joi

28 martie, 2024

11 iunie, 2014

Guvernul a aprobat miercuri un pachet de măsuri în domeniul energiei, printre acestea figurând scutirea cu până la 85% a cotei de certificate verzi, eliminarea taxei de cogenerare pentru energia exportată, vânzarea pe bursă a unor procente din producţia de gaze naturale şi constituirea, de către companiile economice,  a stocurilor obligatorii de ţiţei şi produse petroliere.

1. Scutirea de la plata certificatelor verzi

Guvernul a aprobat miercuri Hotărârea cu schema de ajutor de stat prin care marii consumatori de energie electrică sunt scutiţi de la plata a 40, 60 sau cel mult 85% din cota obligatorie de certificate verzi. Măsura se va aplica de la 1 august anul acesta, după ce Comisia Europeană va aproba notificarea.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, „numărul estimat al beneficiarilor de ajutor de stat acordat în temeiul prezentei hotărâri este 300, iar bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat este de 750 milioane euro„.


Printre companiile care vor beneficia de schemă se numără cei mai mari consumatori –  Arcelor Mittal Galaţi, Alro Slatina, Feral Tulcea, Holcim etc.

Cele trei categorii de reduceri sunt aplicate în funcţie de intensivitatea companiilor:

  • sunt scutite de la plata a 85% din certificatele verzi companiile cu intensitate energetică mai mare de 20%
  • sunt scutite de la plata a 60% din certificate, firmele cu intensitate între 10 şi 20%
  • sunt scutite de plata a 40% din certificate societăţile cu electrointensitate între 5 şi 10%.

Scutirea este posibilă pentru maximum 10 ani.

În cazul în care firmele nu respectă condiţiile asumate, vor fi obligate să restituie ajutoarele, precizează proiectul de HG.


Potrivit Ministerului Economiei, industria energointensivă din România reprezintă circa 20% din consumul final brut de energie, fiind şi cel mai mare generator de locuri de muncă: 760.000 de joburi în industrie, plus încă aproximativ 1,5 milioane de posturi asigurate indirect, în 2012.

Criterii de eligibilitate

  • principalul obiect de activitate al firmelor care solicită acest ajutor trebuie să fie din sectoarele cuprinse în anexa 3 a Orientărilor privind ajutoarele pentru mediu şi energie pentru perioada 2014-2020, a Comisiei Europene.
  • companiile trebuie să păstreze numărul locurilor de muncă pe toată perioada în care beneficiază de scutire încheie parteneriate cu instituţii de învăţământ pentru realizarea de specializări în domeniul de activitate (şcoli profesionale, calificare la locul de muncă, burse de studii, etc.), în vederea creşterii nivelului profesional şi atragerea de personal calificat
  • asigură realizarea în mod independent, de către experţi acreditaţi, a activităţii de auditare energetică, atât anterior aplicării măsurilor de eficienţă energetică, cât şi ulterior realizării acestora
  • firma nu înregistrează debite restante la bugetele componente (consolidat sau bugete locale)

2. Vânzare obligatorie pe bursă, a unei cote din producţia de gaz

O a doua măsură aprobată miercuri, sub forma unei Ordonanţe de Urgenţă, obligă producătorii de gaze naturale să vândă pe bursă o parte din producţie, începând cu 1 iulie anul acesta, iar furnizorii, de la începutul anului viitor, a anunţat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, după încheierea şedinţei de Guvern.

„Începând cu 1 iulie, producătorii de gaze naturale Petrom, Romgaz, Amroco vor fi obligați să tranzacționeze o parte din producția lor pe bursă într-o manieră transparentă și nediscriminatorie”, a explicat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, după încheierea şedinţei de Guvern.

Potrivit proiectului de OUG, între 1 iulie 2014 şi până la 31 decembrie 2018, producătorii de gaze naturale din România precum şi afiliaţii acestora au obligaţia să comercializeze pe pieţe centralizate din România, transparent şi nediscriminatoriu, o cantitate minimă de gaze naturale, în conformitate cu reglementările Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

Începând cu 1 martie 2015 şi până la 31 decembrie 2018, furnizorii licenţiaţi, au obligaţia să încheie tranzacţii pe pieţe centralizate, transparent şi nediscriminatoriu, o cantitate minimă de gaze naturale, conform reglementărilor ANRE.

Până la 1 martie 2015, consumatorii non-casnici din segmentul reglementat au obligaţia de a deveni consumatori eligibili, prin exercitarea legală a dreptului de a-şi alege furnizorul şi de a negocia preţul de achiziţie.

Măsura a fost asumată în negocierile cu FMI: „Credem că măsura este una foarte bună pentru piață, pentru consumatori. Piața de gaz din România va avea un preț de referință. Măsura face parte și din înțelegerea pe care Guvernul României a avut-o cu instituțiile financiare internaționale. Este parte din acordul pe care l-am avut și pe care-l avem în derulare cu FMI și cu celelalte instituții”, a mai spus ministrul delegat Răzvan Nicolescu.

3. Eliminarea taxei de cogenerare, la exporturile de energie

Pentru a stimula exporturile şi pentru a face competitive preţurile producătorilor români pe piaţa regională (de la 1 octombrie, România când se va conecta la piaţa regională de energie – cu Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria), Guvernul a mai aprobat miercuri eliminarea taxei de cogenerare în cazul exporturilor de energie electrică.

4. Stocuri minime de ţiţei, la marile companii, nu la stat

De asemenea, Guvernul a aprobat şi o Hotărâre  „privind stabilirea stocurilor minime și aprobarea modului de transpunere a obligațiilor de constituire și menținere a stocurilor de urgență pentru țiței și/sau produse petroliere pe operatori economici în anul 2014”.

Reglementarea prevede obligativitatea constituirii de către companii a unor stocuri minime de ţiţei şi de produse petroliere: „Reprezintă un element de noutate pentru legislaţia privind stocurile de urgenţă. Practic, începând cu această dată, statul român se retrage din obligaţia de a ţine stocuri la produse petroliere, obligaţie care va reveni în continuare numai în sarcina marilor companii, în sarcina distribuitorilor de produse petroliere. Până acum, statul cheltuia sume importante pentru constituirea acestor stocuri”, a explicat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: