.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: