marți

27 februarie, 2024

6 februarie, 2014

Limitarea plăţilor în numerar, mai ales la tranzacţii cu terenuri, aminteşte de dictonul „drumul spre iad e pavat cu bune intenţii”, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care apreciază că iniţiatorii nu cunosc birocraţia mare a unei astfel de tranzacţii şi se miră că multe terenuri sunt nelucrate, potrivit MEDIAFAX.

„Drumul spre iad este pavat cu intenţii bune. Nu cunosc ţări în lume unde să nu se mai facă plăţi cash, deşi problema economiei gri şi a spălării banilor apare în multe state (…) Am văzut că se penalizează cumpărarea de teren cu numerar. Să-mi spună cum reuşim să aducem un biet bătrân cu 2.000 de metri pătraţi să-l aducem la bancă, să-i facem cont, să parcurgă toate procedurile de cunoaştere a clientului”, a spus Isărescu.

El a arătat că, oricum, procedura de vânzare a terenului presupune o birocraţie ridicată, cu drumuri la primărie, la notar şi este în sine un efort, mai ales pentru deţinătorii de pământ în vârstă.


„Nici nu ştiţi câte formalităţi sunt pentru cumpărarea unui teren, sau cei care au elaborat legea nu ştiu. Şi apoi ne minunăm că avem zone în paragină”, a completat Isărescu.

În ceea ce priveşte comisioanele interbancare, guvernatorul BNR crede că acestea au fost exagerate, dar pe termen mediu – lung se vor alinia practicilor europene.

„Câteodată trebuie să forţezi. Nu ştiu dacă, în momentul actual, a forţa prea mult nu va avea afecete inverse. Colegii de la BNR au trimis observaţii la Ministerul Finanţelor”, a mai spus Isărescu.

Premierul Victor Ponta va trimite pachetul de măsuri fiscale la Parlament

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că Guvernul a renunţat la aprobarea acetor prevederi prin ordonanţă de urgenţă, iar actul normativ va fi implementat prin lege votată de Parlament. Limitarea comisioanelor bancare a fost o iniţiativă a PNL, susţinută de ministrul Finanţelor Daniel Chiţoiu.


Ponta a afirmat marţi că tranzacţiile în numerar vor fi limitate concomitent cu reducerea comisioanelor bancare, dar nu prin ordonanţă, ci prin lege, iar băncile, care „au câştigat destul”, trebuie să fie de acord cu această măsură, mai ales că vor câştiga prin creşterea numărului de tranzacţii.

Aprobarea celor două măsuri prin proiect de lege presupune că acestea vor fi aplicate doar după ce actul este adoptat şi de către Parlament, nu doar de Guvern, şi promulgat de preşedinte, nu imediat cum s-ar fi întâmplat dacă erau promovate prin ordonanţă de urgenţă. În Parlament, proiectul poate fi însă şi modificat faţă de forma aprobată de Guvern, înainte să fie aplicat.

Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă, despre care a relatat și cursdeguvernare.ro relevă că Guvernul vrea să interzică plata în numerar pentru cumpărările de terenuri, case şi maşini, indiferent de valoarea acestora, atât cumpărătorul, cât şi vânzătorul riscând o amendă de 20% din valoarea tranzacţiei.

Această prevedere este valabilă atât pentru firme, cât şi pentru populaţie şi cuprinde toate tipurile de imobil, precum şi orice fel de autovehicul, indiferent dacă este la prima vânzare sau second-hand.

Intenția Guvernului

Limitarea operațiunilor cu numerar la companii și persoane fizice.

limitarea plăţilor în numerar efectuate între operatorii economici, indiferent de forma juridică de organizare, la plafonul zilnic maxim de 2.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 5.000 de lei/zi.

limitarea încasărilor în numerar efectuate de către operatorii economici la plafonul zilnic de 2.000 lei/alt operator economic;

limitarea plăţilor în numerar efectuate de operatorii economici către persoane fizice, reprezentând plata contravalorii unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi restituiri de împrumuturi sau alte finanţări, acestea fiind de 2.000 de lei/zi/persoană;

limitarea încasărilor în numerar efectuate de operatorii economici de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creanţe sau alte drepturi, acordarea de împrumuturi sau alte finanţări la acelaşi nivel de 2.000 lei;

limitarea operaţiunilor de încasare în numerar efectuate de operatorii economici de la persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii, la un plafon zilnic de 10.000 lei/persoană;

limitarea încasărilor şi plăţilor în numerar efectuate între persoane fizice, reprezentând contravaloarea de bunuri sau drepturi tranzacţionate, împrumuturi şi alte operaţiuni, prin instituirea unui plafon zilnic de 10.000 lei/tranzacţie;

contravaloarea achiziţiilor de bunuri imobile şi autovehicule se achită doar prin instrumente de plată fără numerar;

Plafonarea comisioanelor interbancare, în cazul cardurilor

Introducerea plafoanelor de 0,2% din valoarea tranzacţiei, pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cele de credit.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

*Notă:În România nu există corporații care sa-și unească forțele pentru

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: