vineri

19 aprilie, 2024

27 iulie, 2016

medicamente--Guvernul a aprobat miercuri introducerea pe lista compensatelor a încă 21 de medicamente inovative, din care 12 sunt destinate bolnavilor de cancer.

Afecțiunile pentru care s-au introdus noile medicamente:

  • 12 sunt pentru bolnavii de cancer, din care 5 sunt medicamente orfane (asigură tratamentul bolilor rare, fără alternativă terapeutică)
  • scleroza multiplă
  • spondilita ankilozantă
  • diabet zaharat
  • boală pulmonară obstructivă cronică
  • fibroză pulmonară idiopatică
  • keratoză actinică
  • angina pectorală cronică
  • pentru prevenirea bolilor cardiovasculare majore

„Unele dintre aceste produse vor fi disponibile pentru pacienți în cel mai scurt timp, iar altele imediat după alcătuirea protocoalelor terapeutice de către comisiile de specialitate abilitate”, se precizează într-un comunicat al Guvernului.


Nouă dintre aceste medicamente compensate total sau parțial au fost avizate la începutul anului de către Agenţia Naţională a Medicamentului, iar lista lor a fost trimisă pe 23 februarie Executivului.

Adoptarea HG a fost însă amânată pentru a se mai introduce câteva medicamente pe listă și penrtu a putea parcurge întreaga procedură de legiferare, potrivit unor explicații oferite Digi24 de către Ministerul Sănătății.

Procese pentru medicamente care nu apar pe lista compensatelor

Hotărârea de guvern vine după ce un bolnav de leucemie a murit la numai două zile după ce a dat în judecată statul și Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru a beneficia de unul dintre medicamente inovative aflate pe nou listă.

Până acum, 165 de pacienți cu boli cronice au câștigat procesele intentate pentru a beneficia de compensare la medicamente ce nu se află pe lista aprobată de autorități.

Un nou secretar de stat pentru coordonarea politicilor privind medicamentele


În urmă cu o săptămână, ministrul Vlad Voiculescu a numit un nou secretar de stat cu atribuții în coordonarea politicilor din domeniul medicamentului.

ioana ursuIoana Ursu (33 de ani, foto), are o experiență de peste 10 ani în formularea de politici farmaceutice și în elaborarea mecanismelor de finanțare a medicamentelor, potrivit Ministerului Sănătății.

A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațeganu” din Cluj-Napoca, apoi a obținut diplome de master în Științe Politice de la Université Paris-Est Marne-la-Vallée din Paris și în Politici Internaționale de Sănătate de la London School of Economics din Londra.

A fost asociat extern al National Institute for Clinical Excellence (NICE) din Londra, consultant senior la Evidera Inc. din Londra și fondator al Mapping Health Ltd, companie care a lucrat, printre alții, cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Ioana Ursu a realizat design de pachete de beneficii farmaceutice în cadrul sistemelor de asigurări de sănătate, a formulat recomandări de management și eficientizare a costurilor din sisteme de sănătate și a dezvoltat sisteme de decontare bazate pe evidențe clinice și economice, mai spune ministerul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: