joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 septembrie, 2015

bce--Guvernele din zona euro au recuperat mai puţin de jumătate din ajutoarele financiare oferite băncilor în timpul crizei financiare, susţin reprezentanţii Băncii Centrale Europene (BCE), potrivit Reuters.

Guvernele din zona euro au oferit o varietate de măsuri de sprijinire a băncilor aflate în dificultate, de la garanţii, la achiziţia de active şi asigurarea de capital pentru a evita o criză a creditului.

Rata de recuperare de numai 40% este scăzută în comparaţie cu situaţia de la nivel internaţional, iar garanţiile restante, a căror valoare a ajuns la 2,7% din PIB-ul zonei euro, ridică temeri legate de noi riscuri, se arată într-un raport al băncii centrale.


„Ratele de recuperare la zi sunt scăzute în special în Irlanda, Cipru şi Portugalia, acestea fiind relativ ridicate în Olanda”, se precizează în raportul citat.

Experţii BCE mai atrag atenţia că o cincime din datoria acumulată de zona euro din 2008 şi până la ora actuală este legată de ajutoarele financiare oferite băncilor.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Datoria totală a statelor din zona euro a crescut de la 65% din PIB în 2008, la 92% din PIB-ul blocului monetar în 2014.

Cel mai mare impact asupra datoriei, în valoare de peste 22% din PIB, s-a înregistrat în Irlanda și Grecia în timp ce în Franța, Italia și Lituania impactul asupra datoriei a fost mai mic de un procent din PIB.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: