fbpx

Guvernul a aprobat programul de implementare a noii infrastructuri de comunicații de bandă largă

Guvernul a aprobat miercuri Programul pentru implementarea Planului național de dezvoltare a infrastucturii NGN (Next Generation Network), al cărui obiectiv este dezvoltarea de...Citeste mai departe »

Proiect: cont unic pentru plata amenzilor contravenționale – mecanism electronic de evidență

Guvernul a aprobat miercuri un proiect de Lege care facilitează plata amenzilor contravenționale, instituind un mecanism electronic de evidență și comunicare în materie....Citeste mai departe »

Comisia Europeană anchetează comerţul online din UE

Comisia Europeană a lansat miercuri o anchetă privind concurenţa în comerţul online din UE, se arată într-un comunicat de presă al CE. Investigaţia...Citeste mai departe »

20 de companii americane vin la Bucureşti şi la Varşovia să caute contracte în domeniul securităţii cibernetice

O delegaţie de 20 de companii americane, condusă de către adjunctul secretarului al Comerţului Bruce Andrews, va participa la o misiune comercială în...Citeste mai departe »

Google oferă 150 de milioane proiectelor media europene

Compania americană Google s-a angajat să ofere, în următorii 3 ani, suma de 150 milioane de euro editorilor de presă europeni și jurnalismului...Citeste mai departe »

Comisia Europeană acuză oficial Google de abuz de poziţie dominantă pe piaţă. Bruxelles-ul anchetează şi platforma Android

Comisarul pentru concurenţă, Margarethe Vestager (foto), a anunţat miercuri că Bruxelles-ul acuză oficial Google pentru folosirea ilegală la poziţiei sale dominante pe piaţă,...Citeste mai departe »

Nokia a achiziţionat Alcatel-Lucent pentru 15,6 miliarde de euro

Nokia a confirmat miercuri că a achiziţionat compania telecom franceză Alcatel-Lucent pentru o sumă de 15,6 miliarde de euro. Compania finlandeză va deveni...Citeste mai departe »

Percheziții la nivel european la retaileri online suspectați de practici anticoncurențiale

Comisia Europeană a anunțat marți că inspectorii săi au efectuat percheziții la sediile unor companii care vând online produse electronice, în baza unor...Citeste mai departe »

Primul “copac digital” cu conexiune Wi-Fi din România, disponibil în portofoliul Telekom

Primul “copac digital” din România, un încărcător pentru dispozitive mobile cu internet Wi-Fi, care foloseşte energia solară, a fost “plantat” la Timişoara de...Citeste mai departe »

România, Bulgaria și Grecia, codașele UE privind societatea digitală

România, Grecia și Bulgaria sunt codașele Uniunii Europene în privința economiei și societății digitale, potrivit unui raport dat publicității de Comisia Europeană. DESI...Citeste mai departe »

Directorul general Radiocom (SNR), Gabriel Grecu, revocat din funcţie pentru întârzierea procesului de trecere la televiziunea digitală

Consiliul de Administraţie al Radiocom (SNR) l-a revocat din funcţie pe directorul general al companiei, Gabriel Grecu, din cauza ratării unor obiective de...Citeste mai departe »

UE mizează pe 5G ca să recupereze în cursa tehnologiilor mobile

Uniunea Europeană intenționează să semneze acorduri de cooperare cu China, Japonia și SUA pentru a dezvolta următoarea generație de sisteme de comunicații mobile...Citeste mai departe »

Autoritățile au actualizat Strategia privind Agenda Digitală pentru România 2020

Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a publicat joi o versiune finala a strategiei nationale prinvind Agenda Digitala pentru Romania 2020, care integreaza observaţiile...Citeste mai departe »

Romania digitală 2020: Un proiect cursdeguvernare.ro – Telekom

cursdeguvernare.ro deschide astăzi un proiect editorial, cu susținerea Telekom România, la capătul căruia să putem configura un desen: cum ar putea arăta România...Citeste mai departe »

Unul din cinci europeni foloseşte servicii de stocare în Cloud. În România, doar unul din 10 oameni recurg la aceste servicii

Unul din cinci europeni foloseşte servicii de stocare în Cloud, pentru a păstra documente, fotografii, muzică, imagini video sau alte fişiere, a arătat...Citeste mai departe »

Germania stimulează investiţiile în răspândirea internetului de mare viteză

Guvernul german a văzut în planul de investiţii Juncker – în valoare de 315 miliarde de euro – oportunitatea de a face noi...Citeste mai departe »

Guvernul a aprobat programul de implementare a noii infrastructuri de comunicații de bandă largă

de Victor Bratu 3.6.2015

Mobile-Internet-vitezaGuvernul a aprobat miercuri Programul pentru implementarea Planului național de dezvoltare a infrastucturii NGN (Next Generation Network), al cărui obiectiv este dezvoltarea de rețele de comunicații electronice de generație nouă cu acoperire națională.

În acest scop, va fi promovată construirea de rețele de comunicații în bandă largă cu acoperire națională și cu o largă răspândire a punctelor de distribuție, cât mai aproape de utilizatorul final și cu niveluri adecvate de simetrie și interactivitate, pentru a garanta o transmitere cât mai bună de informații în ambele sensuri.

