fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

O improvizație de 100 de milioane de euro: cel mult 7% din călătorii de pe Aeroportul Otopeni pot folosi trenul special din Gara de Nord la orele de vârf

Mult așteptatul tren care face legătura între Gara de Nord din Capitală și Aeroportul Otopeni, și care ar urma să fie pus în funcțiune lunile… Mai mult

17.09.2020

Chestiunea

Construcțiile după 7 luni, cu 20% peste nivelul din 2019. Totuși, la locuințe noi s-ar impune actualizarea taxării

Potrivit datelor comunicate de INS, pe primele 7 luni ale anului, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 18,1% în serie brută și cu 20%… Mai mult

16.09.2020

Europa

Indicii despre cum va arăta cadrul referitor la salariul minim în UE: “Salariile de dumping distrug demnitatea muncii” – Ursula von der Leyen.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, în discursul ei privind starea Uniunii Europene, că executivul de la Bruxelles va propune actul… Mai mult

16.09.2020

Evenimentul

Video Live: Starea Uniunii Europene prezentată de Ursula von der Leyen – textul integral atașat

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezintă miercuri, de la ora 10,00 ora României, primul său discurs privind Starea Uniunii în care va încerca… Mai mult

16.09.2020

Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetară: 1 miliard de lei la administraţia locală, în special pentru firmele de construcţii

de Razvan Diaconu 27.10.2012

Guvernul a aprobat sâmbătă a doua rectificare bugetară a anului, la două luni de la prima modificare a bugetului, administraţia locală primind 1,0788 miliarde de lei, din care cele mai mari sume sunt pentru plata datoriilor către firmele de construcţii care au făcut diverse lucrări în teritoriu.

Principala sursă de venituri care a permis rectificarea pozitivă către bugetele locale o constituie concesionarea licenţelor telecom, pentru care statul ia 908,2 milioane de lei, bani care urmează să intre în totalitate în conturi până la finalul lunii noiembrie.

Per ansamblu, prin cea de-a doua rectificare bugetară veniturile bugetului de stat pe anul 2012 se diminuează pe sold cu aproape 1,104 miliarde lei, iar cheltuielile se majorează pe sold, cu suma de 343,9 milioane lei.

Cea mai mare parte a diminuării veniturilor este cauizată de transferul masiv de fonduri din TVA către autorităţile locale.

De asemenea, bugetul fondurilor provenite din credite externe se diminuează cu suma de 46,7 milioane lei .

Cum se împart banii către bugetele locale

Guvernul arată că a împărţit banii către consiliile judeţene, care, mai departe, vor face împărţeala către primării, în funcţie de necesităţi:

Suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale cu suma de 883,6 milioane lei:

 • 76,8 milioane lei se repartizează pe unităţi administrativ-teritoriale, pentru achitarea obligaţiilor de plată faţă de furnizorii de energie termică pentru populaţie, precum şi pentru acordarea de avansuri, în vederea finanţării constituirii de către producători a stocurilor de cărbune, păcură şi de combustibil lichid uşor pentru sezonul rece;
 • 200 milioane lei se repartizează pe judeţe, pentru achitarea arieratelor unor unităţi administrativ-teritoriale, inclusiv ale instituţiilor publice de subordonare locală şi ale spitalelor publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale, faţă de furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări, precum şi faţă de bugetele componente ale bugetului general consolidat, inclusiv a arieratelor aferente contribuţiei proprii la proiectele derulate prin programe naţionale.
 • 100 milioane lei se repartizează pe judeţe, pentru achitarea arieratelor înregistrate în contabilitatea unităţilor administrativ-teritoriale, provenite din derularea Programului de dezvoltare a infrastructurii din spaţiul rural;
 • 50 milioane lei se repartizează pe judeţe pentru achitarea arieratelor înregistrate în contabilitatea unităţilor administrativ-teritoriale provenite din derularea Programului privind reabilitarea, modernizarea şi/sau asfaltarea drumurilor de interes judeţean şi de interes local, alimentarea cu apă, canalizarea şi epurarea apelor uzate la sate, precum şi în unităţile administrativ-teritoriale cu resurse turistice aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.577/25.09.1997, republicată, cu excepţia arieratelor aferente contribuţiei proprii la proiectele derulate prin acest program.
 • 450 milioane lei se alocă, pe judeţe, pentru stingerea obligaţiilor fiscale restante către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale ale furnizorilor de bunuri, servicii şi lucrări ai unităţilor administrativ-teritoriale şi instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din bugetul local şi spitalelor publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale precum şi pentru stingerea obligaţiilor fiscale restante către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale, ale unităţilor administrativ-teritoriale şi ale instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din bugetul local şi spitalelor publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale.

Suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor cu suma de 11,9 milioane lei.

 • Din aceşti bani, 9 milioane lei sunt pentru finanţarea drepturilor privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevii din clasa pregătitoare (în programul Cornul şi laptele).

Suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti cu suma de 283,2 milioane lei, din care:

 • 99,9 milioane lei se alocă pentru finanţarea de bază a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, ca urmare a înfiinţării claselor pregătitoare;
 • 200 milioane lei se alocă pentru finanţarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi grave şi ale asistenţilor personali ai acestora.

În plus, 1,5 miliarde de lei, reprezentând sume primite de la UE în contul plăţilor efectuate de România, se transaltează de la bugetul de stat la bugetele locale, pentru că beneficiarii finali ai sumelor primite sunt autorităţile locale.

Agricultura – cea mai mare creştere pe ministere

La ministere, Guvernul a operat o redistribuire a fondurilor, cel mai mult revenind agriculturii, pentru diminuarea efectelor secetei din acest an:

 • Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – 400 de milioane de lei pentru acordarea unor ajutoare agricultorilor afectaţi de secetă şi pentru susţinerea crescătorilor de animale.
 • Ministerul Administraţiei şi Internelor – 152,5 milioane de lei pentru: asigurarea necesarului pentru plata salariilor, plata parţială a normei de echipament aferentă anului 2012, cheltuieli de natura bunurilor şi serviciilor, respectiv a expertizelor medico-legale, carburanţilor, utilităţilor, precum şi alocaţii pentru Programul Schengen.
 • Ministerul Justiţiei (în principiu, pentru aplicarea codurilor juridice) – 45,844 milioane de lei pentru: cheltuieli de personal, bunuri şi servicii pentru achiziţionarea mobilierului pentru personalul nou încadrat în funcţionarea instanţelor, subvenţii pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor etc.
 • Ministerul Afacerilor Externe – 11 milioane de lei pentru contribuţii şi cotizaţii la organismele internaţionale şi cheltuieli de personal.
 • Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului – 10 milioane de lei pentru investiţii.
 • La Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, Bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pe anul 2012 se majorează atât la venituri, cât şi la cheltuieli cu suma de 136,4 milioane lei. Bugetul Fondului se suplimentează cu suma de 150 milioane lei plata obligaţiilor restante, reprezentând bunuri şi servicii achiziţionate, cu termen de plată mai vechi de 90 de zile la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ale unităţilor sanitare publice cu paturi, indiferent de reţeaua sanitară din care fac parte. Prioritate la plată au spitalele din reţeaua regională de spitale de urgenţă.

Bugetul asigurărilor sociale de stat – creşteri de cheltuieli, scăderi de venituri

La ce-a de-a doua rectificare bugetară a anului, veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat se diminuează în total cu 4,8 milioane lei. Scăderea este cauzată de diminuareav contribuţiei de asigurări sociale de sănătate cu 180,4 milioane lei şi majorarea subvenţiei acordate din bugetul de stat cu 175,6 milioane lei.

Cheltuielile se majorează pe total cu 70 milioane lei, ca urmare a majorării cheltuielilor aferent sistemului public de pensii, cu suma de 69,1 milioane lei, datorată în principal majorării cu suma de 66,7 milioane lei la titlul “Asistenţă socială“.

La Bugetul asigurărilor pentru şomaj, veniturile se diminuează pe total cu 205 milioane lei, ca urmare a diminuării subvenţiei acordate din bugetul de stat.

Ca urmare, bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale se diminuează, pe sold, cu suma de 65,7 milioane lei, diminuare determinată de reducerea transferurilor acordate din bugetul de stat pentru echilibrarea bugetului asigurărilor sociale pentru şomaj.

Cheltuielile bugetului asigurărilor pentru şomaj se diminuează pe total cu 201,0 milioane şi se datorează, în principal, diminuării cu suma de 130 milioane lei la titlul “Asistenţă socială”, precum şi cu suma de 70 milioane lei la titlul “Transferuri între unităţi ale administraţiei publice” titlu de la care se plătesc în principal contribuţiile aferente indemnizaţiilor de şomaj.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 27.10.2012

Lăsați un comentariu


Europa

Criza a accelerat extracția de aur până la maximul producției anuale. Cât aur a mai rămas în pământ – cei mai mari producători

Adrian N Ionescu

Ca orice criză economică globală, cea provocată de Covid-19 a atras atenția asupra aurului ca activ de refugiu pentru marii investitori și a propulsat prețul… Mai mult

Stiri

Criza din Liban: Premierul desemnat Mustapha Adib demisionează la o lună  după numire

Vladimir Ionescu

Premierul desemnat libanez Mustapha Adib a anunţat sâmbătă că demisionează, după aproape o lună de eforturi în vederea formării unui guvern tehnocrat, transmit AFP, Reuters… Mai mult

Europa

Un start-up suedez a inventat un material care poate face inutile cablurile și bateriile în case

Iulian Soare

  Un start-up din Suedia a inventat un material foarte subțire care funcționează asemănător cu panourile solare și cu care pot fi „îmbrăcate” suprafețele din… Mai mult

Europa

Bogdan Aurescu: Lumea are nevoie de un sistem multilateral mai eficient și mai pragmatic

Iulian Soare

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că România a andosat Declarația privind principiile Alianței pentru Multilateralism, cu ocazia reuniunii ministeriale virtuale a acesteia, care… Mai mult

Europa

Apel al premierului Greciei către președintele Turciei: „Să dăm o șansă diplomației sau ne judecăm la Haga”

Adrian N Ionescu

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a adresat preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan apelul de a găsi împreună, pe cale diplomatică, o soluție la tensiunile declanșate de… Mai mult

Stiri

Meteorologii au extins Codul portocaliu de ploi abundente la 35 de judeţe şi municipiul Bucureşti

Adrian N Ionescu

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a extins sâmbătă Codul portocaliu de ploi abundente care vor afecta total sau parţial 35 de judeţe şi municipiul Bucureşti… Mai mult

Europa

Scădere severă a investițiilor chineze în Europa și America de Nord, pe fondul restricțiilor impuse de state

Iulian Soare

În vreme ce unele state dezvoltate impun reglementări mai severe investițiilor chineze directe, obstacolele chineze în fața investițiilor străine nu le-au împiedicat pe acestea să… Mai mult