sâmbătă

20 aprilie, 2024

19 iunie, 2019

Luarea măsurilor pentru corectarea graduală a deficitelor bugetare și de cont curent este una dintre cele trei reguli esențiale de pregătire pentru eventualele șocuri externe. Și măsurile sunt necesare înainte ca piața să facă, brusc, corecțiile – a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la conferința „BCE – Resilience to global headwinds”

„Este chibzuit să-ți pui casa în ordine înainte să vină furtuna. Un exemplu ar fi consolidarea fiscală, care este de o importanță deosebită pentru economie. Deficitele bugetare și de cont curent relativ înalte pot slăbi fundația clădirii, de aceea este mult mai înțelept să le ajustezi într-o manieră graduală decât să lași forțele pieței să producă o corecție bruscă, a spus Mugur Isărescu.

Cât privește politica monetară, gestionarea strictă a lichidității este „un pas în direcția potrivită”, a adăugat Mugur Isărescu, în discursul său citat de site-ul BNR.


Guvernatorul a atras, ca de obicei, atenția că „ nu este de ajuns să te bazezi numai pe politica monetară. Ceea ce ne conduce la a doua regulă.

Regula 2: Politici economice coerente

„Nu există alternativă viabilă la un mix previzibil și coerent de politici economice (…) chiar și atunci când ne confruntăm cu provocările anilor electorali ( ca România în 2019 și 2020). Este de dorit un ritm semnificativ al convergenței economice, dar procesul ar trebui să decurgă în mod sustenabil pentru a păstra echilibrele macroeconomice și pentru a proteja competitivitatea”, a spus Mugur Isărescu.

Regula 3: Reducerea  vulnerabilității – de voie, nu de nevoie

Incertitudinile privind agenda de normalizare a politicii monetare din zona euro nu fac decât să amplifice riscurile induse de acest process asupra economiilor și mai ales a celor emergente din UE.

Impactul „nu trebuie subestimat”, chiar dacă normalizarea „presupune o revenire la normalitatea din perioada anterioară crizei sau mai degrabă un pas înainte către o așa-numită „nouă normalitate”, caracterizată prin rate mai scăzute ale dobânzilor și, posibil, bilanțuri mai extinse ale băncilor centrale”.


Totuși, a treia regulă pare certă: „când va lovi, în cele din urmă, valul normalizării, magnitudinea impactului va depinde de cât de vulnerabile sunt economiile emergente la finanțarea externă. Un deficit de cont curent restrâns, o scadență medie lungă a datoriei publice și private în valută și un mix coerent de politici macroeconomice anticiclice și reforme structurale ar contribui considerabil la limitarea riscurilor”, consider guvernatorul BNR.

„Dacă nu se implementează măsuri adecvate de politică economică cât timp există o fereastră de oportunitate, nu se poate exclude posibilitatea de a se recurge forțat, într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat, la măsuri suboptimale în situația acutizării unor probleme”, a zis Mugur Isărescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: