sâmbătă

20 aprilie, 2024

15 aprilie, 2015

studentiGuvernul a aprobat, miercuri, Programul Național „Sprijin la bacalaureat, acces la facultate”, care are ca obiective reducere a abandonului școlar în anii terminali ai liceului la 3,5%, o creștere a ratei de participare și promovabilitate la examenul de bacalaureat la 59% în liceele cu performanțe slabe, precum și o reducere semnificativă a abandonului școlar în primul an de facultate.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, aceste obiective vor fi atinse prin finanțarea de către Ministerul Educației și Cercetării Științifice a unor proiecte acordate liceelor și universităților prin calificarea și participarea la competiții de acordare de granturi. Programul Național „Sprijin la bacalaureat, acces la facultate” se va desfășura pe o perioadă de șapte ani, începând cu luna septembrie 2015.

România se află printre statele cu cea mai mare rată a abandonului școlar și cu cea mai redusă pondere absolvenților de studii superioare, potrivit datelor Eurostat, privind îndeplinirea obiectivelor Strategiei 2020 la nivelul Uniunii Europene.


În privința abandonului școlar, România se situează pe locul al patrulea, cu 17,4% înregistrat în anul 2012, cu 0,1 puncte procentuale mai redus decât în 2011. Ținta urmărită pentru 2020, este de reducere a ratei la 11,3%. La nivelul UE, ținta este de 10%.

Potrivit datelor furnizate de guvern, în anul academic 2013/2014, 20.000 de studenți au abandonat studiile universitare. Studenții considerați în situație de risc de abandon fac parte, de regulă, din următoarele categorii: studenți care au intrat la universitate cu note mici la examenul de bacalaureat, studenți care provin din mediul rural sau din grupuri socio-economice dezavantajate și studenți de etnie romă.

Împrumut de la Banca Mondială

La 20 martie, Banca Mondială a aprobat un împrumut de 200 de milioane de euro pentru programul Ministerului Educației cu scopul de a reduce abandonul şcolar şi universitar, precum şi de a creştere numărul absolvenţilor de învăţământ superior.

Împrumutul este destinat finanțării Proiectului privind învăţământul secundar (Romania Secondary Education Project – ROSE), care urmează a fi implementat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice în următorii şapte ani, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Educației și Cercetării.


Proiectul privind învăţământul are ca obiective principale creşterea ratei de tranziţie de la învăţământul secundar superior la învăţământul terțiar, prin sporirea şanselor studenţilor de a finaliza studiile universitare.

De acest proiect vor beneficia și școlile cu un procent redus de promovare la examenul de bacalaureat, cu accent pe grupuri de elevi şi studenţi expuşi riscului de nepromovare, cu accent pe cei din grupuri dezavantajate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: