La obiect

Situația financiară la care se așteaptă economiștii și bancherii pe final de an

Amploarea dezechilibrării indicatorilor critici ai economiei pe 2019 creşte cu siguranţă, iar incertitudinea contextului politic îi îndeamnă la prudență pe economiști, pentru că sporeşte dificultatea… Mai mult

31.10.2019

La obiect

România, alături de Germania: în topul UE al orașelor cu cei mai puțini tineri

Potrivit Eurostat, aproape două treimi dintre orașele europene cu cei mai puțini tineri se află în România și Germania. Indicatorul utilizat este rata de dependență… Mai mult

30.10.2019

Chestiunea

Viitorul forței de muncă: Durata de muncă așteptată în România – sub nivelul din anul 2000

Durata de muncă în România s-a redus cu doi ani și jumătate în perioada 2000 – 2018, potrivit datelor publicate de Eurostat. Mai mult, raportul… Mai mult

30.10.2019

La obiect

Câte ore muncesc profesorii din UE și din România: Noile măsuri din educație și compensațiile pentru profesori

Profesorii cu o vechime de cel puțin 30 de ani ar putea primi la pensionare șase salarii medii brute, adică aproape 30.000 de lei, conform… Mai mult

28.10.2019

Cronicile

Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetară: 1 miliard de lei la administraţia locală, în special pentru firmele de construcţii

de Razvan Diaconu 27.10.2012

Guvernul a aprobat sâmbătă a doua rectificare bugetară a anului, la două luni de la prima modificare a bugetului, administraţia locală primind 1,0788 miliarde de lei, din care cele mai mari sume sunt pentru plata datoriilor către firmele de construcţii care au făcut diverse lucrări în teritoriu.

Principala sursă de venituri care a permis rectificarea pozitivă către bugetele locale o constituie concesionarea licenţelor telecom, pentru care statul ia 908,2 milioane de lei, bani care urmează să intre în totalitate în conturi până la finalul lunii noiembrie.

Per ansamblu, prin cea de-a doua rectificare bugetară veniturile bugetului de stat pe anul 2012 se diminuează pe sold cu aproape 1,104 miliarde lei, iar cheltuielile se majorează pe sold, cu suma de 343,9 milioane lei.

Cea mai mare parte a diminuării veniturilor este cauizată de transferul masiv de fonduri din TVA către autorităţile locale.

De asemenea, bugetul fondurilor provenite din credite externe se diminuează cu suma de 46,7 milioane lei .

Cum se împart banii către bugetele locale

Guvernul arată că a împărţit banii către consiliile judeţene, care, mai departe, vor face împărţeala către primării, în funcţie de necesităţi:

Suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale cu suma de 883,6 milioane lei:

 • 76,8 milioane lei se repartizează pe unităţi administrativ-teritoriale, pentru achitarea obligaţiilor de plată faţă de furnizorii de energie termică pentru populaţie, precum şi pentru acordarea de avansuri, în vederea finanţării constituirii de către producători a stocurilor de cărbune, păcură şi de combustibil lichid uşor pentru sezonul rece;
 • 200 milioane lei se repartizează pe judeţe, pentru achitarea arieratelor unor unităţi administrativ-teritoriale, inclusiv ale instituţiilor publice de subordonare locală şi ale spitalelor publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale, faţă de furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări, precum şi faţă de bugetele componente ale bugetului general consolidat, inclusiv a arieratelor aferente contribuţiei proprii la proiectele derulate prin programe naţionale.
 • 100 milioane lei se repartizează pe judeţe, pentru achitarea arieratelor înregistrate în contabilitatea unităţilor administrativ-teritoriale, provenite din derularea Programului de dezvoltare a infrastructurii din spaţiul rural;
 • 50 milioane lei se repartizează pe judeţe pentru achitarea arieratelor înregistrate în contabilitatea unităţilor administrativ-teritoriale provenite din derularea Programului privind reabilitarea, modernizarea şi/sau asfaltarea drumurilor de interes judeţean şi de interes local, alimentarea cu apă, canalizarea şi epurarea apelor uzate la sate, precum şi în unităţile administrativ-teritoriale cu resurse turistice aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.577/25.09.1997, republicată, cu excepţia arieratelor aferente contribuţiei proprii la proiectele derulate prin acest program.
 • 450 milioane lei se alocă, pe judeţe, pentru stingerea obligaţiilor fiscale restante către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale ale furnizorilor de bunuri, servicii şi lucrări ai unităţilor administrativ-teritoriale şi instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din bugetul local şi spitalelor publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale precum şi pentru stingerea obligaţiilor fiscale restante către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale, ale unităţilor administrativ-teritoriale şi ale instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din bugetul local şi spitalelor publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale.

Suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor cu suma de 11,9 milioane lei.

 • Din aceşti bani, 9 milioane lei sunt pentru finanţarea drepturilor privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevii din clasa pregătitoare (în programul Cornul şi laptele).

Suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti cu suma de 283,2 milioane lei, din care:

 • 99,9 milioane lei se alocă pentru finanţarea de bază a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, ca urmare a înfiinţării claselor pregătitoare;
 • 200 milioane lei se alocă pentru finanţarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi grave şi ale asistenţilor personali ai acestora.

În plus, 1,5 miliarde de lei, reprezentând sume primite de la UE în contul plăţilor efectuate de România, se transaltează de la bugetul de stat la bugetele locale, pentru că beneficiarii finali ai sumelor primite sunt autorităţile locale.

Agricultura – cea mai mare creştere pe ministere

La ministere, Guvernul a operat o redistribuire a fondurilor, cel mai mult revenind agriculturii, pentru diminuarea efectelor secetei din acest an:

 • Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – 400 de milioane de lei pentru acordarea unor ajutoare agricultorilor afectaţi de secetă şi pentru susţinerea crescătorilor de animale.
 • Ministerul Administraţiei şi Internelor – 152,5 milioane de lei pentru: asigurarea necesarului pentru plata salariilor, plata parţială a normei de echipament aferentă anului 2012, cheltuieli de natura bunurilor şi serviciilor, respectiv a expertizelor medico-legale, carburanţilor, utilităţilor, precum şi alocaţii pentru Programul Schengen.
 • Ministerul Justiţiei (în principiu, pentru aplicarea codurilor juridice) – 45,844 milioane de lei pentru: cheltuieli de personal, bunuri şi servicii pentru achiziţionarea mobilierului pentru personalul nou încadrat în funcţionarea instanţelor, subvenţii pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor etc.
 • Ministerul Afacerilor Externe – 11 milioane de lei pentru contribuţii şi cotizaţii la organismele internaţionale şi cheltuieli de personal.
 • Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului – 10 milioane de lei pentru investiţii.
 • La Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, Bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pe anul 2012 se majorează atât la venituri, cât şi la cheltuieli cu suma de 136,4 milioane lei. Bugetul Fondului se suplimentează cu suma de 150 milioane lei plata obligaţiilor restante, reprezentând bunuri şi servicii achiziţionate, cu termen de plată mai vechi de 90 de zile la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ale unităţilor sanitare publice cu paturi, indiferent de reţeaua sanitară din care fac parte. Prioritate la plată au spitalele din reţeaua regională de spitale de urgenţă.

Bugetul asigurărilor sociale de stat – creşteri de cheltuieli, scăderi de venituri

La ce-a de-a doua rectificare bugetară a anului, veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat se diminuează în total cu 4,8 milioane lei. Scăderea este cauzată de diminuareav contribuţiei de asigurări sociale de sănătate cu 180,4 milioane lei şi majorarea subvenţiei acordate din bugetul de stat cu 175,6 milioane lei.

Cheltuielile se majorează pe total cu 70 milioane lei, ca urmare a majorării cheltuielilor aferent sistemului public de pensii, cu suma de 69,1 milioane lei, datorată în principal majorării cu suma de 66,7 milioane lei la titlul “Asistenţă socială“.

La Bugetul asigurărilor pentru şomaj, veniturile se diminuează pe total cu 205 milioane lei, ca urmare a diminuării subvenţiei acordate din bugetul de stat.

Ca urmare, bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale se diminuează, pe sold, cu suma de 65,7 milioane lei, diminuare determinată de reducerea transferurilor acordate din bugetul de stat pentru echilibrarea bugetului asigurărilor sociale pentru şomaj.

Cheltuielile bugetului asigurărilor pentru şomaj se diminuează pe total cu 201,0 milioane şi se datorează, în principal, diminuării cu suma de 130 milioane lei la titlul “Asistenţă socială”, precum şi cu suma de 70 milioane lei la titlul “Transferuri între unităţi ale administraţiei publice” titlu de la care se plătesc în principal contribuţiile aferente indemnizaţiilor de şomaj.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 27.10.2012

Lăsați un comentariu


Europa

Stare de urgență la Veneția – Guvernul va oferi ajutoare locuitorilor și va accelera finalizarea proiectului MOSE

Iulian Soare

Premierul italian, Giuseppe Conte a anunţat în Consiliul de miniştri de joi că a fost declarată starea de urgenţă şi au fost aprobate primele ajutoare… Mai mult

Europa

Rezoluție PE: Polonia, somată să respingă proiectul ce prevede închisoare pentru profesorii care predau educație sexuală

Iulian Soare

Parlamentarii europeni și-au exprimat joi, într-o rezoluție adoptată cu 471 de voturi pentru și 128 împotriva, îngrijorarea față de intenția Varșoviei de a-i pedepsi penal… Mai mult

Stiri

Consiliul General al Capitalei a aprobat delegarea activității RADET către Termoenergetica

Vladimir Ionescu

Consiliul General Bucureşti a aprobat, joi, proiectul care prevede delegarea activităţii de termoficare către compania energetică municipală Termoenergetica de la regia RADET, intrată în faliment.… Mai mult

Stiri

Întrevedere Cătălin Predoiu – Hans Klemm: Ministrul dorește expertiză americană pentru recuperarea prejudiciilor din dosare

Vladimir Ionescu

Refacerea legilor justiţiei şi finalizarea codurilor penale sunt obiective esenţiale în perioada care urmează, a fost concluzia întâlnirii pe care ministrul Cătălin Predoiu a avut-o… Mai mult

Stiri

Alegeri prezidențiale, rezultate finale turul I: Iohannis – 37,82%, Dăncilă – 22,26%, Barna – 15,02%

Vladimir Ionescu

Biroul Electoral Central a anunţat rezultatele finale ale primului tur al alegerilor prezidenţiale, iar după numărătoarea tuturor voturilor, clasamentul este: Klaus Iohannis – 37,82% (3.485.292… Mai mult

Stiri

Chișinău / Guvernul socialist al președintelui Dodon a obținut votul Parlamentului

Iulian Soare

Noul guvern al Republicii Moldova a fost votat joi în Parlament cu 62 de voturi, Partidul Socialist (PSRM) fiind ajutat de Partidul Democrat (PD), la… Mai mult

Stiri

Ministerul Finanţelor va fi reorganizat, va avea economist şef

Vladimir Ionescu

Ministerul Finanţelor (MFP)  va fi reorganizat, iar reorganizarea va include înființarea unui „department de economist şef”, a anunţat joi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu. „Va exista… Mai mult