Prin Programul pentru implementarea Planului național de dezvoltare a infrastucturii NGN se are în vedere definirea și planificarea măsurilor politice și administrative care să stimuleze dezvoltarea infrastructurii de comunicații electronice de nouă generație de mare viteză în bandă largă și de penetrare a serviciilor de acces din România până la nivelul asumat în cadrul Strategiei Naționale privind Agenda Digitală pentru România 2020.

La nivelul Uniunii Europene, intenția declarată este ca până în anul 2020 să se ajungă la o viteză crescută de acces la internet de minimum 30 MBps pentru toate gospodăriile, iar cel puțin 50% dintre gospodării să aibă conexiuni de acces la internet cu viteza de peste 100 MBps.

Pentru atingerea obiectivelor propuse sunt avute în vedere cinci direcții de acțiune:

 • Încurajarea accesului la infrastructura pasivă existentă;
 • Îmbunătățirea transparenței și coordonării în lucrările de construcții civile relevante;
 • Simplificarea procedurilor de autorizare a construirii rețelelor de comunicații electronice;
 • Normele referitoare la infrastructura NGN pentru clădiri noi;
 • Utilizarea potențialului tehnologiei Next Generation Wireless pentru accelerarea extinderii/implementării infrastructurii de bandă largă în zonele rurale.

Sumele necesare implementării Programul pentru implementarea Planului național de dezvoltare a infrastucturii NGN (Next Generation Network) vor fi asigurate din fonduri externe nerambursabile postaderare aferente perioadei de programare bugetară a Uniunii Europene 2014-2020, fonduri private și contribuţie publică naţională asigurată de la bugetul de stat și bugetelor locale, după caz, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație în bugetele ordonatorilor de credite beneficiari.

În scopul de a elimina decalajul semnificativ al investițiilor necesare între Programele Operaționale și bugetul necesar pentru realizarea indicatorilor țintă definiți în Programul pentru implementarea Planului național de dezvoltare a infrastucturii NGN vor fi utilizate mecanisme de finanțare complementare: CEF, Planul Junker, Banca Mondiala, BEI sau BERD

Principalele beneficii anticipate pe termen lung prin punerea în aplicare a acestui proiect sunt:

 • Diminuarea excluziunii sociale a populației din zonele izolate geografic;
 • Creșterea în activitatea regională de afaceri (prin capacitatea de a accesa o bază mai mare de clienți, prin capacitatea înteprinderilor de a oferi noi servicii, prin accesul la informații relevante pentru afaceri);
 • Îmbunătățirea calității vieții (prin simplificarea proceselor de tranzacții cu statul și cu întreprinderile);
 • Dezvoltarea telemedicinei (cu efecte directe în reducerea necesității pentru construcția de infrastructuri dispersate de îngrijire medicală);
 • Dezvoltarea învățării la distanță și promovarea învățării pe toată durata vieții (aplicarea de noi metode de învățare);
 • eGuvernare (creșterea eficienței administrației publice și accesibilității prin facilitarea interacțiunilor dintre guvern și cetățeni sau companii);
 • eEconomy (dezvoltarea afacerilor e-business prin reducerea costurilor și creșterea competivității companiilor);

Programul pentru implementarea Planului național de dezvoltare a infrastucturii NGN face parte din Strategia Națională privind Agenda Digitală pentru România 2020. Documentul preia și adaptează la situația țării noastre elementele Agendei Digitale pentru Europa.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 3.6.2015

Un raspuns

 1. Ștefan A.
  3.6.2015, 4:58 pm

  – Reteaua electrica nationala ajunge in fiecare casa , fabrica , hala , magazin ,depozit, spital , scoala , agentie de stat , minister , cazarma .
  A adauga acestei retele nationale deja existente , cablajul suplimentar in fibra optica cu sistemele aferente de hardware, servere , ar asigura o retea nationala cu acoperirea intregului teritoriu , intregii polulatii .
  – Dezvoltarea retelelor existe (private) de televiziune + internet prin cablu sau fibra ,ar asigura al doile pilon fundamental al dezvoltarii retelei nationale de telecomunicatii .
  Astfel , cu cel putin 2 protagonisti(de dorit cel putin 3-4), ar fi asigurata acea norma elementara care a produs progresul . ADICA CONCURENTA.
  Cu avantajul ca daca nu e rentabil pentru un privat sa “traga” fibra in satul Cucuieti(sa zicem deoarece nr. locuinte/potentiali abonati e mic) , reteaua electrica existenta asigura suportul fizic ( linii electrice existente , statii de transformare si distributie ) pentru o noua cablare suplimentara cu retea de telecomunicatii la preturi rezonabile .
  La toate acestea , sa adaugam telefonia mobila de ultima generatie (4 G, LTE) care asigura legaturi internet de mare viteza si unde gestorii privati sint numerosi si DEJA in concurenta .
  Deci , un calcul “mai strategic” pornind de la realitatea actuala ar fi bine venit .
  Nu trebuie doar sa “bifam” inca o “realizare” la cerintele UE prin un plan strategic care vine uitat in un sertar ani de zile .

Lăsați un comentariu