sâmbătă

20 aprilie, 2024

31 iulie, 2019

Guvernul a aprobat miercuri, prin Ordonanță de Urgență, proiectul de amnistie fiscală prin care companiile cu restanțe la stat vor putea apela la un nou mecanism de eșalonare a datoriilor.

Datornicii cu restanțe de peste un milion de lei vor putea beneficia de o reducere a soldului obligațiilor fiscale de până la 50%, în vreme ce companiile cu datorii mai mici de un milion de lei vor fi scutiți de la plata accesoriilor (dobânzi și penalități), în situația în care își plătesc restanțele până la sfârșitul lunii noiembrie.

Impactul bugetar al măsurilor cuprinse în proiectul de amnistie fiscală este estimat la circa un miliard de lei.


Pentru diminuarea arieratelor la bugetul statului au fost luate în calcul două scenarii, care propun instituirea unor măsuri de acordare a unor facilități fiscale în funcție de valoarea obligațiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018:

  • Măsuri de restructurare a obligațiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion lei, bazată pe un plan de restructurare, plată eșalonată și supraveghere fiscală pe perioada înlesnirii;O astfel de măsură va putea fi aplicată pe o perioadă limitată de 6 luni, astfel încât contribuabilul care se află în această situație să ia o decizie cu privire la situația sa, în sensul de a-și restrutura compania și de a plăti datoriile.Măsurile de restructurare vizează toate obligațiile bugetare principale înscrise în certificatul de atestare fiscală, restante la 31 decembrie 2018 și neachitate.
  • Anularea accesoriilor în cazul datoriilor sub un milion lei sau a celor peste un milion care nu pot beneficia de restructurare (eșalonare, reorganizare, insolvență) dacă obligațiile bugetare principale se achită până la 30 noiembrie 2019.

Măsura restructurării presupune crearea unui mecanism alternativ procedurii de acordare a eșalonării la plată, existentă deja în legislația fiscală.

În cazul contribuabililor pentru care au fost instituite popriri asiguratorii sau executorii, la data intrării în vigoare a ordonanței, în scopul acordării posibilității de a beneficia de anularea accesoriilor se reglementează posibilitatea contribuabilului de a efectua plăți din sumele indisponibilizate ca efect al popririi.

Ca urmare, măsura se va aplica temporar, pentru perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a ordonanței – 30 noiembrie 2019. Totodată, măsura se va aplica și pentru popririle înființate înte data intrării în vigoare a ordonanței și 30 noiembrie 2019.


Companiile mici și mijlocii nu au susținut acest proiect, precizând că măsurile sunt controversate și inechitabile față de contribuabilii onești, dar și că ar putea avea efecte negative.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: