UPDATE 2 // Presedintele Traian Basescu a anuntat vineri seara ca l-a nominalizat pe liderul PSD Victor Ponta de-a forma viitorul guvern, dupa demiterea prin motiune de cenzura a guvernului MR Ungureanu.
Potrivit resedintelui, celelalte partide nu au facut nicio nominalizare pentru functia de premier.
Minoritatile au declarat ca va sustine orice candidat, potrivit cutumei de la care nu s-a abatut de ani de zile. UNPR nu a facut nicio nominalizare, sustinand ca va vota orice guvern care va conferi Romaniei stabilitate. PDL a declinat optiunea de-a noinaliza un premier, dat fiind ca nu mai poate asiura o majoritate parlamentara.
USL a fost singra formatiune care a facut o nominalizare: Victor Ponta.
Traian Basescu: Fara panica!
Presedintele a mai spus ca misiunea FMI isi continua asistenta tehnica, chiar daca negocierile au fost intrerupte pana la formarea noului gvern.
Basescu a incercat sa transmita un semnal bun si pentru piete, subliniind ca Romania va intra rapid in stabilitate politica.
Presedintele a mai spus ca spera ca viitorul cabinet, al lui Victor Ponta, sa reintregeasca salariile si ca acesta e un subiect pe care el personal l-a discutat cu FMI acest aspect.
„Copilotul” si cel care „nu va ajunge prim-ministru in mandatul meu”
Cu un an in urma, Traian Basescu declara, in cursul nui nterviu, ca nu-l va nominaliza niciodata pe Victor Ponta ca premier.
Presedintele declara atunci ca liderul USL „nu are maturitatea necesara” si ca „nu-i poti lasa Romania pe mana”, cata vreme, la raliurile la care participa „este doar copilot, adica sta langa conducator”.
Kelemen Hunor: Nu vom colabora cu USL
„Ne pregatim pentru alegeri, nu se pune aceasta problema [n.r. unei colaborari cu USL], nu exista invitatie, nu exista intentie”, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor, dupa votarea motiunii de cenzura ce a dus la caderea guvernului Mihai Razvan Ungureanu. „Am fost la guvernare aproape 3 ani de zile, probabil ca urmeaza o perioada de opozitie. Important e sa avem alegeri cat mai repede si sa avem un guvern cu majoritate, ales si nu conjunctural”.
Guvernullui Mihai Razvan Ungureanu a fost demis vineri, in urma trecerii motiunii de cenzura Motiunea de cenzura „Opriti guvernul santajabil. Asa nu, niciodata!” depuse saptamana trecuca de opozitie.
Din totalul de 460 de parlamentari, au fost prezenti la vot 259. Motiunea de cenzura a trecut cu 235 de voturi pentru, 9 impotriva si 4 voturi anulate.
Coalitia nu mai functioneaza
PDL nu a reusit sa mai asigure sprijin guvernului – dupa demsiile masive din partid din ultimele doua saptaman, iar coalitia nu a mai functionat.
Potrivit lui Emil Boc, presedintele PDL, parlamentari din grupul minritatilor, care au sustinut toate guvernele PDL, de aceasta data au „tradat”.
La randul sau, Kelemen Hunor, presedintele UDMR, a declarat ca motiunea de cenzura a aratat ca in parlament s-a configurat o alta majoritate, in jurul USL si ca trebuie organizate alegeri parlamentare cat mai repede. Hunor a mai declarat ca tradarile vor contnua in politica romaneasca atata timp cat se va pastra actualul sistem politic.
Presedintele Traian Basescu a anuntat deja ca vineri, la ora 17,00, vor incepe consultarile la Cotroceni, iar primele partide care se vor prezenta vor fi, prin liderii lor, partidele care formeaza USL: Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constantin.
Leul cade si el, la un minim istoric, BNR intervine in forta, Mihai Tanasescu anunta suspendarea negocierilor cu FMI
Dincolo de calculele politice si de consltarile care urmeaza pentru formarea unei noi coalitii si a unui nou uvern, consecintele economice au aparut la simpla anuntare a vestii.
Euro a fost cotat pe piaţa interbancară la 4,4 lei, după căderea Guvernului Ungureanu în urma moţiunii de cenzură, nivel apropiat de maximul din iunie 2010 când România a adoptat măsuri de austeritate fără precedent.
Euro a crescut vineri încă de la deschiderea şedinţei pe piaţa interbancară, spre 4,38 lei, pe fondul unor aştepări privind trecerea moţiunii de cenzură şi al schimbării Guvernului.
La deschiderea şedinţei, euro a fost cotat la 4,3770 – 4,38 lei, uşor peste ultimele cotaţii de joi, de 4,3740 – 4,3760 lei/euro.
În iunie 2010, euro a fost cotat la 4,4010 lei pe piaţa interbancară. Sentimentul negativ din acea perioadă a avut la baza majorarea TVA de la 19% la 24% şi incertitudinile legate de acordul cu FMI, după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale unele dintre măsurile de austeritate propuse de Guvern.
La ora 16.00, pe piaţa interbancară cotaţiile coborâseră la 4,39 lei, posibil în urma unor intervenţii ale Băncii Naţionale, despre care dealerii spun că ar fi menţinut cotaţiile sub 4,38 lei în zilele anterioare.
De asemenea, FMI a anuntat suspendarea negocierilor cu Romania pana la formarea noului guvern:
„Vor continua discuţiile tehnice, dar nu vor continua negocierile. Sunt multe discuţii legate de ţintele pentru primul trimestru, de reformele structurale, de asistenţa tehnică, iar acestea pot fi continuate, fără a se mai negocia nimic”, a declarat pentru MEDIAFAX reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.
Întrebat dacă delegaţia FMI ar putea părăsi România mai devreme de 7 mai, termenul iniţail pentru finalizarea misiunii de evaluare, Tănăsescu a răspuns că, cel puţin în următoarele zile din săptămâna viitoare, echipa se va mai afla la Bucureşti pentru discuţii tehnice.