sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 august, 2019

Guvernul a adoptat marți OUG pentru localizarea mai precisă a persoanelor care apelează la numărul de urgență 112, document ce conține și obligația achiziționării cartelelor doar cu actul de identitate.

Actul prevede și  înăsprire a sancțiunilor în cazul apelurilor abuzive la 112 – amenzile cresc până la 5.000 de lei.

Obligația vânzării acestor cartele doar clienților care prezintă acte de identitate va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020, iar de la 1 septembrie 2020, operatorii de telefonie mobilă sunt obligați să întrerupă furnizarea de servicii către posesorii de cartele prepay care nu și-au declarat identitatea (îi vizează pe cei care și-au cumpărat cartelele înainte de 1 ianuarie 2020).


Ordonanța a fost elaborată după izbucnirea scandalului de la Caracal, unde o adolescentă a sunat de trei ori la 112, de pe telefonul cu cartelă prepay al presupusului răpitor, dar autoritățile nu au fost în stare să identifice, timp de aproximativ 15 ore, casa în care tânăra fusese sechestrată.

Reglementarea ar putea fi declarată neconstituțională, deoarece nu se permite reglementarea prin ordonanță de urgență atunci când prevederile afectează drepturi fundamentale și libertăți civile, așa cum este și cazul OUG adoptat marți.

Declarația făcută de premierul Viorica Dăncilă, la începerea ședinței de Guvern:

După cum știți, după tragedia de la Caracal, am cerut o analiză amplă a legislaţiei pentru a veni rapid cu modificări necesare, astfel încât să reclădim încrederea cetăţenilor în instituţii. Am identificat un pachet amplu de măsuri pe care le punem treptat în practică, atât pentru a îmbunătăţi modul de acţiune în situaţii de urgenţă, cât şi pentru descurajarea criminalităţii.


Aprobăm astăzi un act normativ prin care asigurăm un răspuns cât mai prompt la urgenţele cetăţenilor, prin îmbunătăţirea modului de preluare şi gestionare a informaţiilor de localizare asociate apelurilor prin 112. Astfel, creăm cadrul legal pentru o implementare rapidă a sistemului de tip AML (Advanced Mobile Location – n.red.), care va permite localizarea mult mai precisă a celor care apelează Serviciul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă.

Tot pentru o mai bună localizare a persoanei care solicită ajutor, este necesară identificarea apelantului prin asocierea numărului de telefon cu datele celui care foloseşte numărul pe care apelează.

Aceasta a precizat că actul prevede și  înăsprire a sancțiunilor în cazul apelurilor abuzive la 112:

Totodată, este nevoie şi de o înăsprire a sancţiunilor aplicate pentru cei care apelează în mod abuziv serviciul 112. Astfel de atitudini, care generează costuri inutile şi, mai grav, pun în pericol vieţile celor care au cu adevărat nevoie de ajutor, trebuie puternic descurajate.Vom majora cuantumul amenzilor ce vor fi aplicate persoanelor care alertează în mod fals echipajele de intervenţie în situaţii de urgenţă. Maximul amenzii va fi crescut de 5 ori, de la 1.000 de lei la 5.000 de lei.

Rămâne de văzut cum va arăta forma de OUG publicată în Monitorul Oficial și care sunt prevederile finale privind datele personale.

Potrivit ultimelor informații, documentul urma să stabilească un termen de cinci ani (în loc de 10 ani) pentru stocarea datelor personale colectate la cumpărarea cartelelor prepay.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Datele proprietarilor prepay vor fi accesate doar când aceștia sună la 112, conform OUG, iar secretarul de stat Raed Arafat a invocat ca argument suprem numărul mare de apeluri false transmise la numărul de urgență.

La dezbaterea publică organizată în urmă cu o săptămână, mai multe ONG-uri au cerut renunțarea la reglementare, întrucât:

  • este o măsura disproporționată de a pedepsi apelarea abuzivă prin colectarea masivă de date
  • lipsesc garanțiile de securitate a acestor date
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: