fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Martie 2020: Salarii majorate, inflația stabilă, dar avansul puterii de cumpărare a coborât la cel mai mic nivel din ultimii doi ani

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna martie 2020 a fost de 5.386 lei, cu 143 de lei sau 2,7% mai… Mai mult

12.05.2020

Analiză

Cele mai recente date definitive privind PIB-ul pe regiuni în România. Implicații pentru adoptarea euro

România figurează ca PIB/locuitor exprimat în euro la nivelul de doar 35% din media UE27, potrivit datelor prelucrate post-Brexit și publicate recent de Eurostat pentru… Mai mult

11.05.2020

Analiză

Deficitul comercial a crescut cu peste 50% în martie – acoperirea importurilor cu exporturi a coborât sub nivelul din 2010

Deficitul comercial pe luna martie 2020 a fost de 1,85 miliarde euro, cu peste 50% mai mare față de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit… Mai mult

11.05.2020

La obiect

Eurostat: Economia României, pe locul 13 în UE. Am depăşit Grecia, Portugalia și Cehia

Economia României se situează pe locul 13 în UE şi reprezintă 1,6% din economia Uniunii, conform datelor publicate de Eurostat pentru anul 2019 privitor la… Mai mult

08.05.2020

Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetară: 1 miliard de lei la administraţia locală, în special pentru firmele de construcţii

de Razvan Diaconu 27.10.2012

Guvernul a aprobat sâmbătă a doua rectificare bugetară a anului, la două luni de la prima modificare a bugetului, administraţia locală primind 1,0788 miliarde de lei, din care cele mai mari sume sunt pentru plata datoriilor către firmele de construcţii care au făcut diverse lucrări în teritoriu.

Principala sursă de venituri care a permis rectificarea pozitivă către bugetele locale o constituie concesionarea licenţelor telecom, pentru care statul ia 908,2 milioane de lei, bani care urmează să intre în totalitate în conturi până la finalul lunii noiembrie.

Per ansamblu, prin cea de-a doua rectificare bugetară veniturile bugetului de stat pe anul 2012 se diminuează pe sold cu aproape 1,104 miliarde lei, iar cheltuielile se majorează pe sold, cu suma de 343,9 milioane lei.

Cea mai mare parte a diminuării veniturilor este cauizată de transferul masiv de fonduri din TVA către autorităţile locale.

De asemenea, bugetul fondurilor provenite din credite externe se diminuează cu suma de 46,7 milioane lei .

Cum se împart banii către bugetele locale

Guvernul arată că a împărţit banii către consiliile judeţene, care, mai departe, vor face împărţeala către primării, în funcţie de necesităţi:

Suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale cu suma de 883,6 milioane lei:

 • 76,8 milioane lei se repartizează pe unităţi administrativ-teritoriale, pentru achitarea obligaţiilor de plată faţă de furnizorii de energie termică pentru populaţie, precum şi pentru acordarea de avansuri, în vederea finanţării constituirii de către producători a stocurilor de cărbune, păcură şi de combustibil lichid uşor pentru sezonul rece;
 • 200 milioane lei se repartizează pe judeţe, pentru achitarea arieratelor unor unităţi administrativ-teritoriale, inclusiv ale instituţiilor publice de subordonare locală şi ale spitalelor publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale, faţă de furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări, precum şi faţă de bugetele componente ale bugetului general consolidat, inclusiv a arieratelor aferente contribuţiei proprii la proiectele derulate prin programe naţionale.
 • 100 milioane lei se repartizează pe judeţe, pentru achitarea arieratelor înregistrate în contabilitatea unităţilor administrativ-teritoriale, provenite din derularea Programului de dezvoltare a infrastructurii din spaţiul rural;
 • 50 milioane lei se repartizează pe judeţe pentru achitarea arieratelor înregistrate în contabilitatea unităţilor administrativ-teritoriale provenite din derularea Programului privind reabilitarea, modernizarea şi/sau asfaltarea drumurilor de interes judeţean şi de interes local, alimentarea cu apă, canalizarea şi epurarea apelor uzate la sate, precum şi în unităţile administrativ-teritoriale cu resurse turistice aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.577/25.09.1997, republicată, cu excepţia arieratelor aferente contribuţiei proprii la proiectele derulate prin acest program.
 • 450 milioane lei se alocă, pe judeţe, pentru stingerea obligaţiilor fiscale restante către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale ale furnizorilor de bunuri, servicii şi lucrări ai unităţilor administrativ-teritoriale şi instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din bugetul local şi spitalelor publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale precum şi pentru stingerea obligaţiilor fiscale restante către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale, ale unităţilor administrativ-teritoriale şi ale instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din bugetul local şi spitalelor publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale.

Suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor cu suma de 11,9 milioane lei.

 • Din aceşti bani, 9 milioane lei sunt pentru finanţarea drepturilor privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevii din clasa pregătitoare (în programul Cornul şi laptele).

Suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti cu suma de 283,2 milioane lei, din care:

 • 99,9 milioane lei se alocă pentru finanţarea de bază a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, ca urmare a înfiinţării claselor pregătitoare;
 • 200 milioane lei se alocă pentru finanţarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi grave şi ale asistenţilor personali ai acestora.

În plus, 1,5 miliarde de lei, reprezentând sume primite de la UE în contul plăţilor efectuate de România, se transaltează de la bugetul de stat la bugetele locale, pentru că beneficiarii finali ai sumelor primite sunt autorităţile locale.

Agricultura – cea mai mare creştere pe ministere

La ministere, Guvernul a operat o redistribuire a fondurilor, cel mai mult revenind agriculturii, pentru diminuarea efectelor secetei din acest an:

 • Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – 400 de milioane de lei pentru acordarea unor ajutoare agricultorilor afectaţi de secetă şi pentru susţinerea crescătorilor de animale.
 • Ministerul Administraţiei şi Internelor – 152,5 milioane de lei pentru: asigurarea necesarului pentru plata salariilor, plata parţială a normei de echipament aferentă anului 2012, cheltuieli de natura bunurilor şi serviciilor, respectiv a expertizelor medico-legale, carburanţilor, utilităţilor, precum şi alocaţii pentru Programul Schengen.
 • Ministerul Justiţiei (în principiu, pentru aplicarea codurilor juridice) – 45,844 milioane de lei pentru: cheltuieli de personal, bunuri şi servicii pentru achiziţionarea mobilierului pentru personalul nou încadrat în funcţionarea instanţelor, subvenţii pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor etc.
 • Ministerul Afacerilor Externe – 11 milioane de lei pentru contribuţii şi cotizaţii la organismele internaţionale şi cheltuieli de personal.
 • Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului – 10 milioane de lei pentru investiţii.
 • La Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, Bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pe anul 2012 se majorează atât la venituri, cât şi la cheltuieli cu suma de 136,4 milioane lei. Bugetul Fondului se suplimentează cu suma de 150 milioane lei plata obligaţiilor restante, reprezentând bunuri şi servicii achiziţionate, cu termen de plată mai vechi de 90 de zile la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ale unităţilor sanitare publice cu paturi, indiferent de reţeaua sanitară din care fac parte. Prioritate la plată au spitalele din reţeaua regională de spitale de urgenţă.

Bugetul asigurărilor sociale de stat – creşteri de cheltuieli, scăderi de venituri

La ce-a de-a doua rectificare bugetară a anului, veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat se diminuează în total cu 4,8 milioane lei. Scăderea este cauzată de diminuareav contribuţiei de asigurări sociale de sănătate cu 180,4 milioane lei şi majorarea subvenţiei acordate din bugetul de stat cu 175,6 milioane lei.

Cheltuielile se majorează pe total cu 70 milioane lei, ca urmare a majorării cheltuielilor aferent sistemului public de pensii, cu suma de 69,1 milioane lei, datorată în principal majorării cu suma de 66,7 milioane lei la titlul “Asistenţă socială“.

La Bugetul asigurărilor pentru şomaj, veniturile se diminuează pe total cu 205 milioane lei, ca urmare a diminuării subvenţiei acordate din bugetul de stat.

Ca urmare, bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale se diminuează, pe sold, cu suma de 65,7 milioane lei, diminuare determinată de reducerea transferurilor acordate din bugetul de stat pentru echilibrarea bugetului asigurărilor sociale pentru şomaj.

Cheltuielile bugetului asigurărilor pentru şomaj se diminuează pe total cu 201,0 milioane şi se datorează, în principal, diminuării cu suma de 130 milioane lei la titlul “Asistenţă socială”, precum şi cu suma de 70 milioane lei la titlul “Transferuri între unităţi ale administraţiei publice” titlu de la care se plătesc în principal contribuţiile aferente indemnizaţiilor de şomaj.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 27.10.2012

Lăsați un comentariu


Stiri

Ministrul Finanțelor: Rezistență la reformă a apartului public, ea poate fi depășită doar de informatizare

Razvan Diaconu

Reformarea sectorului public este foarte dificil de făcut pentru că „acesta ştie foarte bine să folosească legislaţia pentru a se acoperi” și „informatizare este singurul… Mai mult

Stiri

ANRE a avizat 35 de proiecte depuse primării în Programul Termoficare

Adrian N Ionescu

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a emis, până în prezent, 35 de avize pentru proiecte depuse în cadrul Programului Termoficare, cu o… Mai mult

Stiri

Peste 8 milioane de bolnavi cronici, acces redus la medicația zilnică – Patronatul Producătorilor Români de Medicamente

Vladimir Ionescu

Pandemia Covid a generat o evoluție atipică a consumului de medicamente din România, cu achiziții de panică a unor produse, pe de o parte, și… Mai mult

Europa

Volkswagen, obligată să plătească compensații cetățenilor germani în scandalul Dieselgate

Iulian Soare

O curte federală a decis luni că Volkswagen trebuie să plătească compensații celor care au cumpărat autoturisme echipate cu motoare care manipulau emisiile de carbon.… Mai mult

Stiri

AVOCATNET

Din acest an, aranjamentele fiscale trebuie declarate la ANAF. Formularul de raportare, oficializat

AVOCATNET

Din iulie 2020, tranzacțiile prin care firmele își optimizează taxele trebuie raportate la Fisc. Obligația a fost introdusă prin OUG nr. 5/2020, cea care transpune,… Mai mult

Stiri

”La bal, sau la spital?” – Nu mai există cale de mijloc. CRONICILE Curs de Guvernare nr. 94 – Sumarul

Redacţia

Înaintea detaliilor privind conținutul numărului 94 al CRONICILOR, câteva caracteristici ale celei mai înalte publicații din România – cu un concept neobișnuit, cu o expertiză… Mai mult

Stiri

Conpet face un pas către producţia de electricitate ”verde”

Adrian N Ionescu

Transportatorul de ţiţei şi produse derivate prin conducte Conpet Ploieşti (COTE) îşi propune să investească 3 milioane de lei în construcţia de parcuri fotovoltaice pentru… Mai mult